"בן גוריון ברזאני" מוביל את הכורדים לעצמאות
לוחם פשמרגה שהפך לפוליטיקאי וניצל מהתנקשות של סדאם: מסעוד ברזאני הוא המנהיג הבלתי מעורער של הכורדים בעיראק ואמש הוא הגשים חלום בן 100 שנה – ניצחון במשאל עם על עצמאות כורדיסטן. איומי המלחמה של בגדד וטורקיה – וגם האזהרות של טראמפ – לא מפחידים אותו. החברים של חיזבאללה כבר קוראים לו "בן גוריון"
העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, הציג אתמול (ג') בעמוד השער שלו את תמונתו של מסעוד ברזאני, מנהיג הכורדים בעיראק, והצמיד לו כינוי מפתיע: "בן גוריון ברזאני". בעיני עורכיו של "אל-אחבאר" מדובר בוודאי בכינוי גנאי, אבל גם בעין אובייקטיבית אפשר למצוא לפחות דמיון אחד בין שני האישים: כמו בן גוריון ערב הקמתה של מדינת ישראל, התמודד לאחרונה מנהיג הכורדים בעיראק עם אזהרות חוזרות ונשנות שלא לקיים משאל עם על עצמאות כורדיסטן – אבל החליט שלא להישמע להן.
שלשום הלכו המוני כורדים להצביע במשאל העם, ואמש הודיע מנהיגם ברזאני כי הם הצביעו בעד הקמת מדינה עצמאית במחוז האוטונומי שלהם בעיראק ובכמה ריכוזים כורדיים נוספים שם – חלק מחבל כורדיסטן ההיסטורי. התוצאות המדויקות יתפרסמו היום. עיראק, טורקיה ואיראן זועמות, שתי הראשונות כבר החלו להזיז כוחות ופתחו בתמרונים צבאיים, ואפילו ארה"ב של דונלד טראמפ הזהירה מההשלכות והבהירה כי היא מתנגדת נחרצות למהלך. האיומים הערביים והטורקיים בסנקציות ובפעולה צבאית לא ריפו את ידי ברזאני.
לוחם על מדים: "הרגע היפה בחיי"
ברזאני נולד באוגוסט 1946 בעיר מהאבאד שבאיראן, הנחשבת למעוז של המיעוט הכורדי במדינה. באותה שנה בדיוק הקים אביו, הגנרל מוסטפה ברזאני, את המפלגה הדמוקרטית הכורדית, אותה המפלגה שבראשה עומד מסעוד ברזאני כעת. כשה"רפובליקה" הכורדית במהאבאד התמוטטה נמלט האב לברית המועצות, ובנו לא ראה אותו במשך 12 שנה. מסעוד ברזאני נסע לעיראק, למד במוסול, וב-1958 התאחד עם אביו, שחזר מברית המועצות לבגדד. כשהתבגר הצטרף ברזאני הבן לפשמרגה, הכוח הצבאי הכורדי המפורסם, ולימים הגדיר את הרגע הזה "הרגע היפה ביותר בחיי".
ב-1967 נכנס ברזאני לפוליטיקה והפך לחבר במפלגה הדמוקרטית הכורדית. בשנות ה-70 מילאו הוא ואחיו תפקיד חשוב במשא ומתן בין הכורדים לממשלת עיראק, וכשמשטר השאה האיראני נפל שב מסעוד ברזאני לאיראן כדי להכשיר את הקרקע לחזרת אביו. ביום הגיעו לשם, ב-1 במרס 1979, מת האב מוסטפה בוושינגטון, והזרקור הוסט אל בנו.
באוגוסט 1979 ניצַל מסעוד ברזאני מניסיון התנקשות בווינה. ככל הנראה המודיעין העיראקי עמד מאחורי ניסיון החיסול. היה זה בימי שלטונו של הרודן העיראקי סדאם חוסיין, שלו ולכורדים היו התנגשויות חוזרות ונשנות. ב-4 באוקטובר 1979 נבחר ברזאני לראש המפלגה הכורדית הדמוקרטית במקום אביו המנוח, ומאז ועד היום הוא נבחר מחדש לתפקיד בכל אחת מוועידות המפלגה.
