"השביל הזה מתחיל כאן": טיילים מנוסים ממליצים על שירים לדרך
חצבים פורחים, ברוש איתן וצלילי חליל שנשלחים אל המדבר – ביקשנו מטיילים מקצועיים ואנשי טבע לבחור שיר אחד שיכניס אותנו לאווירה המתאימה בדרך למסלול. התוצאה: פלייליסט שכולו אווירת מסע, לצד אוסף של סיפורים קטנים מאחורי הצלילים הגדולים. האזנה נעימה
חלק משמעותי ובלתי נפרד מכל טיול הוא הדרך שאנחנו עושים כדי להגיע אל האתר שבו נטייל. מה שנחווה בדרך יקבע באיזה מצב רוח ובאיזו אווירה נתחיל את הטיול שלנו. לכן, ביקשנו מכמה מהאנשים שנמצאים לרוב מאחורי הקלעים בטיולים שלכם – החל מפקחי רשות הטבע והגנים, דרך יערני קק"ל ועד מורי הדרך – להמליץ לנו על שירים שכדאי לשמוע בדרך לטיול, ושיכניסו אותנו לאווירה הנכונה. הרשימה המלאה לפניכם.
"השביל הזה מתחיל כאן, בין סניף בנק למעיין"
שי קורן, מנהל מרחב גליל עליון ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "יוצא לאור" של אהוד בנאי שמתחיל בשורות הבאות. "השביל הזה מתחיל כאן, בין סניף בנק למעיין. לא סלול, לא תמיד מסומן. השביל הזה מתחיל כאן".
"בכל פעם שאני בדרכים ושומע את השיר הזה", מסביר שי, "אני נזכר בשמורה היפה של נחל ראש פינה – שייחודיותה באה לידי ביטוי בשלושת המעיינות ששוחררו לטבע בשנים האחרונות, וזורמים להם בין כרמי הזיתים, הטרסות הישנות והנוף הפתוח של הרי צפת. לכל עונה בשמורה יש ייחודיות משלה, אך העונה האהובה עליי ביותר היא החורף – כאשר השקד פורח וכל הוואדי משנה את צבעו לוורוד".
"לו רק ניתן ואלמד את דרכו של עץ אחד"
יוסי שרבני, יערן גוש משואה בקרן קיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "ברוש" שכתב אהוד מנור בביצוע של אריאל זילבר. "הברוש מסמל שאיפה לגובה, עמידות ועוצמה", מסביר יוסי. "הוא נחשב כעץ שחוסם רוחות ומסמל את הירוק הנצחי של ארצנו. אני יערן גוש משואה הרבה שנים, ומתפלל שיהיו לי הכוחות כמו של הברוש לשמור על העצים ביערות ארצנו – שיהיו ירוקים תמיד, נקיים ומזמינים את עם ישראל".
"צלילי חליל אל החולות של המדבר היה שולח"
איתן קמפבל, מנהל מרחב מצדה ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "שיר אהבה בדואי" בביצוע של דויד ברוזה (מילים: איציק ויינגרטן, לחן: יצחק קלפטר). "השיר תמיד מעורר בי התרגשות, גם בגלל הדרך למצדה והשכנים הבדואים, וגם בגלל הלהט של השיר עצמו", מסביר איתן. "התיאורים של הוואדי, הכבשים והאוהלים אשר נצפים במבואות מצדה משתלבים היטב עם הקצב המדברי, הפראות והרוגע גם יחד. הקשר של ברוזה למצדה ידוע כבר 25 שנה וההתלהבות רק גוברת עם הזמן".
"לכל אחד יש סיבה, לכל אחד יש דרך"
Matt Simons, "Catch & Release"
רפאל פיטון, מהנדס יער של קרן קיימת לישראל בהרי יהודה, ממליץ על השיר "Catch & Release" – "לתפוס ולשחרר" – של הזמר האמריקני מאט סימונס. לדבריו, השיר מזכיר לו את פארק עדולם שבשפלת יהודה. "כשמגיעים לפארק לטיול, בין אם הוא קצר, ארוך, רגלי, על אופניים, על סוס או ברכב, תופסים משהו מהפארק", הוא מסביר.
