התגייסות המונית לכיסוי דו"חות הנכים: "הדבר הכי אנושי"
המשטרה החלה לראשונה לחלק דו"חות, אך הנכים סיכמו יום נוסף של חסימות בכבישים כהצלחה. ישראל שנקנס לא נרתע: "זו מחאה לגיטימית". אלפי שקלים גויסו בפרויקט מימון המונים. שוטר שתרם 2,000 שקל: "אין לי הרבה, אבל לנכים יש פחות"
ארגוני הנכים סיכמו כהצלחה את היום הראשון שלאחר הצהרת המשטרה כי לא תאפשר חסימות כבישים. למרות האיומים במתן דו"חות לכל הנכים שישתתפו במחאות וגרירת רכביהם רק דו"ח אחד ניתן אתמול (ב') לנכה שהשתתף בחסימת כביש תל אביב-ירושלים. בשאר החסימות שנערכו היום לא חולקו דו"חות. עד כה הצליחו ארגוני הנכים להשיג אלפי שקלים שנתרמו על ידי הציבור לתשלום הדו"ח שניתן והדו"חות העתידיים.
הנכה הראשון, ונכון לעכשיו גם היחיד, שקיבל דו"ח על סך 500 שקלים הוא ישראל, בן 58, פגוע רגליים. בשיחה עם ynet אמר ישראל: "אני בעל תו כיסא גלגלים. ההחלטה של בית המשפט העליון היא שמותר לי להחנות את רכבי היכן שארצה, ובטח שמותר לי בשולים, ולשוטרים אסור. למרות שירדתי להפגין - עדיין מותר לי לעמוד בשוליים. היו תשע ניידות מלפניי ומאחוריי, להם מותר ולי אסור? אני הנכה - והם עברו על החוק".
בעקבות הפרסומים על הדו"ח שניתן לו, הגיעו לישראל הצעות סיוע רבות. "כבר פנו אלי שלושה עורכי דין שמוכנים לייצג אותי בחינם, אבל אני לא רוצה עורכי דין, אני רוצה להגיע לפשרה עם המשטרה. אם המשטרה תחזור בה והם יודו בכך שעשו עבירה - זה יהיה מספיק לי".
ישראל הבטיח כי למרות הדו"ח הוא ימשיך להשתתף בחסימות הכבישים: "זו מחאה לגיטימית שלי. לא מגיע לי שכר מינימום? למה שאני אחיה על 2,300 שקלים? אני גנבתי? שירתתי בצבא כמו כולם והייתי לוחם במשך שלוש שנים".
אלפי שקלים למימון הדו"חות
עם הנפקת הדו"ח הראשון החלו לצוץ יוזמות למימון הקנסות שיקבלו המפגינים, אחת מהן היא של עמותת "נכה, לא חצי בן אדם", שהודיעה כי תשלם את הדו"חות של כל הנכים שמשתתפים בכל החסימות, גם באלו שפעיליה אינם משתתפים בהן.
היועץ המשפטי של העמותה, עו"ד עמית חלמיש, הסביר: "יש זכות בסיסית להפגין. גם אם אנחנו לא מפגינים עם אותם ארגונים - המטרה היא משותפת, גם אם יש ויכוחים על הדרך והטקטיקות. לתת קנסות של 500 שקלים לנכים שמרוויחים 2,342 שקלים זה לא אנושי. המשטרה צריכה להפעיל שיקול דעת. אם היא החליטה לתת דו"חות - כנראה שהיא קיבלה הנחיות מלמעלה".
במהלך היום רבים פנו לעמותה בבקשה לתרום, עד כה הגיעו לידי העמותה כ-3,000 שקלים, מהם אלפיים שנתרמו על ידי שוטר שהסביר: "זה נשמע לי הדבר הכי אנושי והכי טבעי. הנכים לא בחרו להיות נכים. הנושא קרוב לליבי ולכן אני עושה את זה. אין לי הרבה, אבל להם יש עוד פחות".
במקביל, גם תנועת "עומדים ביחד", בשיתוף עם "מטה מאבק הנכים", התגייסו לאסוף כספים עבור הנכים שעתידים לקבל דו"חות והשיקו היום קמפיין למימון המונים ברשת. עד כה הם גייסו כ-18 אלף שקל תוך שעות ספורות. היעד שהם הציבו לעצמם הוא 30 אלף שקלים.
"מ-2,342 שקלים בחודש אי אפשר לחיות וגם לא לשלם קנסות", נכתב בעמוד הקמפיין. "במאבק למען העלאת הקצבאות כולנו חייבים לתמוך. בואו נשלם כולנו יחד את הדו"חות על חסימת הכבישים ונתמוך במאבק הזה שהצלחתו חשובה לא רק עבור ציבור הנכים, אלא עבור כל מי שחי כאן".
איתמר אבנרי, חבר הנהגת תנועת "עומדים ביחד", אמר: "מאבק הנכים הוא אחד המאבקים המרגשים שקורים כאן. אנשים אמיצים שיוצאים מהבית ודורשים מהממשלה שתתחיל סוף סוף להתייחס אליהם כמו שמגיע להם - בכבוד ובשיוויון. זה גם מאבק למען כולנו, כי הוא יגדיר באיזו חברה אנחנו רוצים לחיות - חברה שיוויונית וסולידרית שיש בה מקום ומענה לכל אדם או חברה דורסנית שאינה מתעניינת בחבריה".
ארגוני הנכים חסמו כבישים רבים בשבועות האחרונים בדרישה מהממשלה להעלות את קצבת הנכות לגובה שכר המינימום.