ה"קולונל" השנוי במחלוקת של סוריה
עומר אל סומה (28) המכונה "זלאטן הערבי" החרים את הנבחרת משך 5 שנים בגלל הטבח שביצע משטר אסד, אבל חזר אליה וכבש שער מכריע באיראן שהעלה אותה לפלייאוף. בחמישי (15:00) יוביל "אל עקיד" את "הנשרים מקסיון" מול אוסטרליה והאוהדים לא יודעים אם לשמוח או לבכות במקרה שיכבוש
צפו: סוריה חוגגת עלייה לפלייאוף
"12 מיליון סורים מתים עליי, אבל מצד שני יש גם 12 מיליון שרוצים להרוג אותי". כוכב נבחרת סוריה, עומר ג'יהאד אל סומה (28), ינסה לעשות היסטוריה, כשנבחרתו תתמודד (ה', 15:00 שעון ישראל) נגד אוסטרליה במשחק הראשון בפלייאוף באזור האסיאתי במוקדמות המונדיאל.
הסורים יארחו את המשחק הראשון במלזיה, מאחר שנאסר עליהם לארח בדמשק בגלל מלחמת האזרחים. הם ינסו לחולל סנסציה, להעפיל לפלייאוף נגד הרביעית בצפון ומרכז אמריקה ואולי אף לרשום הופעה היסטורית בטורניר הגמר ברוסיה. הגומלין מול האוסטרלים יתקיים ב-10 באוקטובר בסידני.
אל סומה אמר בחודש שעבר את המשפט שנכנס להיסטוריה של הספורט בארצו, אחרי שכבש בדקה ה-93 את שער השיוויון 2:2 מול איראן בטהרן והבטיח את העלייה של הסורים לצמד המשחקים מול האוסטרלים.
אל סומה נחשב לכוכב הגדול ביותר של הסורים ולמכונת שערים, חלוץ ששמו הולך לפניו בכל רחבי המזרח התיכון ואשר הפציץ כבר 111 שערים ב-109 משחקים במדי אל אהלי מערב הסעודית.
צפו בביצועיו של עומר אל סומה
מדובר בחלוץ גבה קומה (1.93 מ') שגם מצטיין בבעיטות מרחוק ובנגיחות ואשר קיבל את הכינוי "זלאטן הערבי". עוד כששיחק בסוריה במדי אל פטווה נודע במשחקו האגרסיבי והנועז ובכינויו "אל עקיד" (הקולונל).
עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה במרץ 2011, אשר גרמה להפסקת משחקי הליגה המקומית, עבר לאל קדסייה הכווייתית. ב-2012 הרשים במבחנים במדי נוטינגהאם פורסט, אבל לא הוחתם אחרי שלא קיבל רישיון עבודה באנגליה. ב-2015 עבר לאל אהלי הסעודית וכשהיא התמודדה במשחק ידידות מול ברצלונה הכריז שהוא אוהד של ריאל מדריד ויחגוג כמו רונאלדו במקרה שיבקיע.
למרות היכולת המצוינת והשערים הרבים שהוא כובש, אל סומה אינו מהווה קונצנזוס בסוריה ונחשב לשנוי במחלוקת כמו הנבחרת כולה. "הנשרים מקסיון", כפי שמכונים השחקנים על שמו של ההר המשקיף על דמשק, מזוהים עם משטר אסד ושנואים בשל כך על רבים מאזרחי המדינה.
אל סומה עצמו הביע בעבר תמיכה במורדים והפסיק ללבוש את מדי הנבחרת לתקופה של חמש שנים, אבל כבר במשחק הראשון לאחר שובו כבש את השער המכריע מול איראן.
שחקני הנבחרת טוענים שהם משחקים למען העם הסורי ולא למען בשאר אסד, אבל כמובן שלא ניתן להפריד בין הספורט לפוליטיקה, בטח שלא במזרח התיכון. לפני מספר שנים הופיעו מאמן הנבחרת ומספר שחקנים במסיבת עיתונאים כשדיוקן של הנשיא על חולצתם, מה שעורר זעם רב בקרב הקהילות הסוריות ברחבי העולם.
וגם עכשיו, סורים רבים שהיגרו לאירופה לא מסוגלים לעודד את הנבחרת ולא מבינים איך אל סומה הסכים לחזור לשחק בה. "אני לא מסוגל לתמוך בנבחרת, כי אם היא מנצחת היא עושה את זה בשביל בשאר אסד. הדגל שמונף הוא אותו דגל של הצבא שהפציץ את האזרחים שלנו. זו נבחרת שמייצגת את המפציצים של אסד", אמר עבדולסמאד מוראד, סטודנט סורי בן 23 המתגורר בשטוטגרט שבגרמניה.
העיתונאי הסורי הצעיר (22) עמאד אל מנסור, המתגורר בגרמניה, תהה גם הוא בכתבה לאתר Stimme.de: "מה גרם לשחקנים לחזור לשחק בנבחרת? איך הם מסוגלים לשחק למען אסד שטבח באזרחים התמימים?".
אל סומה טען שהוא חזר לנבחרת לא מכיוון שהוא החל לתמוך באסד, אלא בגלל שלא רצה שיזהו אותו כמי שתומך בארגוני הטרור המתנגדים למשטר דוגמת דעאש ואל קאידה: "יש בסוריה הרבה רוצחים, לא אחד או שניים. אני שונא את כולם".
עומר אל סומה
צילום: AP
מומלצים