"היורה מווגאס שלנו": הפייק ניוז של דאעש
אחרי מתקפת הירי בארה"ב מיהר ארגון "המדינה האיסלאמית" להכריז שהרוצח סטיבן פאדוק הוא "חייל" דאעש שהתאסלם והתמסר לג'יהאד. החוקרים מעריכים שזה שקר - שמצטרף לשורת נטילות אחריות מפוקפקות שפרסם הארגון בחודשים האחרונים
נטילות אחריות של דאעש לפיגועים נתפשו בעבר כאמינות מאוד, אבל בעקבות הטבח בלאס וגאס, שגם אחריו פורסמה נטילת אחריות של ארגון הג'יהאד, מומחים טוענים כי דאעש המובס מפיץ יותר ויותר "פייק ניוז" – ידיעות חדשותיות מזויפות שמטרתן לזרוע בלבול אצל אויביו.
זרוע התעמולה של דאעש, "אמאק", פרסמה פעמיים ביממה האחרונה את הטענה של דאעש שרוצח ההמונים מלאס וגאס, סטיבן פאדוק בן ה-64, היה "חייל" של הארגון וביצע את הטבח בשליחותו. שלשום, שעות אחרי הטבח, היא פרסמה נטילת אחריות שבה נטען כי לאחרונה התאסלם פאדוק ושינה את שמו לאבו עבד אל-בר אל-מריקי.
חוקרים אמריקנים מנסים עדיין להבין מה היה המניע למעשיו המחרידים של פאדוק, האחראי כעת לאירוע הירי הקטלני ביותר בתולדות ארה"ב. מומחים לענייני דאעש מעריכים כי אין לו באמת קשר לארגון. גם ה-FBI מסר שלשום כי לפי שעה לא מצא שום קשר בין פאדוק לארגון טרור בינלאומי כלשהו.
"בחודשים האחרונים פרסם דאעש באופן מופגן כמה נטילות אחריות לאירועים שלא היה להם קשר לג'יהאד", אומר פול קרויקשנק מארגון "המרכז למלחמה בטרור" שמושבו בארה"ב. אחת ההשערות היא שעל רקע התבוסות שנוחלים אנשי דאעש בשדות הקרב בעיראק ובסוריה הם רוצים לזכות בפרסום הנתפש בעיניהם כחיובי כדי להראות לתומכיהם שהארגון עדיין חזק ומצליח. "דאעש נואש לתשומת לב ולכן הוא ייטול אחריות כמעט לכל דבר בימים אלה, מתוך ידיעה שתומכיו לא יאמינו לממשלה המקומית או לתקשורת", אומר קרויקשנק.
שר הפנים הצרפתי ז'ראר קולומב אמר גם הוא אתמול כי דאעש נוטה כעת ליטול אחריות לכל התקפה כדי להישאר בכותרות. בשבוע שעבר פרסם דאעש הקלטה של מנהיגו, אבו בכר אל-בגדדי, שבחודשים האחרונים דווח כי הוא נהרג בהפצצה רוסית. לא ברור במאת האחוזים שהאדם הנשמע בהקלטה הוא אל-בגדדי, אבל אין ספק שמדובר בניסיון נואש נוסף של דאעש לשדר עוצמה על רקע אובדן השטחים המתמשך שלו במזרח התיכון.
"אם היורה מלאס וגאס היה מתאסלם ויוצר קשר עם דאעש – מישהו כבר היה יודע את זה", אומרת שירז מאהר, מומחית לענייני דאעש מקינגס קולג' בלונדון. "חברים, משפחה, רשויות אכיפת החוק – מישהו היה מסב את תשומת הלב לזה".
הבעיה, כמו תמיד במקרה של פייק ניוז, היא שברגע שידיעה כלשהי מתפשטת ברשתות החברתיות או במקומות אחרים באינטרנט קשה לתקן את המצב ולהסביר לציבור שאין אמת מאחוריה.
פרהד חוסרוחבר, מומחה לאיסלאם מבית הספר ללימודים גבוהים במדעי החברה בפריז, מזכיר גם את פיגוע המשאית בניס שבצרפת ביולי 2016, שבו נרצחו 86 בני אדם. דאעש טען אז כי המחבל היה אחד מאנשיו, אבל עד היום לא נמצאה שום ראיה לכך. "לטבח ההוא לא היה שום קשר לג'יהאד, למחבל היו בעיות נפשיות קשות", הוא אומר. "אבל אף אחד לא מקשיב. יש רגעים שבהם אנשים עיוורים לאמת, ובמצב כזה הם יפלו בפח של דאעש".