לפני שיכריז על עצמאות: הושעה הפרלמנט בקטלוניה
מנהיגי החבל שהצביע השבוע בעד היפרדות מספרד התכוונו לכנס את הפרלמנט האזורי להכרזה היסטורית על עצמאות ביום שני הקרוב. בית המשפט החוקתי של ספרד הקדים והודיע אחר הצהריים: פעילות הפרלמנט הקטלני מושעית. השבוע אמר המלך פליפה: מנהיגי קטלוניה לא נאמנים, נצטרך להשליט סדר
בית המשפט החוקתי של ספרד השעה אחר הצהריים (יום ה') את פעילות הפרלמנט האזורי של קטלוניה, בניסיון למנוע ממנו להכריז על עצמאות החבל. אתמול הודיעו מנהיגי קטלוניה כי הם מתכוונים להכריז על עצמאות ביום שני הקרוב בישיבה מיוחדת של הפרלמנט. לפי הדיווחים בספרד מדובר בהשעיה זמנית, שנועדה למנוע את ההצבעה ביום שני.
קטלוניה, נזכיר, ערכה ביום ראשון משאל עם בקרב תושביה ובו שאלה אותם אם ברצונם לממש את השאיפה ארוכת השנים של חלקם לפרוש מספרד ולהכריז על עצמאות. לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד. קטלוניה היא אזור עשיר שיש לו שפה משלו, תרבות משלו ותנועה פוליטית תוססת הקוראת להיפרדות מספרד. בשנים האחרונות התחזקה התנועה הזו.
במשך חודשים הזהיר השלטון המרכזי במדריד את הרשויות בקטלוניה מקיום משאל העם והדגיש כי הוא מנוגד לחוקת ספרד. כשההצבעה החלה ביום ראשון בבוקר נשלחו שוטרים לסגור תחנות קלפי, ובעימותים עם פעילים למען עצמאות קטלוניה נפצעו כ-900 בני אדם. במהלך המהומות ירו שוטרים כדורי גומי. מי שהספיקו להשתתף בהצבעה הצביעו ברוב מוחץ, כ-90%, בעד יציאה לעצמאות.
משאל העם גרם למשבר החוקתי הקשה ביותר שידעה ספרד זה עשרות שנים, וזהו מבחן פוליטי גדול לראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי, איש המפלגה השמרנית, שנקט עמדה נוקשה בעניין. מחוץ לקטלוניה רוב הספרדים מתנגדים בתוקף ליציאת קטלוניה לעצמאות.
מלך ספרד פליפה השישי נשא שלשום בלילה נאום מיוחד לאומה בעקבות המהומות סביב משאל העם. "המצב בקטלוניה רציני מאוד – מנהיגי קטלוניה הפרו את חוקי המדינה והפגינו חוסר נאמנות בלתי מתקבל על הדעת", אמר המלך. בנאומו האשים מלך ספרד את מנהיגי קטלוניה ב"התנהגות בלתי אחראית" ואמר כי היא עלולה לסכן את כלכלת ספרד.
המלך פליפה הדגיש כי הוא עצמו "מחויב עמוקות" לחוקת ספרד ולאחדות ספרד, ואמר כי המדינה צריכה להבטיח את הסדר החוקתי ואת שלטון החוק בקטלוניה. הוא האשים את מנהגי קטלוניה גם בהפרת עקרונות הדמוקרטיה ובפילוגם של תושבי קטלוניה. "החברה הקטלנית שבורה היום ונמצאת בסכסוך", אמר.
ביום שבו נאם המלך הפגינו בקטלוניה עשרות אלפי בני אדם - ולטענת הרשויות בקטלוניה לא פחות מ-700 אלף - נגד התנהלות השלטון המרכזי במדריד ובמחאה על האלימות לכאורה מצד המשטרה. המפגינים חסמו צמתים, ועובדי ציבור שהשתתפו בהפגנות הכריזו על שביתה ועזבו את מקומות העבודה שלהם מוקדם כדי להשתתף במחאה. בשל ההפגנות נסגרו תחנות של הרכבות התחתית בברצלונה. גם קבוצת הכדורגל ברצלונה הצטרפה לשביתה: בשעה מוקדמת היא הודיעה כי היא מפסיקה את פעילותה לאותו יום וכי כל קבוצות המועדון לא יתאמנו.