"האווירה, השקט, המראה האינסופי של השטחים החקלאיים המצוירים על רקע חורש ים תיכוני קדום, המפגש עם בעלי החיים, ההגעה לתל מלא היסטוריה תנ"כית – תופסים ומשחררים. לוקחים חלק קטן, בנשימה עמוקה, בלב ובנשמה. רוח השיר שורה בכל עוקף של הגבעות העגולות. חוזרים לפינה אחת של הפארק בעונה אחרת והקסם עובד מחדש, תופסים ומשחררים. 'זה פשוט נכנס אל תוך גופך, וזה זורם בדם שלך', כמו שנאמר בשיר".
"אנא בואי אל העמק שם אני נמצא"
איתמר בן דוד, מורה דרך מזמר למטיילים מהארץ ומחו"ל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "עמק הפרחים" של אהובה עוזרי. השיר מזכיר לו את אחד המקומות שבהם הוא אוהב וממליץ לטייל – שכונת כרם התימנים בתל אביב. "הכרם הוא מקום קטן וקסום", הוא מספר, "כפר בלב תל אביב, מקום שאמור היה להיות בצד הערבי לפי תוכנית החלוקה של האו"ם מכ"ט בנובמבר. כמעט בעטו אותנו מישראל, ראיתם מה זה? לא הצליחו. בסמטאות האלו שוטטה מוזיקאית אחת ענקית, הגדולה מכולם – אהובה עוזרי.
"בבית שבו גדלה אהובה עוזרי יש היום מחסן עם דלת בצבע ירוק, חפשו זאת ברחוב יחיא קפאח. אהובה התחילה את הקריירה שלה מול גופתו המתה של אביה, ביום שבת אחד בהיותה בת 4. עד מהרה היא הפכה למקוננת השכונתית, זו שגורמת לכולם לבכות על המתים. אהובה הייתה החלוצה של הזמר המזרחי. היא הצליחה להביא את שירת תימן, את הסלסולים, את הרבע טונים ואת כלי הנגינה המשונים אל מרכז הבמה. היא נפטרה בחורף שעבר, ועם השיר הזה הייתי רוצה לאחל לכולנו לבלות בחג הסוכות הזה וכל השנה בעמקים של פרחים וללמוד אהבה, ולאחל גם לה שתנוח על משכבה בשלום בעמק הפרחים של מעלה".
"על חומותייך, ירושלים, הפקדתי שומרים"
להקת פיקוד מרכז, "שומר החומות"
חגי יבלוביץ, ממדור השבחת זרעים ומשתלות בקרן קיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "שומר החומות", שכתב דן אלמגור, הלחין בני נגרי וביצעה להקת פיקוד מרכז. "אין כמו ירושלים, עיר הבירה שלנו, עיר הקודש", הוא מסביר. "בתפקיד שלי אני מרגיש בעצמי שאני מסייע לשמירה על הירוק בארץ".
"ובלילות על השבילים הכוכבים רומזים"
מארק כץ, פקח הר הנגב הדרומי ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "למדבר שאנו", בביצוע של רן אלירן מתוך האלבום "1969" (מילים: אלכסנדר פן). "שנת 1969, שבה יצא השיר", מסביר מארק, "מהווה קו פרשת מים בין תקופת שירי ארץ ישראל הישנה לבין הרוקנרול, שהחל מפעפע במוזיקה בישראל ובא לידי ביטוי בעיבוד המוסיקלי המרדני לתקופתו. במפגש זה, מתעורר דיסוננס בין הקצב המהיר, לתיאור המילולי של מסעה של אורחת גמלים.