ברזאני היה מי שהוביל את ההתקוממויות של הכורדים נגד השלטון העיראקי בדרך לקבלת האוטונומיה במחוז שבו הם חיים בעיראק. מאז הפלת משטר סדאם, ב-2003, הוא מנהיגם המובהק של הכורדים בעיראק והוא האיש הקובע את עתידם הפוליטי, אף שגם נשיא עיראק המכהן הוא בן העם הכורדי (כפי שמחייבים ההסכמים הפוליטיים הנוגעים לחלוקת הכוח השלטוני בעיראק). ב-2005 וב-2009 נבחר ברזאני לנשיא החבל הכורדי ובהמשך הוארכה כהונתו כמה פעמים.
העובדה שהתוצאות הרשמיות של המשאל יתפרסמו רק מחר לא הפריעה לכורדים לחגוג כבר אתמול בלילה באירביל, בירת האזור הכורדי בעיראק. אנשים שם רקדו בכיכרות והניפו דגלי ישראל, ומכוניות נסעו בשיירות וצפרו. גם באיראן השכנה, שבה יש מיעוט כורדי גדול, צעדו אלפים ברחובות והפגינו תמיכה במשאל העם שערכו אחיהם בעיראק. הם עשו זאת למרות מפגן כוח של הרשויות בטהרן: ממשלת איראן שלחה מטוסים לחוג בשמי האזורים שבהם חיים הכורדים באיראן.
ארדואן: דגל ישראל לא יציל אתכם
בינתיים נמשך הלחץ על הכורדים. ממשלת עיראק שללה אתמול בתוקף את האפשרות שתקיים עם הכורדים משא ומתן על היפרדות המחוז הכורדי ואיימה בסנקציות נוספות נגדם. היא הציבה לכורדים אולטימטום של 72 שעות להעביר לידיה את מעברי הגבול ואת שדות התעופה. ברזאני אינו סר מדרכו, אבל חשוב לזכור שהניצחון במשאל העם אינו מחייב אותו להכריז מיד על הקמת מדינה - והוא יוכל לשקול היטב את צעדיו הבאים.
בנאום שנשא אמש אמר ברזאני כי בעקבות משאל העם נכנס חבל כורדיסטן ל"שלב חדש". הוא קרא לממשלת עיראק לחדול מלאיים על הכורדים בשל החלטתם לקיים משאל עם. "נתגבר על המכשולים שעשויים לעמוד בפנינו", הבטיח. ברזאני קרא לממשלת עיראק לפתוח ב"דיאלוג רציני" עם הכורדים ואמר כי על העולם "לכבד את רצונם של מיליוני בני אדם" שהצביעו במשאל העם.
קודם לכן אמש איים נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי אם ישראל לא תחזור בה מתמיכתה בעצמאות הכורדים הדבר עשוי לפגוע ביחסי טורקיה איתה. "אם ישראל לא תשקול מחדש את תמיכתה בעצמאות הכורדים, טורקיה לא תהיה מסוגלת לנקוט צעדים רבים שבמצב אחר כן היינו נוקטים איתה", אמר ארדואן לפי דיווח ב"דיילי סבאח". טורקיה היא ממתנגדיו החריפים ביותר של משאל העם הזה משום שהיא חוששת מהתעוררות דרמטית של תנועת העצמאות הכורדית – שתשפיע גם על הכורדים החיים בשטחה.
במהלך הפגנות שערכו בשבוע שעבר כורדים בעיראק לאות תמיכה ביציאה לעצמאות הונפו בין השאר דגלי ישראל, משום שרבים מהכורדים מחשיבים את ישראל לידידתם ומוצאים בהיסטוריה של עם ישראל דמיון רב להיסטוריה רבת התלאות שלהם.
"מי יכיר בעצמאותכם? ישראל. ישראל זה לא העולם. דעו לכם שהנפת דגלי ישראל לא תציל אתכם", אמר ארדואן – כוונתו לבידוד שיחוו הכורדים אם יחליטו להכריז על עצמאות. "אם התמיכה היחידה שמשאל העם הכורדי מקבל היא מישראל ואם מפלגת הפועלים הכורדים (PKK) מתחילה לחגוג את התוצאות עוד לפני סגירת הקלפיות – אי אפשר להתייחס למשאל העם הזה כמשאל הגון ולגיטימי", אמר ארדואן.