שתף קטע נבחר

 

"איברהימוביץ' לא סופר אף אחד, גם לא את השופט"

רגע לפני שהוא מנהל את משחקה של מילאן מול רייקה בליגה האירופית (22:05), השופט הבינלאומי אוראל גרינפלד מדבר: "בארץ מפרשים את הנחמדות שלי כחולשה, בחו"ל יותר מכבדים את זה". על הבלגן באיגוד השופטים: "זה משפיע עלינו". וגם: מה אמר לו מוריניו?

 

צפו בראיון עם אוראל גרינפלד    (צילום: אורן אהרוני)

צפו בראיון עם אוראל גרינפלד    (צילום: אורן אהרוני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

רק כשהצלם שלנו התחיל לקפל את ציוד הצילום, הוא הרשה לעצמו לזרוק הערה באוויר לכיוונו של אוראל גרינפלד: "אתה יודע? אתה המצולם הכי קשה שהיה לי, אני כמה שנים במקצוע הזה ובחיים לא נתנו לי הוראות בימוי".

 

הדו-שיח שניהלו השניים המחיש את הסיפור שגרינפלד סיפר ממש כמה דקות לפנ כן: "יצאנו פעם אחת, שופט אחר ואני, לפגוש את אחותי בפאב שבו היא עובדת. יום למחרת כותרות העיתונים והשיח בין אנשי הכדורגל היו שאוראל וחבריו מתחילים עם כל דבר שזז". באותו אירוע הבין גרינפלד ששופט הוא דמות שנצפית גם מחוץ למגרש, וזה פיתח אצלו מין מנגנון של להיות בשליטה 24 שעות. "כן, להיות שופט גובה ממך מחיר", הוא מודה. 

אוראל גרינפלד. אוהב להיות בשליטה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אוראל גרינפלד. אוהב להיות בשליטה(צילום: אורן אהרוני)
 

 

גרינפלד (36) שופט כבר 20 שנה בכדורגל הישראלי שלנו, מהן תשע שנים בליגה הבכירה. הוא נשוי, בקרוב יהיה אב בשנית ובעל תואר ראשון במדעי הרוח והחברה. באוגוסט האחרון התמנה לקטגוריה בדרג הראשון באירופה, מה שמאפשר לו לשפוט במשחקים בליגת האלופות, הליגה האירופית וגם במוקדמות המונדיאל והיורו.

 

"אגיד את זה ככה - ביחס להצלחת הכדורגל הישראלי, אנחנו השופטים נמצאים בבמות הגבוהות ביותר בכדורגל העולמי", הוא אומר. "שפטתי משחק בליגה האירופית, והדבר הראשון שסיפר המלווה שלי, אוהד אינטר שרוף, שהוא מפרגן להפועל באר שבע על הניצחון". לדבריו, יש קשר בין הצלחת הקבוצות הישראליות להצלחת השופטים: "צריך להבין, דרך ההצלחות של קבוצות ישראליות והנבחרת אנחנו מגיעים לתודעה. כשאתה יושב עם אנשים בשולחן והם מגלים שאתה מישראל, פתאום מסתכלים עליך אחרת".

 

"ההצלחה של הישראליות באירופה עושה לשופטים טוב". גרינפלד (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
"ההצלחה של הישראליות באירופה עושה לשופטים טוב". גרינפלד(צילום: ישראל יוסף)

 

בספטמבר 2016 הוא זכה לכבוד גדול כששפט את מנצ'סטר יונייטד בליגה האירופית. "בסיום המשחק ניגש אלי ז'וזה מוריניו - חשוב לציין שהמשחק התרחש יום אחד לאחר מותו של שמעון פרס ז"ל - ואמר שהוא היה חבר קרוב של פרס ושהוא מצטער לשמוע על מה שקרה. הוא הוסיף שהוא מחזק אותנו על השיפוט ושמח לראות ששופטים ישראלים מגיעים לרמות האלה".

 

איך זה לשפוט את הכוכבים הכי גדולים שיש לאירופה להציע?

"שפטתי את דידייה דרוגבה, את וויין רוני ואת זלאטן איברהימוביץ'. זלאטן הוא שחקן שלא מקשיב לאף אחד, כולל המאמן שלו, ובוודאי לא לשופטים. במהלך משחק שרקתי עבירה לזכות מנצ'סטר יונייטד, והם חידשו את המשחק מהר בלי שהכדור יעצור. שרקתי ועצרתי את המשחק כדי שיבצעו את הבעיטה מחדש.

 

"זלאטן עבר לידי 20 שניות לאחר האירוע הזה ואמר לי 'שופט, כרטיס צהוב'. שאלתי 'למי כרטיס צהוב?', הוא אמר לי 'לך'. אמרתי לו 'על מה?', אז הוא אומר לי 'על זה שעצרת את המשחק'. אמרתי לו 'כרטיס צהוב לשנינו, על זה שעצרתי ועל זה שלא עצרת את הכדור'. הוא חייך, סיימנו בקריצה והמשכנו הלאה".

 

"לא סופר אף אחד". זלאטן איברהימוביץ' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לא סופר אף אחד". זלאטן איברהימוביץ'(צילום: רויטרס)

 

ההרגשה היא שיש הבדל בין אוראל השופט הבינלאומי שמתבדח ומחייך - לבין אוראל השופט בישראל.

"אצלנו בארץ מפרשים נחמדות כחולשה, בחו"ל זה בדיוק הפוך. אם עכשיו אני אומר לשחקן בישראל 'בבקשה בוא אחורה' אז הוא אומר לעצמו בראש 'מה זה בבקשה? הוא חנון'. בחו"ל אם אני אומר לשחקן אותו דבר אז הוא מכבד".

 

אולי החזות של השופט הקשוח מטעה ויוצרת מרחק בינו לבין השחקנים, למרות שהוא מתעקש שהוא אינו מנוכר כמו שכולם חושבים. "שפטתי משחק באשקלון, ובזמן שאנחנו במנהרה עם השחקנים אחד השחקנים זרק בדיחה במרוקאית. אז באתי וזרקתי גם מילה במרוקאית, וכולם הסתכלו עליי ושאלו אותי מאיפה אני יודע מרוקאית, כי אני נראה אשכנזי. אמרתי לו שאני אשכנזי בשני דברים: במראה ובשם המשפחה - אימי עלתה לארץ ממרוקו".

 

"בארץ נחמדות היא חולשה". גרינפלד (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"בארץ נחמדות היא חולשה". גרינפלד(צילום: עוז מועלם)

 

המצב באיגוד השופטים משפיע עלינו

"בכל ארגון יש אווירה של תחרות ויוקרה וכך גם באיגוד", מספר גרינפלד כשהוא נשאל על איגוד השופטים. "לא אשקר ואגיד שכל הפרשיות מסביב לא משפיעות עלינו. אני מנסה כשופט מרכזי, ביום המשחק, לכנס את השופטים שציוותו ביחד איתי ואומר להם לשים את כל הרעשים בצד ולהתרכז במשחק, אם כי יש שופטים שלא מסוגלים תמיד לעשות את זה וזה משפיע עליהם.

 

"אני חושב שגם מנכ"ל איגוד השופטים יריב טפר וגם ההתאחדות לכדורגל שמחים על הבדיקות שהם עושים. אם לא היה לנו מנכ"ל שעובד מאוד קשה, לא היינו מגיעים לרמות הכי גבוהות באירופה, אני מאוד סומך עליו".

 

יריב טפר (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יריב טפר(צילום: אורן אהרוני)

 

אם בפרשיות עסקינן, מה אתה חושב על תקרית ערן זהבי וסרט הקפטן?

"אני בטוח שכל מי שראה את האירוע זז מהכיסא. מצד אחד, אני בתור אוהד הנבחרת לא שמחתי לשמוע שאוהדים שלנו באים ושרים נגד הקפטן. בסופו של דבר זה הקפטן שלנו. מאידך אני מצפה מהקפטן לא להתייחס לקריאות. צריך להראות בגרות ולבלוע את הרוק. אני חושב שזה משהו לא אופייני בקריירה שלו וחבל שעניין הכבוד לא בא לידי ביטוי, הן מצד זהבי והן מצד הקהל".

 

אתה מדבר על כבוד לשחקנים, ועדיין יש קבוצה בליגה הכי בכירה שלנו שלא מוכנה לקבל שחקן בשל היותו מוסלמי. מה דעתך בנושא?

"אני גדלתי על ערכים מאוד חזקים - לא להתייחס לדת, גזע או כל דבר דומה לזה. חבל לי שזה משהו שעולה לא מעט פעמים. במהלך משחקים, בכל פעם שקורה משהו שקשור לגזענות, אנחנו השופטים הראשונים שמנסים למנוע ולעצור את זה. יש פרוטוקול יפה שאופ"א משתמשת בו מספר שנים ובישראל הולכים לאמץ זאת. אם יש קהל כזה או אחר ששר או מקלל בצורה גזענית, הכרוז צריך להכריז שלוש פעמים בשפה של הקבוצה האורחת והמארחת שיפסיקו עם זה, ואם זה לא עוזר, המשחק יופסק. אם הם ממשיכים, השופט מורה לשחקנים לרדת מהמגרש".

 

אבל איפה הדרישה האקטיבית שלכם השופטים נגד התופעה הזו? מסר שיעבור חד-משמעית לקודקודים שמנהלים את הכדורגל שלנו.

"אני יכול לעמוד על זה באלף אחוזים שכל מקרה של גזענות לא נעלם מצוות השיפוט ויירשם בדו"ח השיפוט. זה הדבר שאנחנו חייבים לעשות. אנחנו עושים את זה בשביל הכדורגל כדי שהדבר הזה ייעלם. אני רוצה להאמין שזה ייפסק".

 

"צריך להיות אפס סובלנות לגזענות". גרינפלד (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"צריך להיות אפס סובלנות לגזענות". גרינפלד(צילום: עוז מועלם)
 

 

האם יש מקום לבטל את משחקי הכדורגל בשבת?

"אני חושב שזה משהו שצריך להיות מוצמד לדמוקרטיה שלנו. אני פחות רוצה לקחת עמדה מובהקת בנושא, אבל אם נסתכל בעולם, מי שקובע את שעות המשחקים הם זכייני השידור".

 

מתי נראה יותר שופטות בליגות הבכירות?

"כמות השופטות כרגע לא גדולה, אני חושב שנותנים במה אצלנו בארץ לכל אחת שרוצה להיכנס לאיגוד השופטים. אנחנו אומרים לכל אחת שרק רוצה ואוהבת את התחום לבוא ולהיכנס להיות שופטת".

 

אתה חושב שאתה שופט טוב?

(נבוך) "כן, אני שופט טוב".

 

השתתף בהכנת הכתבה: ספי פסטרנק


פורסם לראשונה 28/09/2017 11:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
אוראל גרינפלד
צילום: אורן אהרוני
מומלצים