שיטתי ומכוון: כתב החשדות נגד שרה נתניהו
הסכומים הגבוהים, הפעולה המכוונת להוצאת כספים מהמדינה, מצגי השווא - והכול בתוך בית ראש הממשלה. כך מנמק היועץ המשפטי לממשלה את החלטתו להאשים את שרה נתניהו בעבירה של מרמה בנסיבות מחמירות. "ידיעות אחרונות" מפרסם את כתב החשדות המלא נגד רעיית רה"מ
כתב החשדות נגד שרה נתניהו הגיע לידי "ידיעות אחרונות", והוא מתפרסם הבוקר (ד') לראשונה במלואו. לפני קרוב לחודש הודיע היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, לרעיית ראש הממשלה כי יוגש נגדה כתב אישום בכפוף לשימוע. על פי החשד, נתניהו עסקה באופן שיטתי בהזמנת ארוחות יוקרה ממסעדות וכן ארוחות שף בבית ראש הממשלה וגלגלה את ההוצאות, שעמדו על 359 אלף שקלים, על קופת המדינה.
כתב החשדות הוא למעשה טיוטה של כתב האישום, שעשויה להשתנות בכפוף לשימוע. השימוע לנתניהו צפוי להיערך בתוך כחודשיים והוא יתבצע, כנהוג, מול עורכי הדין. המסמך של היועץ המשפטי לממשלה חושף כיצד, על פי החשד, הוצאו במרמה מקופת המדינה מאות אלפי שקלים לטובת ארוחות פרטיות של משפחת נתניהו ואורחיהם של בני הזוג, למרות שבמעון הועסקו בכל אותו הזמן מבשלות. מנדלבליט מתאר כיצד שלטה שרה נתניהו ביד רמה בנעשה במעון, העסיקה ופיטרה עובדים בעצמה. הוא כולל גם פירוט של 11 ארוחות פרטיות של בני הזוג נתניהו ואורחיהם, אותן בישל בכל פעם שף פרטי שהוזמן למעון בעלויות של אלפי שקלים לארוחה.
מקצת הפרטים פורסמו בהודעת משרד המשפטים לאחר ההחלטה להעמיד לדין את הגברת נתניהו בכפוף לשימוע, אולם נחשף כתב החשדות המלא ואת נימוקיו של היועץ בהחלטה על העמדתה של שרה נתניהו לדין.
בכתב החשדות מסביר מנדלבליט את ההחלטה לבחור את "מרמה בנסיבות מחמירות" כסעיף האישום המרכזי: "הנסיבות המחמירות מתבטאות בין היתר בגובה הסכום, בפעולה המתוכננת המתמשכת והשיטתית, בטיבם של מצגי השווא, בביצוע המעשים במעון הרשמי של ראש הממשלה, ברום מעמדם של גב' נתניהו ומר עזרא סיידוף, בהחטיאם עובדי ציבור ועובדים נוספים ובהיות הכספים כספי ציבור".
המסמך מסביר: "נהלי המדינה קובעים כי שירותי בישול המזון והגשתו במעון רה"מ ייעשו באמצעות עובדי בית רה"מ. הנוהל קובע עוד כי במידה ולא מועסק במעון הרשמי מבשל/ת, ניתן להזמין מזון מבושל מוכן במסגרת התקשרויות עם קבלנים ונותני שירותים. הנהלים קובעים כי עלות ארוחה לאדם בודד לא תעלה על 200 שקלים לפני מע"מ. עוד קובעים הנהלים כי המדינה תממן גם את הוצאות כלכלת אורחיהם של ראש הממשלה ושל בן או בת זוגו שמגיעים לביקור פרטי במעון הרשמי – ובלבד שאין מדובר באירוע חברתי או משפחתי רב משתתפים – יותר מ-20 איש".
סעיף 5 בכתב החשדות של היועץ המשפטי לממשלה קובע במפורש עד כמה שליטתה של רעיית ראש הממשלה בנעשה במעון הייתה צמודה וקפדנית: "המעון התנהל על פי הנחיותיה ובפיקוחה של גב' נתניהו. היא בחרה עובדים במעון ועל פי החלטתה הופסקה עבודתם", מתאר מנדלבליט, "גב' נתניהו קבעה לעובדי המעון משימות ומטלות ועקבה באופן צמוד אחר ביצוען. עובדי המעון נדרשו לדווח ולקבל אישור מגב' נתניהו להיעדרויות מהעבודה".
בהמשך אותו סעיף מתוארת הדרך שבה הפעילה שרה נתניהו את עזרא סיידוף, אז מנהל בכיר במשרד ראש הממשלה, למילוי הנחיותיה: "גב' נתניהו הנחתה את מר סיידוף ואת אבות הבית במעון באשר למצרכים ולשירותים שהיא מבקשת שיסופקו לה על ידי המשרד. לעיתים, כאשר המצרכים והשירותים לא סופקו, או לא סופקו לשביעות רצונה, הפצירה גב' נתניהו במר סיידוף שישיג ויסדיר את העניין, גם במקרים בהם מר סיידוף הסביר לגב' נתניהו כי על פי הנוהל אין הצדקה למימון אותו מוצר או שירות על ידי המשרד. בסופו של דבר מילא מר סיידוף את בקשותיה של גב' נתניהו וגרם לכך שהשירות או המוצר יסופקו על חשבון המשרד שלא כדין".
היועמ"ש קובע כי גב' נתניהו ומר סיידוף "פעלו בצוותא חדא לעקיפת הכללים והמגבלות כדי להשיג במרמה מימון לארוחות של גב' נתניהו ומשפחתה על חשבון הקופה הציבורית. גב' נתניהו פעלה תוך ניצול מעמדה כרעיית ראש הממשלה".
"הפעולות - דבר שבשגרה"
בכתב החשדות מופיעה רשימת שש המבשלות שהועסקו בבית בין אפריל 2009 לאפריל 2015, כל אחת בפרק זמן שונה, וחלקן עבדו במעון במקביל. היועץ קובע כי המבשלות הועסקו לאחר אישור של הגברת נתניהו, וכי "בכל מהלך התקופה הרלוונטית, מדי יום ביומו (למעט ימים יוצאים מהכלל) הוכנו כלל הארוחות במעון על ידי המבשלות, וזאת בהתאם לתפריט ולהנחיות שנתנה גב' נתניהו למבשלת שעבדה באותה עת במעון, במישרין, באמצעות אב הבית או באמצעות מזכירותיה".
בשלב זה מגיע כתב החשדות לתיאור מפורט של השיטה: איך הצליחו שרה נתניהו וסיידוף לעקוף את נהלי המדינה שאסרו על הזמנת מזון מוכן או שפים על חשבון משלם המיסים במקרים בהם מועסק מבשל/ת במעון הרשמי? היועץ מסביר שפעולה זו נעשתה "כדבר שבשגרה", ומשתמש במילים חריפות ביותר: "על מנת לגרום לכך שהמשרד יישא בעלויות הזמנת הארוחות המוכנות והשפים מהמסעדות, חרף העסקת מבשלות במעון ובניגוד לנוהל, פעלו מר סיידוף וגב' נתניהו בצוותא, ליצירת מצג שווא, שלפיו במעון לא מועסקות מבשלות. זאת ביודעם שאין הדבר כן ובכוונה להונות את הגורמים הרלוונטיים במשרד. גב' נתניהו ומר סיידוף הזמינו את הארוחות המוכנות והשפים ודרשו מהמשרד לממן הוצאות אלה תוך שהם מסתירים את העובדה – במעשה ובמחדל – שבמעון מועסקות מבשלות".
סיידוף לא היה היחיד שנתניהו הפעילה. היועץ מתאר: "גב' נתניהו הנחתה את אב הבית מני נפתלי וכן את עובד המעון מאיר כהן כי אין לחשוף בפני מי שאינו עובד במעון, את העובדה שבמעון מועסקות מבשלות, כדי שהדבר לא ייחשף לאנשי החשבות והמינהל במשרד. בהתאם להנחיה זו העביר נפתלי את המסר לעובדי מעון נוספים. באחד המקרים בו נודע לגב' נתניהו כי מני נפתלי כתב מזכר לחשבות המשרד בו התייחס לעבודתה של טבחית המעון, נזפה בו וחזרה על המסר לפיו אין לחשוף בפני גורמי המשרד את דבר עבודתה של מבשלת במעון".
