בג"ץ בתפקיד השכפ"ץ
בפעם הבאה ששרי הימין ופעיליו יבואו בטענות לביהמ"ש העליון, כדאי שיזכרו: אחת הסיבות שישראל לא נמצאת בבידוד בינלאומי היא בזכותו. תשאלו את נתניהו, שמרבה להתגאות בו בהופעותיו בחו"ל
קיים קשר סמלי, אפילו אירוני, בין קבלת הרשות הפלסטינית לאינטרפול לבין החלטת נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, שלא לשלוח שופט לטקס לציון יובל להתיישבות: מאז החליט העליון ב-1967 לאפשר זכות גישה לבג"ץ גם לפלסטינים המתגוררים בשטחים הכבושים, הוא זה שבעצם הציל - וממשיך להציל - את ישראל מפני סנקציות בינלאומיות.
במילים אחרות: אף שבית המשפט העליון סירב לשלוח נציג לטקס, אחת הסיבות לכך שההתיישבות שאותה חגגו אמש ממשיכה להתקיים ללא סנקציות בינלאומיות, לפחות מבחינת המשפט הבינלאומי, היא בזכות החלטת אותו העליון.
ב־50 השנה שחלפו, ובמיוחד מאז הקמת בית־המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג ב-2000, מנע בג"ץ בגופו תביעות נגד ישראל. תשאלו את ראש הממשלה: בהופעותיו בחו"ל הוא מרבה להתגאות בכך שבית המשפט העליון בישראל נחשב לאחד המוסדות המשפטיים היוקרתיים בעולם. וגם אם זה לא מונע משריו להפוך את שופטי העליון לאויבי העם, פסיקותיהם מונעות מישראל להפוך לאויבת העולם.
עובדה: הפירוטכניקה המשפטית שמבצע בג"ץ בניסיון ליישב את הסתירה בין החוק הבינלאומי לזכויות האזרח בשטחים נלמדת על ידי ממשלות באירופה ובארה"ב - במיוחד לאור מאבקן בטרור. בית־המשפט העליון קנה לו בצדק את יוקרתו בעולם: הנשיאים בדימוס, כמו אהרן ברק ודורית ביניש, הם מרצים מבוקשים, ובפקולטות למשפטים המובילות שוקדים על פסיקותיהם. ואחת הסיבות למוניטין הרם שלו זכה בג"ץ היא העובדה כי איש לא באמת יודע מה נטיותיהם הפוליטיות של שופטיו, לפחות עד אחרי סיום כהונתם.
מאז הוקם בית המשפט הפלילי בהאג משמש בג"ץ "שכפ"ץ" של המדינה מפני תביעות של מדינות וארגוני זכויות אדם בינלאומיים על ביצוע פשעי מלחמה נגד פלסטינים. כיצד הוא עושה זאת? הודות לעקרון ה"משלימות" במשפט הבינלאומי, הגורס שאם בית־דין ישראלי כבר טיפל בתלונה - יש לדחותה. ועיקרון זה תלוי בהכרה אחת חשובה של העולם: שמערכת המשפט הישראלית אמינה, מקצועית ומוסרית, ולכן גם ניתן לסמוך עליה.
אז בפעם הבאה ששרי הימין ופעיליו יבואו בטענות לבית המשפט העליון, כדאי שיזכרו: אחת הסיבות העיקריות שישראל לא נמצאת בבידוד בינלאומי זה בזכותם. וכאשר השופטת נאור החליטה שלא לשלוח שופט לטקס בהתנחלות המוגדרת בחוק הבינלאומי "שטח כבוש", היא לא רק הגנה על השופטים מפני פוליטיזציה - היא למעשה גם הגנה על החיילים והשוטרים הפועלים ביו"ש.
כי כעת, עם צירופה של הרשות הפלסטינית לאינטרפול, תלונותיהם של הפלסטינים יהיו מסוכנות יותר. וייתכן מאוד שהדבר היחיד שיעמוד בין צו מעצר בינלאומי לבין חיילי צה"ל הוא שופטי העליון בירושלים, אותם שופטים שדאגו שלא להגיע אמש לטקס.