המיעוט המוסלמי הנרדף עומד לאבד את ביתו
480 אלף פליטים בני רוהינגה ברחו תוך חודש לבנגלדש בגלל המבצע של צבא מיאנמר באזור מגוריהם. אלא שממשלת מיאנמר לא ממש מחכה להם, אלא השתלטה על מאות כפריהם שהוצתו כליל ומתכוונת לשקם וליישבם מחדש
הרצחת וגם ירשת - גרסת מיאנמר: 480 אלף בני רוהינגה מוסלמים ברחו ממיאנמר לבנגלדש מאז 25 באוגוסט בעקבות הלחימה העזה באזור מגוריהם במדינת ראקין, ונראה שהרשויות במיאנמר, מדינה עם רוב בודהיסטי, לא ממש מתכוונות לחכות לשובם של הפליטים. השר לפיתוח חברתי, סיוע ויישוב מחדש של מיאנמר, ווין מייאט אייה, אמר שהממשלה תנהל את הפיתוח מחדש של הכפרים שנשרפו כליל בחודש האחרון במדינת ראקין.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
התוכנית לפיתוח מחדש של האזורים שנהרסו בשריפה, שלטענת ממשלת מיאנמר נגרמה על ידי מורדים בני רוהינגה, לא עשויה לעבור בשתיקה מצד הקהילה הבינלאומית והאו"ם, שלא מזמן טען לטיהור אתני שמתבצע במיאנמר נגד המיעוט המוסלמי ביוזמת הממשלה המקומית.
"לפי החוק, שטחים שרופים הופכים לשטחים בניהול הממשלה", אמר השר אייה לעיתון Global New Light of Myanmar במהלך ביקורו בבירת ראקין, סיטווה. השר לפיתוח חברתי גם עומד בראש ועדה שקיבלה על עצמה את המשימה ליישם את ההמלצות לפתרון המתיחות ארוכת השנים במדינת ראקין בין התושבים המוסלמים לבין הקהילות הבודהיסטיות באזור.
שר בממשלת מיאנמר: "הפיתוח מחדש יהיה יעיל מאוד"
השר אייה אמר שהפיתוח מחדש של הכפרים שהוצתו כליל "יהיה מאוד יעיל" והסביר שהחוק לניהול בזמן אסון נותן לממשלת מיאנמר סמכות להשתלט על כל הכפרים שמהם התפנו מאות אלפי בני רוהינגה. לפי חוק זה, ממשלת מיאנמר מפקחת על הבנייה באזורים שניזוקו בעת אסונות, כולל בזמן סכסוך. עם זאת, ממשלת מיאנמר לא מסרה אם יש בכוונתה לאפשר למאות אלפי הפליטים המוסלמים לשוב לכפריהם במדינת ראקין, והחשש הגדול מצדם שיישבו את הכפרים שלהם בתושבים בודהיסטים.
ארגוני זכויות אדם טוענים שמחצית מ-400 הכפרים של בני הרוהינגה במדינת ראקין הוצתו בגל האלימות הקשה בחודש האחרון. היה זה ב-25 באוגוסט כשמורדים מוסלמים בני רוהינגה תקפו עמדות של הצבא, וזה השיב להם בפעולת תגמול ברוטלית שנמשכת עד היום והובילה לאקסודוס ההמוני של בני הרוהינגה מארצם לכיוון בנגלדש. צבא מיאנמר וכוחות הביטחון במדינה האסייתית טוענים שהמבצע הצבאי שלהם נועד לנקות את האזור ממורדים מוסלמים וטוענים, כאמור, שהמורדים הם אלה שהציתו את הכפרים במדינת ראקין.
מחוקקים אמריקנים בוושינגטון גינו את הטיפול של מיאנמר בבני הרוהינגה וכמה מהם הטילו ספק בהחלטה של הנשיא הקודם ברק אובמה להסיר את הסנקציות מעל מיאנמר לאחר שממשלה אזרחית עלתה לשלטון במדינה.
מחוקק אמריקני: "דברי סו צ'י תלושים לגמרי"
אד רויס הרפובליקני, יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים, אמר במהלך שימוע שהתגובה של ממשלת מיאנמר למשבר הנוכחי הייתה "מזעזעת". הוא אמר שמנהיגת מיאנמר בפועל, כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, חייבת לטפל במצב והוסיף "שההצהרות שלה בנושא "היו תלושות לגמרי".
"יש לגנות את מבצעי הטיהור האתני הזה בצורה החזקה ביותר", אמר חבר הקונגרס הרפובליקני. טדי יוהו הרפובליקני, יו"ר תת-ועדה בבית הנבחרים, אמר שהדיכוי של צבא מיאנמר מתאפיין ב"פשעים מחליאים נגד האנושות" והוסיף שוושינגטון צריכה לבחון את האפשרויות שעומדות בפניה כדי לעצור את אלימות צבא מיאנמר ולעודד את הממשלה המקומית לנקוט עמדה תקיפה יותר נגדו.
מיאנמר לא מכירה ב-1.1 מיליון בני רוהינגה שמתגוררים בשטחה כאזרחי המדינה והמעמד הנוכחי שלהם הוא למעשה "חסרי מדינה". מבחינת הרשויות במיאנמר, בני הרוהינגה הם למעשה מהגרים לא חוקיים שהגיעו למדינה מבנגלדש. סו צ'י אמרה לא מזמן שממשלתה מחויבת ליישום חלק של המלצות ועדת יועצים בראשות מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי ענאן. הצוות של ענאן המליץ לפני יותר מחודש להגביר את הליך אימות האזרחות ובטווח הארוך לבחון את חוק האזרחות, שיוצר זיקה בין אזרחות לבין אתניות ומותיר את רוב בני הרוהינגה במעמד של "חסרי מדינה". באשר לשאלת חזרת הפליטים אמרה סו צ'י שמיאנמר מוכנה להתחיל בכל רגע בהליך אימות הפליטים.