"השיר מפגיש אותי עם האתוס המדברי שאפף את הציונות וקרא לכיבוש המדבר והפרחתו – ולעומתו את הצורך בתקופתנו להתמקד בפיתוח מושכל, שמשאיר לנו מדבר שנשמח ללכת בו לאיבוד, גם אם באופן זמני. השיר מתאים מאוד כחלק מפסקול שמלווה טיול לאזורים המדבריים של דרום הארץ, מעין מסע לאחור בזמן שנעשה באמצעים ובקצב מודרני ומחזיר במעט את ניחוחות הימים שבהם עוד שוטטו גמלים במדבריות".
"הלוך חזור עם המשקפת שנמשכת לירח כמו הים"
נטלי ברלינר, מורת דרך ומדריכת סיורים קולינריים בשווקים וסיורים קומיים ביפו ותל אביב, ממליצה לשמוע בדרך לטיול את השיר "לילה שקט עבר על כוחותינו בסואץ", שכתב והלחין מאיר אריאל, אך בגרסת ההופעה החיה של אהוד בנאי. "השיר הזה הציל אותי בנסיעה ארוכה לבד בדרום אמריקה. ושם, מה לעשות, התאהבתי בגרסה של אהוד בנאי", היא מסבירה. "נראה לי שאז הבנתי גם ששירים, בשביל כל אחד מאיתנו, הם זיכרונות של אנשים, מקומות ותקופות. לכן, פחות חשוב מי שר, אלא יותר ה'איך'".
"נומי ילדה אל לך לדאוג, אני לא רחוק"
ירון לוי, רכז קהילה ויער בקרן קיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "ילדה של אב" של נתנאל (מילים: דידי הררי, לחן: שמעון בוסקילה). הוא מסביר את הבחירה בכך שהשיר תמיד מזכיר לו את הבנות שלו: "מאז שהן נולדו, זה השיר שמלווה אותי מאז ועד היום".
"פתאום קם אדם בבוקר ומרגיש כי הוא עם ומתחיל ללכת"
מורה הדרך יהונתן וייס ממליץ לשמוע בדרך לטיול את "שיר בבוקר בבוקר" של שלמה ארצי. "יש לנו פלייליסט ישראלי לחיים שלמים, ובכל זאת השיר הזה שנכתב על ידי אמיר גלבוע, הולחן על ידי שלמה ארצי וגידי קורן והושר בפסטיבל הזמר 1973, מייצג בעייני את כל מה ומי שאנחנו", מסביר יהונתן.
"מה יותר טוב מלקום בבוקר בבוקר ולהתחיל ללכת? הארץ שלנו ספוגת ההיסטוריה והנופים, אלפי שנות עבר ואלף שנים צעירות לפנינו. הקצב, הדרך, הנופים והאנשים – כל זה נותן לטיול עומק וקלילות, ישן וחדש, צעיר ועתיק כאחד. טיולים בארץ מגלים לנו את היופי והמסתורין, שאין לו אח ורע בשום מקום בעולם, והשיר השמח והקצבי הזה (שחודש על ידי שלישיית 'מה קשור') מתאר אותנו בצורה הכי יפה ועושה כיף לאורך הטיול כולו".
"חצבים פורחים וציפורים אינספור"
דביר סורמלו, מנהל גן לאומי עין חמד ברשות הטבע והגנים, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "חצבים פורחים" של להקת תיסלם. "זה שיר אהבה שמדבר (גם) על נופיה של ארץ ישראל", הוא מסביר. "השיר ממש מתאים בימים אלו לגן לאומי עין חמד, שאותו אני מנהל. החצבים פורחים בו כרגע בכל פינה, ומרהיבים את העין, הלב והנשמה".
"כל העניין הוא לשתות משהו קר בלב מדבר"
דויד ברוזה ומאיר אריאל, "בצהרי יום"
ארז לנדאו, מפיק טיולים מיוחדים בישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "בצהרי יום" של דויד ברוזה ומאיר אריאל. "את השיר הזה אני לוקח איתי לכל טיול למדבר", הוא מסביר. "נכון שמאיר אריאל הטמין הרבה פרשנויות למילותיו, אך בי חקוקה הפשטות של השיר והמסר שביום חם ומדברי לא צריך שום דבר חוץ ממשהו קר לשתות. מי שהיה במצב הזה בוודאי יודע עד כמה זה נכון ועד כמה התחושה הזו של משקה קר שמחליק בגרון ביום חם היא נעימה. מבחינתי יש כאן מסר עמוק של פשטות וחיבור להנאות הקטנות של החיים".
ארז מספר שלעיתים הוא נוהג לעשות עם מטיילים "הליכה שקטה", שבה הוא מבקש מכולם לשמור לעצמם את זכות השתיקה ולא לדבר.
"אוטומטית אנשים נהיים הרבה יותר קשובים וסקרנים לגבי מה שמתרחש סביבם. המדבר מדבר אלינו ועלינו להיות קשובים אליו, אחרת לא נשמע. בשלב מסוים של ההליכה אני עוצר אותם, ומבקש מהם לבחור סלע – כמובן להזיזו בזהירות ולוודא שאין שום חיה עוקצת מתחתיו, ולאחר מכן לשכב על הקרקע ולשים את האבן מתחת לעורף – הרפיה קלה והופ, חצי מהקבוצה כבר ישנה.
אחרי זה אני שולף מהתיק רמקול קטן, שבאווירה המדברית מפיק סאונד מטורף, ומנגן – איך לא – את 'בצהרי יום'. שבועות אחר כך אנשים מספרים שהם מזמזמים 'היי היי'. אדם לא תמיד יזכור את מה שסיפרת לו, אך הוא לעולם לא ישכח איך גרמת לו להרגיש".
"רק נשארה גחלת עמומה של אהבת הקיץ הגדומה"
יובל טייב, נהג כבאית וכבאי אש בקרן קיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "נאסף תשרי" של צביקה פיק, שכתב נתן יונתן. "השיר הזה מזכיר לי תקופות בחיים", הוא מסביר. "במיוחד את תקופות הקיץ החמות והשמחות, עם הים והשמש. הוא מזכיר גם את המעבר לחורף, שזו תקופה עייפה יותר וצריך להעיר אותה בכל דרך".
"נערה מעציון גבר, ים אילות"
יוני שטרן, מורה דרך ויועץ תיירות, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "ספני שלמה המלך", שכתב נתן אלתרמן. "עציון גבר הנזכרת בשיר היא תחנה בנדודי בני ישראל במדבר", הוא מסביר, "ואין מתאים יותר מחג הסוכות, שבו עם ישראל מזכיר את יציאת מצרים, מאשר להיזכר בביצוע המקסים של אילנה רובינא ללחן של נעמי שמר.
"חגי תשרי פותחים את עונת טיולי המדבר, ואנו עם אשר נבנה במדבר וקיבל את תורתו בלב מדבר. השיר המתאר את נמל עציון גבר נכתב לילדים ב'ספר התיבה המזמרת' של אלתרמן. בטיולים בהרי אילת, בכל תצפית נוף שבה משקיפים אל המפרץ, מתנגן השיר בפי המטיילים – ובדמיוננו, ספני שלמה המלך מפליגים בים סוף".
"דונם פה ודונם שם, רגב אחר רגב"
חבורת שהם, "דונם פה ודונם שם"
איציק לוגסי, רכז חניונים בקרן קיימת לישראל, ממליץ לשמוע בדרך לטיול את השיר "דונם פה ודונם שם" – שיר הילדים שכתב יהושע פרידמן והפך לסמל של התרומות לקופסא הכחולה של קק"ל. "כשאחיי ואני היינו קטנים, אמי הייתה שרה לנו את השיר הזה. השיר מתחבר אליי מאוד, ואכן מאז היותי ילד אהבתי את קק"ל".