בנורבגיה הבינו ש"מידע זה הנפט החדש"
מאות אנשי היי-טק מנורבגיה ומרחבי העולם דיברו בשבוע שעבר באוסלו על חדשנות, אך אירוע אחד עם קשר לישראל גרם לכולם להתרגש
בין האירועים הרבים בשבוע החדשנות שנערך בשבוע שעבר בבירת נורבגיה, היה ניתן לשמוע פעמים רבות את המילה ישראל. הנורבגים מעריכים מאוד את החדשנות של "אומת הסטארט-אפ", ובאירוע שנערך באוניברסיטת אוסלו נמכר הספר start up israel לצד הספר start up europe. ספר אחד הוקדש לסיפורים על סטארט-אפים ויזמים בישראל בעוד שהשני, בסדר גודל דומה של עמודים, עוסק בסטארט-אפים במדינות מובילות באירופה.
באחד האירועים הודגמה טכנולוגיה של החברה הישראלית ReWalk, טכנולוגיה שמאפשרת לנכים ללכת. בניגוד לישראלים, שכבר מכירים את הטכנולוגיה, הנורבגים נחשפו אליה בפעם הראשונה. אל הבמה עלה קנוט אולסטאד, נורבגי שנפגע לפני כשש שנים בתאונה. הוא הדגים כיצד הוא הולך בעזרת המכשור הישראלי, לקול תשואות הקהל.
המימון למכשיר, שעולה כ-84 אלף דולר, הושג בחלוקה בין שגרירות ישראל באוסלו ובין תורם אלמוני. השגרירות ויתרה על עריכת טקס יום העצמאות המסורתי ואת הכסף העבירה עבור המיכשור המהפכני, שיסייע עכשיו לנכה הנורבגי לתפקד טוב יותר בחיי היום-יום. סגן שגריר ישראל בנורבגיה, דן פורז, אמר: "השגרירות החליטה להשתמש בתקציב שיועד במקור עבור קיום קבלת פנים ליום העצמאות, לרכישת מכשיר ReWalk מהפכני שיוכל לשפר בצורה משמעותית את איכות חייהם של משותקים נורבגים, תוך המחשת יכולותיה הטכנולוגיות של ישראל ותרומתן לעולם. המכשיר נתרם למרכז הרפואי סונאס, בית החולים השיקומי המוביל והמתקדם בנורבגיה". פורז הוסיף: "לראות את אולסטאד קם מכיסא הגלגלים וצועד בעזרת המכשיר הייתה חוויה מעצימה וחזקה הרבה מעבר לשליחות המקצועית".
מי שהציג את הטכנולוגיה הישראלית על הבמה היה מייסד ומנכ"ל קרן OurCrowd, ג'ון מדבד. לאחר האירוע התפנה מדבד לדבר עם עיתונאים מישראל ובשיחה שהתנהלה בעברית ובאנגלית לסירוגין, הוא שיבח את ההיי-טק הישראלי, המהווה למעשה את הפנים שלנו בעולם. מדבד: "ההיי-טק הישראלי הוא השגריר הטוב ביותר שלנו. אי אפשר לשנוא מי שעושה דברים כאלה. אפשר שלא לאהוב אותנו, אבל אי אפשר לשנוא את ישראל כשרואים דבר כזה. זה בלתי אפשרי. כמה שיותר אנשים מבינים את התרומה שלנו לעולם - וזו תרומה קיימת - אנשים אוהבים יותר. וזה מה שחשוב לחבר'ה כאן".
מדבד הוסיף כי ישראל היא מותג היי-טק מבוקש. "ישראל אוגרת כוחות בתחום של ההיי-טק. היא בעקומת גידול מטורפת", הוא אומר בהתלהבות. "אנחנו לא מפרגנים לעצמנו, אומרים פה שהסטארט-אפ הישראלי על סף קריסה. אבל בפועל ישראל תופסת עכשיו מקום בצמרת. אנחנו מקום שני אחרי עמק הסיליקון". הוא אמר כי רבים בעולם מבקשים ללמוד מישראל. "אנחנו מדינה של חולמים", הוא אמר. "ככל שהמדינה יותר קטנה - החלום צריך להיות יותר גדול. אנחנו חלק ממדינות קטנות שמשפיעות בעולם - כמו נורבגיה, סינגפור ושוויץ. מדינות משפיעות, שמחשיבים אותן. אין לנו שוק ואם אתה לא מתיימר להגיע בגדול - לא תוכל להגיע לשום מקום".
חדשנות נורבגית
נציגים מנורבגיה הגיעו לפני כמה שבועות לישראל על-מנת להשתתף בכנס DLD, שהתקיים בתל-אביב. הרבה כרטיסי ביקור הוחלפו אז, בתקווה לשיתופי פעולה נוספים בין שתי המדינות. אגב, נורבגיה היא אחת המדינות המובילות המשקיעות בישראל. קרן העושר הנורבגית משקיעה, על-פי נתונים באתר האינטרנט שלה, קרוב ל-1.4 מיליארד דולר ב-81 חברות ישראליות, בהן כמה חברות טכנולוגיה.
שבוע החדשנות של אוסלו הוא גולת הכותרת של נורבגיה ואחד מאירועי הטכנולוגיה-סטארט אפ-משקיעים המובילים באירופה. החודש חגג האירוע את שנתו ה-12. ב-2016 הכנס אירח כ-11 אלף משתתפים. השנה התקיימו בו 50 אירועים שונים בהם ועידות בנות יום, פאנלים, אירועי פיצ'ינג - שבהם מציגים יזמים את רעיונותיהם, תחרויות, סדנאות ומסיבות בתום יום הדיונים.
מטרת הכנס של עיריית אוסלו ו-Innovation Norway (רשות החדשנות הנורבגית) היא להפגיש יזמים, מדענים פורצי דרך עם חברות ומשקיעים כדי להציג ולייצר רעיונות בעלי פוטנציאל גלובלי עסקי וחברתי. הכנס עוסק בתחומי החדשנות השוני: בינה מלאכותית, ערים חכמות, חיים מתחת למים או אפילו בחלל, טכנולוגיה חינוכית, פיננסית, בריאות, מזון, נשים בתעשייה ועוד.
כותרת הכנס השנה היתה sustainABILITY, משחק מלים המתורגם ל"שימור יכולת". במסגרת השבוע נבחנה הדרך בה טכנולוגיה וחדשנות יכולות לסייע להגיע ליעדי הקיימות של האו"ם. מדי שנה בוחר הכנס נושא התורם לחברה ופועל לשמש ככר לדחיפת פעילויות משנות מציאות.
גלידה עם ציפוי תולעים
באחת ההרצאות בשבוע החדשנות באוסלו אמר אחד המרצים: "מידע זה הנפט החדש". ואכן בנורבגיה חושבים עשרות שנים קדימה ומסתכלים על היום שבו יאזלו עתודות הנפט והגז של המדינה שהתברכה בהם.
אז מה ראינו שם? גלידה מפחם עם ציפוי תולעים, שהוצג כמזון העתיד, לצד לחם העשוי מצרצרים. בנוסף, הודגמו גם כל מיני דרכים חסכוניות ליצור את הקפה, בדיוק כמו שאתם אוהבים.
בתחום השמירה על איכות הסביבה הציג אחד המרצים בלוני ענק ובהם פחמן דו חמצני. הוא הדגים עד כמה אנחנו מזהמים את הסביבה, במדינה ש-99% מהאנרגיה שלה מיוצרת ממקורות מתחדשים.
לאירוע פתיחת שבוע החדשנות הגיע אפילו יורש העצר הנורבגי, הנסיך האקון, שישב בשורה הראשונה באולם כנסים ליד הנמל והקשיב להרצאות על חדשנות. בכיר באחד ממשרדי הממשלה הנורבגים אמר כי הערך הגדול ביותר הוא ההון האנושי. "אנחנו צריכים אנשים שיפתחו את התעשייה הזו", הוא אמר בהתייחסו לתחומי הטכנולוגיה והחדשנות. "התעשייה הזו תשפיע על תעשיות אחרות".
הכותב היה אורח שגרירות נורבגיה בישראל בשבוע החדשנות באוסלו