כתב החשדות מתייחס ל"15 מקרים שבהם הזמינה משפחת נתניהו שפים שיבשלו עבור אורחים פרטיים שהוזמנו למעון הרשמי. ההזמנות נעשו על פי דרישת הגברת נתניהו, למרות שבמעון הועסקה מבשלת", נכתב. השפים גבו עבור כל סועד עלות של בין 400 ל-500 שקלים לארוחה – סכום שחורג משמעותית מתקרת עלות הארוחה שמתירים נהלי המדינה, 200 שקלים לא כולל מע"מ. לכן, כותב מנדלבליט, "מר סיידוף הנחה את אבות הבית ואת מזכירותיה של הגברת נתניהו לזייף את החשבוניות בגין אותן ארוחות באופן שהעלות הכוללת תחולק למספר מנות כוזב וגבוה ממספר המנות שסופקו בפועל, ולעיתים תוך 'פריסה' על מספר מועדים".
היועץ מציין כי באשר לשרה נתניהו לא נמצאה תשתית ראייתית שמספיקה כדי להוכיח כי נתניהו הייתה מודעת למצג השווא בנוגע לארוחות שבישלו השפים עבור אורחים פרטיים, או לזיוף החשבוניות בנוגע לארוחות אלה. על כן הוחלט לסגור את התיק נגד נתניהו בפרשה זו בהעדר ראיות מספיקות. בעניין זה סיידוף, יועמד לדין לבדו.
המסמך מכיל טבלה, המתפרסמת גם היא כאן לראשונה, של מרבית המקרים האלה: האורחים שהזמינו בני הזוג נתניהו, המועד, מי היה השף שנקרא לבשל עבורם בכל פעם ומה היה הסכום ששילמה המדינה עבור כל ארוחה. היועץ לא פרסם את שמותיהם של האורחים שהזמינו בני הזוג נתניהו ומסתפק בראשי תיבות. כך לדוגמה בינואר 2011 הגיעו ל"ל ורעייתו, וכן בנם ורעייתו, לארוחה שבישל השף שלום קדוש, שעלתה למשלם המיסים 4,500 שקלים. כעבור שנה בדיוק שוב הגיעו ל"ל ורעייתו, הפעם ללא בנם, לארוחה של אותו השף ־ בעלות של 2,964 שקלים. באפריל 2011 הגיעו י"ת ורעייתו למעון ראש הממשלה לארוחה שבישל השף ליאור חפצדי, ארוחה שעלתה לציבור 2,088 שקלים.
המסמך מתייחס גם לפרשיה נוספת שבה היתה מעורבת הגב' נתניהו ואשר אותה גנז היועץ המשפטי לממשלה: "פרשת המלצרים". פרשה זו ופרשות נוספות שנגנזו מחוסר ראיות מספיקות נגד שרה נתניהו, מגלות אותו דפוס פעולה שבו משתמשת לכאורה רעיית ראש הממשלה בנכסי, משאבי וכספי הציבור לצרכים פרטיים, אגב גרירת הדרג המינהלי במשרד ראש הממשלה לעבור עבירות על מנת להלבין את מעשיה.
עורכי הדין יוסי כהן ועמית חדד, באי כוחה של רעיית ראש הממשלה, מסרו בתגובה: "מה חדש? מדובר במיחזור של דברים שפורסמו כבר. את התשובות נמסור ליועץ המשפטי. אנחנו בטוחים בצדקתנו".
מטעמו של עזרא סיידוף נמסר עם פרסום החלטת היועמ"ש להגיש כתב אישום כי הוא מקווה שלאחר השימוע יוחלט לסגור את התיק. "מר סיידוף פעל כל העת לפי נהלים והנחיות ואין כל טענה שהפיק איזושהי טובת הנאה מהעניינים העומדים על הפרק", מסר אז פרקליטו גדי טל, "סיידוף עבד 35 שנה במשרד רה"מ תחת שמונה ראשי ממשלה וביצע את עבודתו בנאמנות וביושר. בשום נושא אין לו סמכות בלעדית".