מלון תת-ימי באילת: "יפגע בשונית האלמוגים"
על-פי התכנון, במלון היוקרתי יוקמו 100 חדרים, 12 מהם יהיו מתחת למים ו-34 "יצופו" על פני הים. בארגונים הירוקים אמרו: "לא ניתן לקדם את התכנון במיקום המוצע בשל חשיבותו ורגישותו של מפרץ אילת כמשאב טבע לאומי ובין לאומי"
בארגונים הירוקים מתנגדים להקמת מלון תת-ימי במבנה של מסעדה נטושה באילת. מנגד, בעירייה ובמשרד התיירות מרגיעים ואומרים כי הפרויקט המתוכנן דווקא יתרום לסביבה.
המלון התת ימי צפוי לקום בתחום מפרץ אילת - משאב טבע לאומי ועולמי, המכיל את אחת משוניות האלמוגים העשירות והמיוחדות בעולם. המלון החדש צפוי לקום במבנה דו קומתי נטוש, סמוך למלון מרידיאן ולקניון "מול הים", 70 מטר בתוך המים, בתוך שמורת האלמוגים.
במלון ייבנו 100 חדרים. 12 מהם יהיו יחידות תת-ימיות, 34 חדרים יהיו יחידות צפות על-פני המים. כל יחידה תהיה בשטח של 100-150 מ"ר וברמה של חמישה כוכבים.
המלון, כך על-פי התוכניות, יתפרש על רדיוס של 80 מטר ממרכז המבנה הקיים (קוטר של 160 מטר בתוך הים). בנוסף, מתכננים היזמים, קבוצת אלון בשיתוף ט.י.ר.ן הנדסה, לבנות שונית אלמוגים מלאכותית במתחם המיזם. בשנים האחרונות הציגו היזמים התקדמות מרשימה. בין היתר רכשו את הנכס, קיבלו את תמיכת עיריית אילת והחלו לפעול מול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשינוי ייעוד השטח למלונאות וגם להתקשר עם מפתח ויצרן של קפסולות תת ימיות למלון. במשרד התיירות ציינו כי הקמת המלון, במבנה הנטוש, תשמור על הסביבה כחלק משיקום קו החוף.
התוכנית מעוררת את התנגדות המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע. "המשמעויות הסביבתיות והאקולוגיות הכוללות של ההקמה והתפעול השוטף של מלון כזה והקמת 'שמורת האלמוגים המלאכותית' המוצעת, אשר לא נבדקו או נוסו מעולם, הינן רחבות היקף ועלולות להיות פוגעניות ביותר לטבע ולשוניות שבמפרץ אילת", מזהירים בחברה להגנת הטבע. יחד עם זאת ציינו כי אין להם התנגדות כי פיילוט כזה ייבחן קודם כל במיקום אחר, שבו הסיכון לפגיעה אקולוגית נמוך ככל האפשר.
בנייר עמדה משותף למשרד להגנת הסביבה, לחברה להגנת הטבע ולרשות הטבע והגנים אומרים כי "הפרויקט המוצע, בנוסף על היחידות התת ימיות מציע יחידות עיליות שתפרוסתן הרחבה נראית ככפר נופש בתוך הים, אשר תחסום מבטים מכיוון החוף והעיר הבנויה אל המפרץ". עוד ציינו כי "לעמדתנו לא ניתן לקדם את התכנון במיקום המוצע בשל חשיבותו ורגישותו של מפרץ אילת כמשאב טבע לאומי ובין לאומי".
"הפרויקט הזה מציע בנייה פרטית בים, בניגוד להוראות התמ"א", אומרים בחברה להגנת הטבע, "ותוך סיכון משמעותי של משאבי הטבע הנדירים והייחודיים, של המפרץ. התיירות היא הענף הכלכלי המרכזי של אילת, פיתוח ענף התיירות צריך להיות מותנה בשימור המערכת התת ימית המיוחדת שבמפרץ. מבחינה חברתית – החברה להגנת הטבע סבורה כי אין מקום להקים פרויקט ליחידי סגולה בלבד, כאלה שמבחינה כלכלית יכולים להרשות את זה לעצמם, על חשבון פגיעה במשאבי טבע נדירים, השייכים לכלל הציבור".
תגובות: שומרים על הסביבה
בקבוצת אלון, היוזמת של הפרוייקט, ציינו במצגת שהוצגה לגורמים השונים בוועדת התכנון כי המלון ייצור מאות מקומות עבודה במעגל הראשוני (עובדי המלון) והמשני (ספקי שירותים), והוא ייתן חוויה ייחודית מסוגה בעולם.
בעיריית אילת אמרו כי בפרויקט הספציפי הזה, בחרו ארגוני הסביבה באופן חריג להציג עמדה מקדמית של התנגדות עוד לפני שהפרויקט נכנס לשלבי תכנון, שבהם ניתן לדון על כל נושאי הסביבה. "הפרויקט האמור מוצע במקום כוכב הים האדום, שלצערנו נטוש ומאפשר להחליף אותו במבנה בעל איכות אדריכלית בין לאומית על-ידי אחר מהאדריכלים המובילים בעולם. המבנה האמור נמצא מחוץ לאזורים המוגדרים כרגישים בים סוף ויש את כל האפשרויות לתכנן אותו על פי אמות המידה הסביבתיות המחמירות", אמרו בעירייה.
ממשרד התיירות נמסר: "מדובר בתכנון להקמת מלון חדשני, שמבקש לשקם את מבנה המסעדה הנטוש, המהווה מפגע זיהום בתוך המים ומקום לפעילות של חסרי בית ופעילויות בלתי רצויות אחרות. קבוצת היזמים שרכשה את המקום מתכננת להפוך את המבנה למלון תת ימי, שנשען על הסביבה התת ימית ולפעול לשיקומה ולשימור הסביבה - שהיא האטרקציה המרכזית של המלון. עיריית אילת, משרד התיירות והועדה לשימור חופים קיימו פגישות ודיונים עם היזמים והתרשמו כי למלון פוטנציאל מבחינת שימור והן מבחינת משיכת תיירים מהארץ ומחו"ל ולפיכך המשרד תומך בהקמת המלון. יצויין כי עמדה זו תואמת את הדירקטיבה האירופית לשימוש בקו החוף".