שתף קטע נבחר

בעקבות מות הנער מקדחת הבהרות: איך מאבחנים - ומה הטיפול?

עשרות ישראלים נדבקו בשנים האחרונות מקדחת הכתמים הים תיכונית, המוכרת גם בשם קדחת הבהרות. אחד מהם, נער בן 15, שילם על כך בחייו ונפטר אתמול מהמחלה. כך תזהו את סימני ההדבקה ואיך מתגוננים מהקרציה הקטלנית?

קדחת הבהרות גבתה את חייו של נער בן 15, שלאחר שבוע בו נלחמו רופאים על חייו. בשנים האחרונות נדבקו עשרות ישראלים בקדחת הנגרמת מחיידק הריקציה הנכנס לגוף באמצעות קרציות.

 

מה גורם לקדחת הבהרות?

המחלה שנקראת גם קדחת כתמים ים תיכונית, נגרמת על ידי החיידק ריקציה קונורי, העובר לאדם דרך נשיכת הקרציה שנמצאת על גופם של כלבים, חזירי בר ושועלים.

 

כיצד יש להוציא קרציה מעל העור? צפו:

 

  

מהי שכיחות המחלה?

קדחת הבהרות תוארה לראשונה בישראל בשנת 1943. בשנים האחרונות, שכיחות המחלה מגיעה ל-0.4 לכל 100 אלף איש. בשנים אלו דווח על 20 עד 50 מקרי הדבקה בשנה.

 

מתי מתרחשים מרבית המקרים?

קדחת הכתמים הים תיכונית מופיעה בעיקר בחודשי הקיץ: שיא התחלואה נרשמה בחודשים יוני, יולי ואוגוסט, אך מקרים נוספים נרשמים גם בחודשים ספטמבר ואוקטובר.

 

 ( ) ( )

 

מהם הסימפטומים?

הסימפטומים מופיעים לרוב 14 עד 21 יום מרגע העקיצה. המחלה מאופינת על ידי שלושה תסמינים עיקריים הכוללים חום, כאבי ראש ופריחה.

 

החום נמשך ממספר ימים עד שבועיים, מלווה בפריחה מפושטת בעיקר בכפות הידיים והרגליים, המופיעה ברוב המקרים ביום הרביעי או החמישי מתחילת המחלה. הפריחה נמשכת לרוב למשך כשבוע. הפריחה עלולה להתבטא גם כנקודות דימום עוריות הנקראות "פטכיות".

 

בנוסף עלולים להופיע גם נפיחות של בלוטות הלימפה באיזור הנשיכה, כאבי שרירים, הקאות, שלשולים וחולשה. רק כשליש מהחולים זוכרים כי קרציה אכן עקצה אותם. לעתים מופיע כיב או קרום יבש במקום הנשיכה. בכ-3% מהמקרים גורמת המחלה למוות.

 

כיצד מתבצע האבחון?

האבחנה מתבססת על שילוב של התסמינים וממצאים בבדיקות דם כמו ירידה בערכי הנתרן וטסיות הדם. בזמן המחלה עצמה, בדיקת המעבדה הספציפית הבודקת את רמת הנוגדנים כנגד החיידק בדם תהיה לרב שלילית.

 

אבחנה סופית ניתנת לביצוע רק שבועיים - שלושה לאחר המחלה על ידי זיהוי עליית נוגדנים נגד החיידק או בידוד החיידק.

 

איך לזהות את פריחת הדימומים העוריים? צפו:

 

 

מהם סיבוכי המחלה?

ברב המקרים המחלה קלה וחולפת מעצמה. אולם לעתים בלא מתן טיפול ייתכנו סיבוכים של דלקת ריאה, הפרעה לתפקודי הכליות, הכבד, מערכת הקרישה והדם, דלקת בשריר הלב ובמקרים חמורים אף מוות.

 

מהו הטיפול?

על פי ההנחיות של משרד הבריאות, בגלל שהמחלה עלולה להיות קטלנית, יש להתחיל טיפול מיידי על סמך בדיקת החולה, ולא להמתין לתשובות המעבדה.

 

הטיפול במחלה מתבצע באנטיביוטיקה דוקסיצילין למשך 5 ימים. במקרים קלים בילדים ובנשים הרות, ניתן לטפל גם באנטיביוטיקה נוספת ממשפחת ה"מקרולידים" כמו אזניל.



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קדחת הבהרות. החיידק עובר בנשיכת הקרציה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים