שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: קיצור קיבה עשוי למנוע סרטן

חוקרים אמריקנים בדקו עשרות אלפי אנשים שסובלים מהשמנת יתר, חלקם עברו ניתוחים בריאטריים, וגילו כי הניתוח הפחית את סיכוני התחלואה בסרטן בכשליש. החוקרים: "הממצאים נכונים בעיקר עבור נשים - תוצאות משמעותיות מאוד נרשמו בסרטן השד ובסרטן הרחם"

מנותחים בריאטריים לא רק מפחיתים במשקל, אלא גם בסיכוי לחלות בסרטן: מחקר רחב היקף, שכלל אלפי נבדקים, מצא כי ניתוחי קיצור קיבה הורידו כבשליש את סיכון התחלואה בסרטן אצל אנשים שסובלים ממשקל יתר משמעותי. הממצאים החדשים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת Annals of Surgery.

 

החוקרים, מאוניברסיטת סינסינטי בארצות הברית, בדקו את נתונים הרפואיים של כ-89 אלף מטופלים הסובלים מהשמנת יתר, כ-22 אלף מתוכם עברו ניתוח בריאטרי. הם עקבו אחר רישומיהם הרפואיים בין השנים 2005 ל-2014. לאחר תקופת מעקב של 3 וחצי שנים, 2,543 מהם אובחנו כלוקים בסרטן.

 

בהשוואה לאלה שלא עברו ניתוח בריאטרי, המטופלים שנותחו היו בסיכון נמוך ב-33 אחוז ללקות בכל סוגי הסרטן במהלך המחקר. המנותחים היו גם בסיכון מופחת ב-40% לסבול מאחד מסוגי הסרטן הידועים כקשורים להשמנת יתר.

 

מפחית את הסיכון לסרטן. ניתוח בריאטרי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפחית את הסיכון לסרטן. ניתוח בריאטרי(צילום: shutterstock)
 

"הפחתת הסיכון לסרטן היא רק סיבה אחת נוספת לבצע ניתוח בריאטרי", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר דניאל שאואר, "ישנן סיבות רבות נוספות לעבור את הניתוח, המונע סוכרת, מוריד לחץ דם ובאופן כללי משפר את איכות החיים של אנשים הסובלים מהשמנת יתר".

 

סרטן הוא סיבת המוות המובילה בעולם ושכיחות השמנת היתר הוכפלה בעשורים האחרונים. אנשים הסובלים מהשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה למות ממספר סוגי סרטן, כולל ממאירויות שד, שחלות, כליה, לבלב, מעי גס וסרטני הדם.

 

במעל מחצית מהניתוחים הבריאטריים, משתמשים הרופאים בשיטת השרוול, המפחיתה את גודל הקיבה לגודל שדומה לגודלה של בננה. הניתוח לא רק מונע את היכולת לבלוע כמויות מזון גדולות, אלא גם משנה את רמות הורמוני הרעב והשובע.

 

במחקר הנוכחי, רק 27% מהמנותחים עברו ניתוחי שרוול. רובם עברו ניתוח מעקף קיבה, בו הקיבה מהודקת באמצעות שדכן כירורגי כדי ליצור כיס זעיר דרכו עובר האוכל. כיס זה מתחבר למעי הדק וממשיך במערכת העיכול ובכך עוקף את מרבית נפח הקיבה.

 

 

מעל 80% מהמטופלים במחקר היו נשים. המחקר נערך בחמישה מרכזים רפואיים בקליפורניה, אורגון, וושינגגטון וקולורדו.

 

המחקר גילה כי נשים מעל גיל הפסקת המחזור, שעברו ניתוח בריאטרי, היו בסיכון נמוך ב-42% לפתח סרטן שד בהשוואה לנשים שלא עברו את הניתוח ושנשים שעברו את הניתוח היו בסיכון נמוך ב-50% ללקות בסרטן הרחם.

 

בנוסף, אלה שהפחיתו במשקל באמצעות הניתוח היו בסיכון נמוך ב-41% לפתח סרטן המעי הגס ו-54% סיכון מופחת ללקות בסרטן הלבלב. בגברים, לעומת זאת, לא נמצא הקשר הישיר בין סיכון לסרטן לבין הניתוח הבריאטרי, אך החוקרים מסבירים זאת בהיות הנשים הרוב הגדול של הנחקרים, ובכך שלפחות שניים מתוך סוגי הסרטן שנמצאו כמושפעים מניתוחים בריאטריים - סרטן השד בתקופת פוסט - מנופאוזה וסרטן הרחם - משפיעים על נשים בלבד.  

 

בארץ: שיעורי השמנת היתר ממשיכים לעלות

על פי נתוני משרד הבריאות, אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר כבר באחד מכל שלושה. שיעור התלמידים עם עודף משקל (בחישוב על פי המדד הבינלאומי ‭,BMI‬ שמודד את היחס בין גובה למשקל) ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה עולים עם הגיל.

 

השיעור הגבוה ביותר של ילדים הסובלים מעודף משקל בכיתה א' נמצא דווקא בקרב ילדי החינוך הממלכתי: כ-23%. אחריהם נמצאים ילדי החינוך הממלכתי-דתי (18%) ותלמידי החינוך החרדי (13%). כ-7% מתלמידי כיתות א' סובלים מהשמנה משמעותית, בהם 10% מתלמידי החינוך הממלכתי, 7% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ורק 4% מתלמידי החינוך החרדי.

 

שיעורי ההשמנה עולים, כאמור, עם הגיל: כ-30% מתלמידי כיתות ז' בארץ סובלים מעודף משקל או מהשמנה: 30% מתלמידי החינוך הממלכתי, כ-27% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ו-21% מתלמידי החינוך החרדי. כ-10% מבני הגילים הללו אף סובלים מהשמנה משמעותית. מי שמעלים את הממוצע בכיתות ז' הם התלמידים הלא יהודים: יותר משליש (35%) מהילדים הערבים בכיתות ז' סובלים מעודף משקל או מהשמנה.

 

יותר ילדים שמנים. גם בישראל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר ילדים שמנים. גם בישראל(צילום: shutterstock)
 

לעומת זאת, שיעורי הילדים הסובלים ממשקל נמוך מאוד ביחס לבני גילם (פחות מאחוזון 3 במדד BMI) ושיעורי הילדים הנמוכים מאוד יחסית לבני גילם (שגובהם פחות מאחוזון 3 לפי מדד בינלאומי) עולים עם הגיל בקרב האוכלוסייה החרדית והבדואית. שיעור התלמידים החרדים שסובלים מקומה נמוכה בכיתה ז' מגיע ל-6.8%, יותר מפי שניים לעומת שאר בני גילם בישראל. ממצאים אלה עשויים להצביע על חסרים תזונתיים.

 

על פי הדו"ח, ילדים רבים גדלים בסביבה המעודדת עלייה במשקל והשמנה. הילדים בעיקר ממשפחות בעלות הכנסה נמוכה, ומדינות

עניות, משווקות מוצרים לא בריאים ומשקאות ממותקים הידועים כגורם מרכזי בגרימת השמנת היתר של הילדים, במיוחד במדינות מתפתחות.

 

שיעור ההשמנה בקרב ילדים מתחת לגיל 5 הלך ותפח בשנים האחרונות: החל משנת 1990 עד שנת 2014, עלה שיעור הילדים הסובלים מהשמנת יתר מ- 4.8% ל- 6.1% ברחבי העולם. מ-31 מיליון ילדים הסובלים מהשמנת יתר, עלו המספרים ל-41 מיליון. מספר הילדים הסובלים מהשמנת יתר במדינות בעלות הכנסה נמוכה הוכפל מ-7.5 מיליון ל- 15.5 מיליון.

 

בשנת 2014, כמעט מחצית (48%) מהילדים הסובלים מהשמנת יתר בגילאי 5 ומטה מתגוררים ביבשת אסיה, 25% באפריקה. מספר הילדים הסובלים מהשמנת יתר באפריקה כמעט הוכפל מאז שנת 1990, מ-5.4 מיליון ל-10.3 מיליון.

 

בישראל מתבצעים כ-6,000 ניתוחי קיצור קיבה בשנה. בארה"ב, שם מגיפת ההשמנה הגדולה בעולם, מספר הניתוחים מדי שנה מגיע לכ-180 אלף. הניתוח השכיח ביותר הוא ניתוח השרוול, בו מופחתת הקיבה לגודלה של בננה. ניתוח אחר הוא המעקף היוצר נפח קיבה אף קטן יותר.

 

בניגוד לממצאים בארה"ב, המספרים בישראל כנראה שונים: לפני כשנה פרסמנו כאן ב-ynet את ממצאו של מחקר שמצא כי ההרזיה לאחר הניתוח לא נשמרת אצל כמחצית מהמנותחים שהחלו להשמין בחזרה וחלקם אף השמינו מעל משקלם המקורי לפני הניתוח, ונאלצו לעבור שוב קיצור קיבה.

 

האם הגלולה הזאת תחליף את הניתוחים הבריאטריים? לצפייה:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עוד סיבה להוסיף לשיקולים על ניתוח בריאטרי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים