שתף קטע נבחר

הזוכה בפרס נובל בכלכלה: ריצ'רד ת'יילר מאוניברסיטת שיקגו

ריצ'רד ת'יילר מאוניברסיטת שיקגו יקבל את פרס נובל לכלכלה על תרומתו לכלכלה התנהגותית. "ממצאיו האמפיריים והתובנות התאורטיות סייעו ביצירת התחום החדש והמתרחב של כלכלה התנהגותית, אשר השפיע עמוקות על תחומים רבים במחקר ובמדיניות הכלכלית". ת'יילר עבד גם בשיתוף עם חתן הנובל הישראלי דניאל כהנמן. גובה הפרס: 1.1 מיליון דולר

הזוכה בפרס נובל לכלכלה לשנת 2017 הוא ריצ'רד ת'יילר (Richard H Thaler) מאוניברסיטת שיקגו, על תרומתו לכלכלה התנהגותית - כך הוכרז בצהריים בשטוקהולם שבשבדיה. הפרס בתחומי הכלכלה מוענק על ידי הבנק המרכזי של שבדיה מאז 1968 לזכרו של אלפרד נובל, ובפועל הוא נחשב מאז לפרס נובל לכלכלה. ת'יילר, בן ממשפחה יהודית, עבד בין השאר בשיתוף עם חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2002 - הפרופסור הישראלי דניאל כהנמן

ריצ'רד ת'יילר (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
ריצ'רד ת'יילר (ארכיון)(צילום: AP)

 

פרס נובל לשלום לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני

חתן פרס נובל לספרות: קאזואו אישיגורו 

פרס נובל לרפואה לחוקרים שגילו את השעון הביולוגי בגוף

פרס נובל בפיזיקה למאתרי גלי הכבידה

 

"באופן כללי, התרומה של ת'יילר בנתה גשר בין הכלכלה לבין המחקר הפסיכולוגי בנושא קבלת החלטות של הפרט", נמסר מוועדת הפרס, "הממצאים האמפיריים שלו והתובנות התאורטיות סייעו ביצירת התחום החדש והמתרחב במהירות של כלכלה התנהגותית, אשר השפיע עמוקות על תחומים רבים במחקר ובמדיניות הכלכלית". 

 

ת'יילר הופיע בתפקיד עצמו בסרט "מכונת הכסף". בסרט הוא אומר שההנחה היא שאדם שמוצלח בדבר מסוים יצליח גם בתחומים אחרים. בראיון שהעניק לאחר ההכרזה על הפרס, הוא נשאל האם המשפט הזה חל גם על נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. על כך הגיב: "טראמפ יוכל ללמוד הרבה אם יצפה בסרט". עוד אמר בראיון הטלפוני כי ההיבט החשוב ביותר של המחקר שלו הוא ההכרה בכך שסוכנים כלכליים הם אנושיים, וכי המודלים הכלכליים חייבים לשלב זאת.

 

בין היתר חקר ת'יילר נושאים כמו רציונליות מוגבלת, והוא פיתח תיאוריה של שיקולים מנטליים המסבירים כיצד אנשים מפשטים את תהליך קבלת ההחלטות הפיננסיות על ידי יצירת שיקולים נפרדים בראשם, בהתמקדות בהשפעה הצרה של כל החלטה והחלטה.

 

ת'יילר חקר גם את נושא ההעדפה החברתית והגיע למסקנות באשר להוגנות וההשפעה שלה. הוא הראה כיצד חששותיהם של צרכנים מפני חוסר הוגנות עשוי לגרום לחברות להפסיק העלאת מחירים בתקופות של ביקוש גבוה, אך לא בזמנים של גידול בעלויות.

 

עוד נושא מחקר חשוב של הזוכה הטרי בפרס הוא היעדר שליטה עצמית - ת'יילר הראה כיצד לנתח בעיות של שליטה עצמית בשימוש במודל מתכנן-עושה, הדומה לאופן שבו משתמשים פסיכולוגים בתיאור המתח הפנימי בין תכנון לטווח ארוך לבין ביצוע בטווח הקצר.

 

הזוכים בשנה שעברה: חוקרים מתחום החוזים והמשכורות

תחום הכלכלה אינו נחשב לחלק מחמשת התחומים שהגדיר אלפרד נובל ב-1895 כזכאים לנובל והוענקו לראשונה ב-1901. ואולם כאמור את הפרס בתחומי הכלכלה מעניק הבנק המרכזי של שבדיה מאז 1968 לזכרו של אלפרד נובל, והוא נחשב מאז לפרס נובל לכלכלה. בפרס, שעומד תשעה מיליון קרונות שבדיות (1.1 מיליון דולר), זכו עד כה 78 אנשים.

 

בשנה שעברה זכו בפרס היוקרתי אוליבר הארט מאוניברסיטת הרווארד ובנט הולסטרום מ-MIT על עבודתם בתחום החוזים והמשכורות.

 

האישה היחידה שקיבלה את הפרס עד כה היא אלינור אוסטרום מאוניברסיטת אינדיאנה, שזכתה בו ב-2009. בין הזוכים הנוספים ניתן למצוא את מילטון פרידמן, ג'וזף שטיגליץ, פול קרוגמן וג'ון נאש. 

 

בין הזוכים בפרס גם שני ישראלים: ב-2002 זכה בפרס פרופ' דניאל כהנמן בזכות הישגיו בתחום התנהגות הצרכנים וקבלת החלטות בתנאים של חוסר וודאות. ב-2005 זכה בפרס פרופ' ישראל אומן על מחקריו בתחום תורת המשחקים.

 

על פי ההיסטוריה של הזכיות עד השנה הנוכחית, הגיל הממוצע של הזוכים עומד על 67. מחצית מ-48 הפרסים שניתנו עד כה נחלקו בין שניים או שלושה זוכים.


פורסם לראשונה 09/10/2017 12:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ריצ'רד ת'יילר (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים