בג"ץ: ההפגנות בסמוך לבית היועמ"ש - בלי רישיון ובלי הגבלת משתתפים
סוף למתיחות בין המפגינים ליד בית היועמ"ש מנדלבליט לבין המשטרה? בג"ץ פסק כי ההפגנות יוכלו להימשך ללא קבלת רישיון מהמשטרה ומבלי שמספר המשתתפים יוגבל ל-500. "היועץ המשפטי לממשלה אינו חסין מביקורת ציבורית", ציינה המיועדת לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות
בג"ץ פסק היום (א') כי ההפגנות בסמוך לביתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בפתח תקווה יוכלו להימשך גם ללא קבלת רישיון מתאים לכך מהמשטרה - ובלי הגבלה על מספר הממשתפים. "ביקורת על רשויות המדינה ועל אישי ציבור היא נשמת אפה של הדמוקרטיה ואין לכך רשות או איש ציבור במדינה דמוקרטית החסינים מביקורת", ציינה בפסק הדין המיועדת לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות. "כך לגבי שופטים וכך גם לגבי היועץ המשפטי לממשלה".
היא הוסיפה כי "מטעמים אלו יש לקבוע כי ההפגנות המתקיימות במוצאי שבת בכיכר גורן אינן ביטוי 'נחות' הראוי להגנה בהיקף מצומצם, אלא מימוש של הזכות לחופש הביטוי שהנה בליבת חירויות היסוד במדינה דמוקרטית. היועץ המשפטי לממשלה הוא אחד מעמודי התווך המרכזיים והחשובים שעליו נשענת מערכת אכיפת החוק. השמירה על עצמאותו ועל אי תלותו של מוסד זה היא על כן אחת הערובות המובהקות לקיומה של הדמוקרטיה בישראל. עם זאת, היועץ המשפטי לממשלה, ככל משרת ציבור אחר, אף הוא אינו חסין מביקורת ציבורית".
השופטת חיות ציינה עוד כי "בהינתן המסקנות שאליהן הגעתי כמפורט לעיל אציע לחבריי להפוך את הצו על תנאי להחלטי ולקבוע כי ניתן להמשיך ולקיים את ההפגנות נושא העתירה בכיכר גורן וכי הפגנות אלו אינן טעונות ברישיון, אלא במתן הודעה בלבד בהתאם להוראות חוק הבטיחות במקומות ציבוריים. עוד אציע לקבוע למען הסר ספק כי המשטרה רשאית להציב תנאים לקיום ההפגנות בכיכר גורן לשם שמירה על הסדר הציבורי במקום ולשם מניעת פגיעה ברגשות הדת של תושבי השכונה וכן היא רשאית לבחון בעתיד את המשך ההפגנות בכיכר גורן ככל שיהיה שינוי נסיבות אשר יצדיק זאת".
שופטי בג"ץ הביעו גם התנגדות להגבלת מספר המשתתפים בהפגנה. בפסק הדין צוין כי "הגבלת מספר המפגינים בכיכר גורן יש בה משום פגיעה בזכות ההפגנה של ציבור לא מבוטל המונה כ-2,000 איש אשר לא יוכל לממש את זכותו להפגין במקום אם יוגבל מספר המפגינים ל-500. ייתכנו אמנם מקרים אשר יצדיקו צמצום והגבלה של מספר המפגינים אך לא זה המקרה. לא הוצגו בפנינו כל ראיות אשר יש בהן ללמד כי הכיכר צרה מלהכיל כ-2,500 מפגינים וכי מתן אפשרות למספר מפגינים כזה לבוא ולהפגין במקום יגרום בהסתברות קרובה לוודאי לפגיעה קשה ורצינית בסדר הציבורי או בביטחון הציבור. כמו כן לא שוכנענו כי אין בידי המשטרה להשליט סדר על הפגנה בהיקף כזה שהוא צנוע יחסית בהשוואה להפגנות אחרות שהכרנו. אדרבא, פיזור ההפגנה על פני מספר מוקדים הוא זה העלול לגרום בהסתברות גבוהה להפרעות סדר".
עו"ד יובל יועז ועו"ד דורון ברקת, שייצגו חלק מהעותרים, מסרו בתגובה: "בית המשפט הגבוה לצדק מציב פעם נוספת לרשויות אכיפת החוק - הפרקליטות והמשטרה - תמרור הקובע כי הן נוהגות שלא כדין במפגינים נגד השחיתות בפתח תקווה. מלכתחילה טענו שמחאה נגד שחיתות אינה יכולה להיחשב 'פוליטית', ובית המשפט מאשר שההפגנות אינן טעונות רישיון. יש לצפות שרשויות אכיפת החוק יכבדו את זכות המחאה וההפגנה, כראוי במשטר דמוקרטי, ויפסיקו להצר את צעדיהם של המפגינים, גם אם התכנים אינם ערבים לאוזניהם".
עו"ד דניאל חקלאי, בא כוחו של מני נפתלי (אב הבית לשעבר במעון ראש הממשלה), מסר בתגובה כי "בג"ץ קיבל היום במלואה את עתירתם של מני נפתלי וראשי המפגינים בכיכר גורן בפתח תקווה ביחד עם התנועה לאיכות השלטון נגד החלטת משטרת ישראל לאסור על ההפגנות בכיכר גורן בפתח תקווה. בג"ץ קבע כי ההפגנות בכיכר גורן חוקיות לחלוטין וכי אין מקום להטלת מגבלה על מספר המפגינים בכיכר מעתה ואילך. עוד קבע בג"ץ כי אין צורך בקבלת רישיון לקיום ההפגנות מטעם משטרת ישראל".
עו"ד חקלאי הוסיף כי "בג"ץ הדגיש את חשיבותם העצומה של חופש הביטוי וחירות ההפגנה. מדובר בזכויות יסוד חוקתיות שמונחות בתשתית המשטר הדמוקרטי. מני נפתלי וראשי המפגינים יעמדו כמובן בקשר עם משטרת ישראל כדי להבטיח התחשבות בתושבי השכונה הסמוכה לכיכר גורן (כך למשל יחלו ההפגנות רק לאחר צאת השבת כפי שהיה עד היום) וכדי לשמור על ביטחונם של המפגינים ותושבי השכונה".
מדובר בעתירה שהוגשה על ידי התנועה לאיכות השלטון נגד הממשלה ונגד הדרישה לחייב רישיון להפגנות בפתח תקווה. "התנועה מברכת על פסק הדין, זהו ניצחון אדיר לחברה האזרחית, חופש הביטוי, והציבור בישראל בכלל", נמסר בתגובת התנועה. "זה פסק דין תקדימי אשר מעגן את חופש המחאה כאחת מזכויות היסוד של הדמוקרטיה הישראלית, ללא הבדלי דת גזע מין ודעה פוליטית.
בית המשפט הגן היום על זכותו של הציבור בישראל לומר את דברו, גם אם יש כאלו אשר דברים אלו פחות ערבים לאוזנם".
במסגרת העתירה ניתן צו ביניים שהורה למשטרה לאפשר למפגינים לקיים הפגנה ברחבת קניון גנים בפתח תקווה, במוצאי השבתות שעד להכרעה בעתירה, בכפוף למספר תנאים.
מהמשטרה נמסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "משטרת ישראל מכבדת את החלטותיו של בית המשפט העליון ותפעל ללמוד לעומקה את ההחלטה על מנת ליישמה. נזכיר כי המשטרה אפשרה את ההפגנות בכיכר גורן, מדי שבוע, ללא תנאים וללא רישיון משך תקופה ארוכה, בשל החשיבות הרבה שמייחסת המשטרה לחופש הביטוי והזכות להפגין. יודגש כי בפסק הדין, בית המשפט קבע כי המשטרה תוכל להציב גם בעתיד תנאים בפני המפגינים בכיכר גורן להבטחת הסדר והביטחון הציבורי, ככל שהדבר יידרש בנסיבות העניין. המשטרה מצטרפת לקריאה של בית המשפט לפעול לשינוי והבהרת החוק בתחום רישוי ההפגנות, כדי לאפשר למשטרה לממש את אחריותה בתחום השמירה על הסדר הציבורי".
באוגוסט האחרון קבע בג"ץ כי עד להכרעה בעתירה יותר לקיים הפגנות בלי צורך ברישיון, שבהן ישתתפו לא יותר מ-500 מפגינים, בלי ירידה לכביש, ושיהיה ניתן לעשות שימוש בשני מגפונים בלבד. לאחר מתן צו הביניים התקיימו עוד כמה הפגנות בכיכר גורן בפתח תקווה. הדיון בעתירה עסק גם באפשרות להתנות רישיון הפגנה וגם להעביר את ההפגנה מפתח תקווה בכיכר גורן למקום אחר ומרוחק יותר מבית היועץ המשפטי לממשלה.