האב השכול לצד "עושות שלום": "סבלנו מספיק, די לכיבוש ולטרור"
ח"כ לשעבר שכיב שנאן, שבנו נרצח בפיגוע בהר הבית, נאם בעצרת שארגנו נשים שדורשות פתרון לסכסוך: "נגזר עלינו לחיות יחד. נתניהו ואבו מאזן, שבו יחד". אחת המשתתפות: "אנחנו אמהות שיעשו הכל למען עתיד טוב יותר לילדיהן"
כ-30 אלף בני אדם השתתפו אמש (יום א') בעצרת ענק בגן העצמאות בירושלים שמהווה את אירוע השיא של "מסע השלום" בהובלת תנועת נשים עושות שלום. ח"כ לשעבר, שכיב שנאן, שבנו רס"מ כמיל נרצח בפיגוע בהר הבית בחודש יולי השנה על ידי שלושה מחבלים מאום אל פחם, קרא באירוע לעצירת שפיכות הדמים משני הצדדים: "די לטרור ודי לכיבוש. תנו לנו לחיות גם לזכרם של חללינו וגם למען ילדינו שנשארו בחיים".
תנועת נשים עושות שלום הוקמה בעקבות מבצע צוק איתן בשנת 2014. חברות בה 24 אלף נשים ישראליות ופלסטיניות, שיצאו למסע לפני שבועיים משדרות והנגב המערבי ומאז עברו בדימונה ובערבה בעוטף עזה ואשקלון, בתל אביב ובנצרת. מטרת הצעדה היא להניע את הפוליטיקאים מכל המפה הפוליטית לפעול למען הסכם מדיני. הן לא מציעות פתרון מסוים, אלא מנסות לקדם תמיכה ציבורית רחבה לסיום הסכסוך בהסכם מדיני, תוך שילוב נשים במשא ומתן.
"פעם ראשונה בהיסטוריה של ישראל שיש תנועה שמאגדת נשים מכל קצוות הקשת הפוליטית כדי לעשות שלום", אמרה ל-ynet ד"ר מרילין סמדג'ה, ממקימות התנועה. "התאחדנו למרות המחלוקות החלטנו כדי לדרוש הסכם מדיני תוך זמן קצוב. אנחנו לא אומרות איזה הסכם, העיקר שההסכם יהיה מוסכם על כל הצדדים".
שכיב שנאן, ששכל את בנו בפיגוע, דיבר בשם שני הצדדים, הפלסטיני והישראלי. "סבלנו רבות, משפחות פלסטיניות וישראליות איבדו יקיריהן ונשארו עם פצע שלא מגליד. באתי לכאן לומר - חפצי חיים אנחנו. מותר לנו לומר בקול רם - אוהבי שלום אנחנו. בשם הקהל העצום שכאן ומאות אלפי אזרחי ישראל - אני קורא לאבו מאזן ונתניהו - די, תשבו כבר, רוצים שלום.
"תשמעו את זעקתנו שיוצאת מלבבותינו. שמעו את קולות האמת והצדק, רוצים שלום, ומהמקום הזה יוצאת התקווה. כל יום שדמעות זולגות מעיני אשתי אני כואב את האובדן. לכן באתי לכאן. אתם רוצים מדינה אחת בין הים לירדן? לא תוכלו לעשות זאת. ואלו שרוצים לזרוק את היהודים לים לא תוכלו. די להסתה די לטרור ודי לשלטון על עם אחר. נגזר עלינו לחיות יחד ונחיה יחד שתי מדינות לשני עמים ובאהבה. מי ייתן שזעקותינו תשמע בשערי רמאללה ובירושלים, זו משאלת לבי. כן לשלום".
ליאורה הדר, מההתנחלות עלי זהב, נאמה באירוע ודיברה על הנשים שפגשה בדרך. "התחברתי לתנועת נשים עושות שלום מתוך רצון להכיר נשים ישראליות ממגוון הקשת החברתית והפוליטית, לשבת יחד ולדבר על נושאים שבדרך כלל לא יוצא לנו להיפגש ולהידבר וכמו כן מתוך רצון להכיר נשים פלסטיניות ולהגיע איתן לדיאלוג ולהיכרות. אני מאמינה ששינוי יכול לקרות אם אלפי נשים יחליטו יחד שלא מוכנות לחיות יותר בסכסוך, אני רוצה להביא לסיום מעגל הדמים, ללא קשר לימין או שמאל".
הודא אבן עקרוב מחברון, אמרה כי "בתור מי שראתה וחוותה מלחמות קשות, כתושבת חברון ומי שנמצאת בקשר עם תושבי עזה, אני אומרת לכן שגם תושבי עזה מאמינים בפתרון לסכסוך ומשוועים לשלום. במלחמות אין מנצחים. אנו לא פלסטיניות וישראליות אלא אמהות שיעשו הכל למען עתיד טוב יותר עבור ילדיהן".
אתמול הוצגה לכבוד הצועדות השמלה הגדולה בעולם - בגובה שמונה קומות - שהונחה בים המלח. גובה השמלה 22 מטר, והיקפה 60 מטרים. היא נתפרה במיזם ששמו "אסורות", במטרה לעורר מודעות לבעייתן של נשים עגונות ומסורבות גט. השמלה תשמש סמל לעוצמת הכוח הנשי ותוצג בהמשך במקומות שונים בארץ ובחו"ל. על הקמת המיצג ניצח האמן עדי יקותיאלי, שאמר ל-ynet: "השמלה מייצגת כוח, עוצמה וערבות הדדית. היא נעשתה כמטאפורות ודימויים שיצרו כ-500 נשים. זה דימוי שהולך לפני המחנה ההולך וגדל".