שתף קטע נבחר

 

עשה לך רובה אוטומטי: ארה"ב נגד ה-Bump Stock

סטיבן פאדוק, שבתוך דקות רצח 58 בני אדם בלאס וגאס, השתמש באביזר מיוחד בשם Bump Stock ההופך רובה פשוט לאוטומטי ותמורת 200$ מאפשר לרוקן מחסנית בתוך שניות. המונים נוהרים לחנויות הנשק לקנות אותו, הקונגרס ידון בהוצאתו מהחוק. בצעד חריג איגוד הרובאים תומך בהגבלות עליו

רוצח ההמונים מלאס וגאס, סטיבן פאדוק, השתמש במהלך הטבח בהתקן לייעול הנשק המכונה Bump Stock. רק מעטים שמעו על האביזר הזה עד לימים האחרונים, אבל כעת שמו הוא אחד המושגים המדוברים ביותר בארה"ב. בקונגרס מסתמנת הסכמה חוצת מפלגות על הצורך להגביל – ואולי אף לאסור – את מכירתו של ההתקן הזה, אבל בקרב הדמוקרטים יש כמובן מי שחושבים שמעשה כזה יהיה שוב בגדר טיפול בסימפטום בלבד ולא בבעיה האמיתית: הקלות הבלתי נסבלת שבה אמריקנים יכולים לרכוש ולשאת נשק.

 

ה-Bump Stock בכתבת CBS

ה-Bump Stock בכתבת CBS

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עשרות כדורים בשניות אחדות. ה-Bump Stock (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עשרות כדורים בשניות אחדות. ה-Bump Stock(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ה-Bump Stock הוא אביזר המורכב על רובה אוטומטי-למחצה ומאפשר לירות בו במהירות קרובה לזו של נשק אוטומטי של ממש. במקור הוא פותח כדי להקל על אנשים בעלי מוגבלויות לירות ברובה, אבל הטבח בלאס וגאס השבוע שבו נרצחו 58 בני אדם ויותר מ-500 נפצעו הראה לדעת רבים שהסכנה הגלומה בו גדולה בהרבה מהתועלת. בעזרת ההתקן הזה מסוגל היורה "לרוקן" מחסנית גדולה שלמה בתוך שניות אחדות.

 

ה- Bump Stock קיים בשוק כלי הנשק האמריקני פחות מעשור. הממשל האמריקני אישר את מכירתו בשנת 2010 אחרי שקבע כי הוא אינו מפר את החוק הפדרלי. ההתקן מחליף למעשה את קת הרובה ב"מדרגת תמיכה" המכסה את פתח ההדק. בעזרת ההתקן גורם הרֶתַע לרובה לנוע שוב ושוב קדימה ואחורה – ולהדק להיסחט שוב ושוב על-ידי האצבע. פירוש הדבר הוא שהאצבע סוחטת את ההדק לצורך כל פליטת כדור, ולכן כלי הנשק עדיין נחשב אוטומטי-למחצה, ולפיכך חוקי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

על הרכישה של כלי נשק אוטומטיים-לגמרי הוטלו הגבלות חמורות מאוד בארה"ב מאז שנות ה-30, ובשנת 1986 תוקן החוק כך שעל אזרחים נאסר להחזיק ברשותם מקלע – חוץ ממקלעים שיוּצרו קודם לכן ונרשמו על פי חוק. לכן ניסו חברות הנשק למצוא פתרונות מתוחכמים, ולאורך השנים נעשו ניסיונות רבים מאוד לפתח התקנים שישפרו את יעילות כלי הנשק המותרים בחוק – אבל אף אחד מהם לא צלח עד בואם של ה-Bump Stocks לשוק.

 

יום הולדת שמח: 58 כדורים ב-12 שניות

הירי המהיר של הקליעים בעזרת ה-Bump Stock אינו מבטיח שהנשק יהיה קטלני יותר, והרבה נותר תלוי בסוג התחמושת המשמשת את היורה, אבל הוא בהחלט מאפשר לירות יותר ולעשות זאת מהר יותר. לא ידוע כמה התקנים כאלה נמכרו בארה"ב.

 

החברה המובילה בתעשייה הזו, Slide Fire, סירבה להשיב לשאלות סוכנות הידיעות AP בעניין, אבל בעמוד הפייסבוק של החברה, שמושבה בטקסס, מופיעים סרטוני וידאו רבים הממחישים את סגולותיו של ההתקן. באחד מהם נראית אישה מספרת בגאווה: "זה קל כל כך כי ברגע שאתה מחליק את זה קדימה ונשען עליו הוא פשוט יורה". בסרטון אחר נראה גבר יורה 58 קליעים ב-12 שניות בלבד כדי לחגוג את יום הולדתו ה-58.

