דו"ח ועדת החוץ והביטחון: "הקבינט לא מעורב, לקחי צוק איתן לא יושמו"
הותר לפרסום פרק חריף ממסקנות הוועדה המיוחדת שבדקה את יישום התוכנית הצבאית הרב-שנתית "גדעון". בראשה עמדו חברי הכנסת אבי דיכטר (הליכוד) ועפר שלח (יש עתיד), שטוענים: "המועצה לביטחון לאומי היא גוף מוחלש בכוונה"
"חוסר המעורבות ואי לקיחת האחריות של ראש הממשלה והקבינט פוגעים ביכולת של צה"ל. המסקנות מצוק איתן לא יושמו. המועצה לביטחון לאומי מוחלשת בכוונה". ועדת המשנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח של ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ עפר שלח פרסמה היום (ב') את החלק הגלוי בדו"ח חריף הנוגע לתוכנית הרב-שנתית של הצבא – "גדעון". חברי הוועדה מבליטים ממצאים מדאיגים לשיטתם וקובעים שהמסקנה העולה היא שצל כבד מעיב על תפקודו של הדרג המדיני ובעקבות זאת גם על מוכנות צה"ל לקראת העימות הבא.
הדו"ח מסכם עבודה של יותר משנתיים, שליוותה את עיצוב התוכנית וביצועה. מסקנות הדו"ח אומצו על ידי כל חברי הוועדה, מהקואליציה והאופוזיציה, בהובלת ח"כ שלח ויו"ר ועדת חוץ וביטחון, נציג הליכוד ח"כ אבי דיכטר. הם חתמו על הדו"ח החסוי, והוא הועבר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון אביגדור ליברמן.
הדו"ח הועבר גם לשרי הקבינט, לצה"ל, למועצה לביטחון לאומי (מל"ל) ולגורמי ביצוע נוספים. החלק המתפרסם היום הוא פרק אחד, ויתר הפרטים בו חסויים.
חברי הוועדה מצביעים על ליקויים חמורים בתפקודו של הדרג המדיני, שלטענתם לא מנחה את הצבא כנדרש. הדו"ח מציב משימות ותאריכי יעד לדרג המדיני ובראשם ראש הממשלה, כדי שהצבא יהיה מוכן בצורה מיטבית לעמוד במשימתו.
מחד גיסא חולק הדו"ח שבחים לתעוזה וליכולת הניהול של הרמטכ"ל גדי איזנקוט, שעיצב תוכנית הכוללת חזון ואתגרים ארגוניים מורכבים ורתם אליה את הצבא כולו. מאידך גיסא טוענים חברי הוועדה שמצאו פערים בקצב הבנייה של יכולות חיוניות מסוימות. לדבריהם, הסיבה היא שהדרג שמעל הצבא לא מקיים את המוטל עליו מבחינת התוויית המדיניות.
הדבר נובע בין היתר מן העובדה שגם הדרג המדיני וגם הצבא לא רואים בה גורם משמעותי. בדו"ח מצוינת אמירה נוספת, שלפיה אם המל"ל לא הייתה קיימת, דבר לא היה משתנה בבניית תוכנית העבודה של הצבא.
עוד מפורט בחלק הגלוי של הדו"ח שכל הליקויים בתפקוד הדרג המדיני והמל"ל שמצא מבקר המדינה במבצע צוק איתן עדיין קיימים, ושום לקח לא יושם בהקשר הזה – להבדיל מתהליך התחקור המועיל שהתקיים בצבא.
בדו"ח נכתב שתוכנית "גדעון" מגלמת בתוכה מאות מיליארדים מכספי מיסים לצורך שמירה על הביטחון, אולם הדרג המדיני התחמק הן ממימוש אחריותו כמפקד העליון של צה"ל לתת הוראות ברורות ולוודא שהן מתבצעות - והן מהשיח הנדרש בינו לבין הצבא כדי שבעת הצורך יופעל צה"ל לדברים שהוא מוכן להם ולמטרה שיש לה ערך. הפרת האחריות הזו של הדרג המדיני, נטען, מסכנת את יכולתו של צה"ל לעמוד במשימותיו.
המסקנה העיקרית העולה מן הדו"ח היא כי "חוסר המעורבות ואי לקיחת האחריות של הדרג המדיני (ראש הממשלה והקבינט) פוגע הלכה למעשה ביכולת של צה"ל להגיע מוכן להתמודדות עם האיומים על ישראל. הצבא פועל מלמטה למעלה ללא הנחיה וללא גיבוי של הדרג המדיני, אשר נמנע בעקביות מלהגדיר לצבא מטרות והישגים נדרשים".
הדו"ח קובע יעדים ולוחות זמנים לתיקון תמונת המצב העולה ממנו:
• עד רבעון שלישי 2019 (בחירות) אמור הצבא להעביר תפיסת ביטחון לאומי מתוקפת ומפורסמת בציבור (בהובלת ראש הממשלה, הקבינט והמל"ל).
• עד סוף 2019 באחריות שר הביטחון והמל"ל לגבש את אסטרטגיית צה"ל (תפיסת הפעל).
• ב-2020 בניית התוכנית המבצעית הרב-שנתית.
יו"ר ועדת המשנה ח"כ שלח אמר אחרי פרסום הדו"ח: "הפרת האחריות של הדרג המדיני מסכנת את יכולתו של צה"ל לעמוד במשימותיו. בביטחון יש סודות רבים, ואני שותף לרבים מהם. אבל הביטחון אינו סוד, והחברה שממנה באים משאבי הצבא לא רק שצריכה לקבל דו"ח אמת מה נעשה במשאביה, אלא שהיא התשתית של החוסן שמאפשר את פעולת כוחות הביטחון. הרמטכ"ל הבין זאת כשפרסם את אסטרטגיית צה"ל בפומבי. אני והוועדה פעלנו על פי אותה תפיסה, במלוא האחריות של תפקידנו הפרלמנטרי".
מצה"ל נמסר בתגובה לדו"ח: "דו"ח ועדת המשנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח בנושא התוכנית הרב-שנתית 'גדעון' לשנת 2017 התקבל בצה"ל ואף הועברה התייחסות מפורטת על תכניו. לקחי הדו"ח יילמדו במסגרת תהליכי עבודת המטה. צה"ל מברך על כל תהליך בקרה ופיקוח שמבוצע על פעילותו".