בישראל מעריכים: איראן מפתחת טילים מדויקים חדשים ורוצה דיביזיה בסוריה
במערכת הביטחון מעריכים כי איראן תאגד תחת חיזבאללה עשרות אלפי לוחמים פרו-איראניים בסוריה, ועלולה לחמש את הארגון בטילים המונחים באמצעות לוויין (GPS). בתקיפה בסוריה שיוחסה בתקשורת הערבית לחיל האוויר, הושמדה תשתית חדשה לייצור נשק מתקדם
במערכת הביטחון מעריכים כי שינוי הגישה בחיזבאללה והשדרוגים בתעשייה הצבאית האיראנית צפויים לשנות את פניה של מלחמת הצפון הבאה. חיזבאללה עלול לקבל לידיו טילי "רעד" מדויקים יותר ומונחי הלוויין (GPS), שמפתחת איראן במסגרת הסכם הגרעין שמאפשר לה להמשיך בפיתוח תוכנית הטילים שלה. יצוין כי גורמי ביטחון במערב, שנחשפו למידע, טרם השתכנעו שלאיראן יש אכן יכולת כזו. בתקיפה בסוריה שיוחסה בתקשורת הערבית לחיל האוויר, הושמדה תשתית חדשה לייצור נשק מתקדם.
מפעלי הרעד נמצאים רק באיראן, אך הנחת העבודה של צה"ל היא שכל נשק איראני יגיע או עושה את דרכו לחיזבאללה. במקביל, איראן ממשיכה בניסיונותיה להתבסס בסוריה כאשר חימוש הכוחות הפרו איראניים לטובת אסד מתבטא בין היתר ברכבת אווירית של כ-100 טיסות בחודש, ובה אמצעי לחימה. טהרן גם שואפת להקים בסוריה דיוויזיה תחת פיקוד חיזבאללה, שתאגד בתוכה עשרות אלפי לוחמים פרו איראניים שפועלים בשטח המדינה המשוסעת. כיום יש בסוריה 8,000 פעילי חיזבאללה, 1500 לוחמי משמרות המהפכה וכ-10 אלף פעילי מיליציות שיעיות.
במערכת הביטחון גורסים כי מלבד תוכנית הטילים האיראנית, טהרן תוכל להמשיך במחקר ופיתוח העשרת האורניום. בסוף תקופת ההסכם, בעוד כשמונה שנים, לא יהיו מנגנונים שיעצרו את איראן מלהפוך למדינת סף גרעינית או מדינה גרעינית. סבב"א אמנם קובעת שאיראן עומדת בהסכם אך האיתותים מטהרן בסוף השבוע, עם הצגת טיל חושמהאר החדש, חושפים את שריריה של טהרן, הגם שסרטון הניסוי בטיל שפורסם הוא בכלל מחודש ינואר השנה.
מוסקבה וטהרן עלולות להתנגש
באשר לנעשה בסוריה, מעריכים בישראל כי הפעילות של הקואליציה בראשות ארה"ב נגד דאע"ש, שכוללת כיתור והשמדה ממוקדת, יעילה יותר מההפצצות מהאוויר של הצבא הרוסי. עוד נטען, כי התוצאות בשטח יגרמו לדאע"ש למקד את פעילות בפעולות טרור בארצות הברית והמערב, ופחות בעיראק ובסוריה. באשר לאיראן ורוסיה, שכעת משתפות פעולה, על פי ההערכות הן יעלו בעתיד על מסלול התנגשות בשל עניינים כלכליים, בין היתר בשל עסקאות נשק ביום שאחרי הלחימה בסוריה.
הנשיא הסורי בשאר אסד, מעודד מאחיזתו בצפון המדינה ולא מזניח גם את הגבול עם ישראל. בימים אלה הוא החל במבצע לכיבוש מחדש של צפון הרמה הסורית מג'בהת אל נוסרה. המזל"ט מתוצרת איראן שהופעל על ידי חיזבאללה והופל בשבוע שעבר על ידי טיל פטריוט של חיל האוויר, כך נראה, נשלח לאסוף מודיעין על המורדים כחלק ממבצע זה, אך הופל כי התקרב יתר על המידה לגבול.
מלחמת חיזבאללה הבאה: מדויקת יותר, מהירה יותר
כאמור, במערכת הביטחון רואים בחיזבאללה את האיום מספר אחת על ישראל. הארגון מחזיק ברשותו בין 80 ל-100 אלף רקטות לטווחים של 10 עד 500 קילומטר, אולם הן לא ברמת דיוק גבוהה. בישראל מעריכים כי חיזבאללה שינה את גישתו בנוגע לעימות הבא עם ישראל: במקום שבועות ארוכים של התשה בסגנון מלחמת לבנון השנייה, חיזבאללה יהיה מעוניין להגיע למלחמה קצרה, עם מדרגות עצירה, מהלומת פתיחה עוצמתית במטחים כבדים ותחבולות רבות לכל קילומטר מרובע. גישה זו תחייב שקילה מחדש של צורת הלחימה של הכוחות המתמרנים בצה"ל, עם יותר צוותי קרב קטנים וחזקים ברמה הפלוגתית והמחלקתית, ופחות תמרון במסגרת חטיבתית מגושמת.
ההתרעה האסטרטגית לעימות משמעותי, שמונחת על שולחן הקבינט זה שנתיים, מגיעה דווקא מהצד הפלסטיני, בגזרת עזה ויהודה ושומרון. בישראל מעודדים מההתקרבות בין חמאס למצרים בשל ההשפעה החיובית שיש לירושלים על קהיר. מאידך, בחמאס ממשיכים להתחמש, כשברקע בולטות החלטות פרגמטיות של המנהיג ברצועה יחיא סינוואר, כמו הפיוס המתגבש עם הרשות הפלסטינית.
בצה"ל לא נותנת לחזית הכפולה לתעתע. חמאס ממשיך להסיט משאבים לשדרוג ולחפירת מנהרות לחימה פנים עזתיות לעומת ההשקעה במנהרות החודרות לישראל. לדידו, כפי שהוכח בצוק איתן, המנהרות דרכן פעלו המחבלים שהרגו וחטפו את אורון שאול ז"ל והדר גולדין ז"ל הוכיחו עצמן בתוצאותיהן לאורך זמן, יותר מאשר המנהרות שדרכן חדרו מחבלים, למשל, לפילבוקס הסמוך לנחל עוז או לחורשה שצמודה לניר עם, שבהם נהרגו כמה חיילי צה"ל. חמאס גם לא ויתר על ניסיונותיו לקבל נשק תקני או אמצעי לחימה גולמיים מאיראן. מאז צוק איתן סוכלו ניסיונות הברחה רבים מסיני שכללו מאות טונות של חומרים שמהם ניתן לייצר אמצעי לחימה.
במערכת הביטחון גם מעריכים כי להידרדרות במצב הסוציו-אקונומי ברצועת עזה עלול להיות אלמנט נפיץ: הירידה באיכות המים והפגיעה באקוויפר, לצד הזרמת 120 אלף קוב ביוב לחוף הרצועה מדי יום, מקרבות את האפשרות לפריצת מגיפות ברצועה. בראיון המיוחד שהעניק הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט ל-ynet בראש השנה הוא ציין כי הוא תומך עקרונית בהקמת נמל ימי ברצועה בתנאים מסוימים. עמדה זו, מסתבר, רלוונטיות ת בצה"ל גם לגבי האפשרות של הכנסת פועלים מהרצועה, בהליך בטחוני סדור, לעבודה בישראל, כהקלה מסוימת בסיר הלחץ העזתי.