מדליקים נרות לזכר הנרצחים בלאס וגאס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מדליקים נרות לזכר הנרצחים בלאס וגאס(צילום: EPA)

המכירות של כלי נשק ואביזרים מסוימים צומחות בדרך כלל אחרי כל אירוע ירי גדול הפוקד את ארה"ב, ובתעשיית הנשק האמריקנית מדווחים שזה מה שקורה גם ל-Bump Stocks כעת. ד"ר גארן ווינטמוט, מנהל התוכנית לחקר המניעה של מעשי אלימות באוניברסיטת קליפורניה, אומר: "אנשים יגידו, אלוהים, אני צריך להשיג מתקן כזה. אחרים יקנו אותו כי הם יחששו שבקרוב יטילו איסור על מכירתו".

 

החברות המייצרות את האביזר – שעולה במקומות מסוימים פחות מ-200 דולר – משווקות אותו כהתקן המאפשר להשיג חלופה פשוטה וזולה לכלי נשק אוטומטיים מבלי להצטרך לעבור בדיקות רקע קפדניות וללא הגבלות אחרות. הסנאטורית הדמוקרטית דיאן פיינשטיין, ממובילי המאבק ב-Bump Stock, אמרה כי הוא מאפשר לבעל רובה לירות 800-400 קליעים בדקה ולחולל "טבח של ממש".

בלב הטבח למרגלות מלון "מנדליי ביי" בלאס וגאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בלב הטבח למרגלות מלון "מנדליי ביי" בלאס וגאס(צילום: AFP)

אד טרנר, מפקד לשעבר במשטרה המנהל כעת חנות לכלי נשק בג'ורג'יה, מספר כבר עכשיו שהוא עד לעלייה במכירות של ה-Bump Stock מאז הירי בלאס וגאס. לדבריו עד לפני ימים אחדים הוא היה מופתע לו היה מצליח למכור שני התקנים כאלה, אבל עכשיו הוא עצמו אינו מצליח למצוא את האביזר הזה בשוק, גם אצל המוכרים הסיטונאיים, בשל הביקוש הגדול.

 

איגוד הרובאים הפתיע: "אולי צריכים הגבלות"

ה-Bump Stock אמנם מאפשר ליורה לירות קליעים רבים בזמן קצר, אבל מומחי נשק מציינים שיש לו גם חסרונות עבור המשתמש, ובראשם הירידה במידת הדיוק. עניין הדיוק אינו רלוונטי כמובן לרוצחי המונים כמו סטיבן פאדוק בן ה-64, שפשוט עמד בחלון הסוויטה שלו במלון וריסס אין ספור כדורים לעבר 22 אלף הצופים בפסטיבל הקאנטרי שנערך למרגלותיו. בחדרו של פאדוק התגלו 23 רובים, ו-12 מהם היו מצוידים ב-Bump Stock.

 

אריק פראט, מנכ"ל "בעלי רובים באמריקה", אמר כי תעשיית הנשק ערוכה ומוכנה לבדיקה היסודית שיעבור כעת האביזר אצל חברי הקונגרס והתומכים בהגבלות על כלי נשק – דבר שקורה תמיד אחרי אירועי ירי קטלניים גדולים. עם זאת, הוא ואחרים מגינים על השימוש בכלי וטוענים כי אין זה הוגן לפעול נגד נשק חם בשעה שביקורת דומה אינה מושמעת נגד משאיות וחומרי דישון, למשל, המשמשים אף הם לפיגועים. "בסופו של דבר כשהקונגרס יבחן את העניין חבריו יתחילו לשאול למה מישהו צריך את זה", אמר, "ואני חושב שהתשובה היא שיש לנו מגילת זכויות ולא מגילת חובות".

כוחות הביטחון בזירת הטבח. פאדוק עמד בחלון וריסס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות הביטחון בזירת הטבח. פאדוק עמד בחלון וריסס(צילום: AFP)

אתמול (ה') הביע יו"ר בית הנבחרים, הרפובליקני פול ראיין, תמיכה בבדיקה יסודית של השימוש ב-Bump Stock, ואמש הוא קיבל תמיכה מפתיעה מאיגוד הרובאים הלאומי – הלובי החזק בארה"ב וזה שמונע במשך עשרות שנים הטלת הגבלות משמעותיות על רכישת נשק ואחזקתו. בהודעה שפרסם איגוד הרובאים הוא מסר כי לא יתנגד לחקיקה פדרלית שתטיל הגבלות על ההתקן הזה. הוא אף הדגיש שיש צורך בהגבלות נוקשות יותר על ה-Bump Stock וקרא לקובעי ההגבלות לבדוק אם הוא תואם את החוק הפדרלי.

 

השאלה שתומכי ההגבלות על הנשק בארה"ב שואלים בוודאי היא אם באמצעות התמיכה החריגה של איגוד הרובאים באפשרות להטיל הגבלות על ה-Bump Stock הוא מנסה לרצות את מתנגדיו - ובכך למנוע כל דיון מחודש באפשרות להטיל הגבלות נוקשות בהרבה על רכישת כלי ההרג עצמם.


פורסם לראשונה 05/10/2017 22:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים