תחקיר AP: "אמריקנים קנו סלמון - ומימנו את תוכנית הטילים של פיונגיאנג"
סוכנות הידיעות פרסמה תחקיר נרחב שבו חשפה כי פועלים צפון קוריאנים במפעלים בסין מעבדים ואורזים מזון שמגיע לרשתות ולמסעדות בארה"ב, קנדה ואירופה. הפועלים שעובדים בתנאים מחפירים נאלצים להעביר את מרבית שכרם לממשלם. לפי התחקיר, בארה"ב מדובר בעבירה פדרלית שבעקיפין מממנת "עבדות מודרנית" - ואת תוכנית הגרעין של קים ג'ונג און
תחקיר מקיף של סוכנות הידיעות AP מצא כי פועלים צפון קוריאנים עובדים במפעלי עיבוד מאכלי ים בסין – שלבסוף שולחים את סחורתם לארצות הברית. לפי התחקיר, נתחי הסלמון והקלמארי שמעבדים ואורזים הפועלים הצפון קוריאנים מגיעים לשלל רשתות ומסעדות בארה"ב, כמו גם לקנדה ולמדינות שונות באירופה.
המשמעות של כך, לפי AP, היא כי בסופו של דבר אמריקנים שקונים סלמון לארוחת הערב ברשתות כמו וולמארט סבסדו בעקיפין את הממשלה הצפון קוריאנית ומתוך כך גם את תוכנית הגרעין שלה, וכן "עבדות מודרנית" – גם אם הקוריאנים עצמם למעשה נלחמים על המשרות הללו. העובדים הצפון קוריאנים מקבלים לכיסם רק חלק קטן משכרם, בעוד היתר – פעמים רבות מדובר בכ-70% – נלקח על ידי הממשל בפיונגיאנג.
החברות המערביות שאליהן פנתה סוכנות AP לתגובה בנושא מסרו כי עבודה בכפייה שבמסגרתה עשויה גם להיות תמיכה כלכלית בתוכניות הטילים והגרעין של צפון קוריאה אינן מקובלות בשרשרת האספקה שלהן. חברות רבות מסרו כי הן יחקרו את הנושא או שכבר הפסיקו לפעול עם אותם מפעלים מדוברים.
בתחקיר מתוארים תנאי העסקתם המחפירים של הפועלים, שנשלחים למפעלים ברחבי העולם כדי לעבוד בתנאים קשים ביותר – ואז כאמור נאלצים להעביר את רוב שכרם לממשלה שלהם. הם ישנים על מיטות מתכת רעועות לפרקי זמן קצרים, אין להם שום פרטיות ונאסר עליהם לצאת מגבולות המתחמים שבהם מציבים אותם ללא אישור. כמו כן אין להם גישה לטלפון או לאימייל.
צפון קוריאה נתונה לסנקציות כלכליות חריפות שמצמצמות מאוד את היכולת שלה לייצא, ולכן שולחת הממשלה עשרות אלפי פועלים לעבוד בארצות שונות, וכך מצליחה על פי דיווחים לגרוף 500-200 מיליון דולר בשנה. מדובר בסכום נכבד ביותר שיכול בין היתר לממן את תוכנית הגרעין שעומדת בלב מחלוקת בינלאומית כבר חודשים ארוכים. לפי הערכות בדרום קוריאה, תוכנית הטילים של פיונגיאנג כבר עלתה לה יותר ממיליארד דולר.
בעוד פועלם של עובדים צפון קוריאנים במפעלים שונים בעולם הוא סוגיה ידועה שכבר תועדה לא פעם בעבר, התחקיר של AP חושף כי המוצרים שהם מפיקים מגיעים בסופו של דבר לארה"ב – ומדובר בעבירה פדרלית. בין היתר נמצא כי גם ריצופי עץ ומכשירי תפירה שמיוצרים במפעלים שבהם מועסקים צפון קוריאנים מגיעים לארה"ב, אך סוכנות הידיעות עקבה ותיעדה רק משלוחים של מאכלי ים.
חברות אמריקניות אינן מורשות לייבא מוצרים שיוצרו על ידי צפון קוריאנים בשום מקום בעולם תחת חוק שנחתם על ידי הנשיא דונלד טראמפ בתחילת אוגוסט. יבואנים וחברות יכולים להיות נתונים לאישומים פליליים אם יימצא כי הם משתמשים בעובדים צפון קוריאנים או נהנים בעקיפין מתוצרתם, כך לפי החוק.
פורסם לראשונה 04/10/2017 22:57
תיעוד מתוך אחד המפעלים בסין שנסקרו בתחקיר של AP
צילום: AP
מומלצים