מכונת מלחמה
בימים האחרונים, אחרי הטבח הנורא בלאס וגאס, שוב עלה לכותרות הדיון הסוער סביב הסעיף השני בחוקת ארה"ב. הפעם לא מעט רפובליקנים כבר נשמעו אחרת. האם הפעם יצליחו לחולל שינוי?
את הפרטים הכואבים כולנו מכירים. עשרות הרוגים, מאות של פצועים ובעיקר יותר מדי סימני שאלה. בעוד המשטרה והFBI מנסים להבין מה עמד מאחורי הטבח האכזרי ביותר שידעה ארה"ב, חזר לכותרות הדיון הנצחי כמעט במחוזותינו על אותו סעיף שני בחוקת ארה"ב שמאפשר לכל אחת ואחד לשאת נשק.
על פי התיקון השני לחוקה משנת 1791, הסיבה לאחזקת הנשק הפתוחה היא "מיליציות מפוקחות היטב, הנחוצות לבטחונה של מדינה חופשית, והזכות לשאת נשק". החוק הראשון שיצא במטרה להגביל את החופש המסוכן הV נחקק רק מאות שנים ומאבקים אחר כך, כשהנשיא קנדי נרצח ובארה"ב החלו לזהות את הנחיצות הנדרשת בהגבלות החופש לרכוש, ולהחזיק בנשק, ולמעשה, החוק הראשון לפיקוח על נשק נחקק ב-1968 לאחר רצח הנשיא קנדי.
אבל מאז, השנים עברו, נתוני השימוש בנשק חם בארה"ב הרקיעו לשיאים מפחידים והויכוח סביב אחזקת הנשק החופשית הפך לאחד הסוערים והפוליטיים ביותר.
עוד בימי הנשיא אובמה, הסערה סביב הסעיף השני והרותח בחוקה הייתה גדולה. המריבות הגדולות ביותר שלו כנשיא עם קונגרס רפובליקני איפשרו מעט מאוד רפורמות סביב חוק שהוא הבטיח לשנות.
במשך עשרות שנים מנעו רפובליקנים בקונגרס את רפורמת החקיקה להגבלת נשק וזה לא שלא היו הזדמנויות.
לפני עשר שנים, נרצחו 32 בני אדם בווירג'יניה טק, בטבח מזעזע. אבל כשהוגשה הצעת חוק להגבלת גודל מחסניות, היא נחסמה על ידם. כשהוגשה הצעת החוק המשותפת להרחבת בדיקות הרקע של רוכשי הנשק בארה"ב אחרי הרצח קורע הלב של ילדי סנדי הוק לפני כ-5 שנים, גם היא נחסמה וגם לפני כשנה, אחרי הרצח ההמוני במועדון הלילה באורלנדו חסמו הצעת חוק שביקשה לעצור לאלתר מכירת נשק לאזרחים ששמם מופיע בחשד למוערבות בטרור.
חוקי אחזקת ורכישת נשק בארה"ב בין מדינה למדינה. בניו יורק, אם עברתם את גיל 18 תוכלו לרכוש אקדח אם אין בעברכם אלימות משפחתית, התמכרויות או מחלות נפש, באל. איי תוכלו לרכוש אקדח רק מגיל 21 ועברייני מין רשומים, בעלי התמכרות או מי שהוכר כחולה נפש, אינו רשאי לשאת אקדח. בישראל, לשם השוואה, בכדי להוציא רישיון לנשק על המבקש להיות מעל גיל 21, אזרח ישראל או תושב קבע. יש להגיש גם סיבה לרכישת הנשק, כמו הגנה עצמית או צייד.
בעיר שבה אירע השבוע הטבח הנורא מכל, התנאים עבור רוצח כמו פאדוק, שנשא עימו עשרות כלי נשק באין מפרע, היו כנראה אופטימליים. על פי חוקי הנשק בנבאדה, רוכשי כלי נשק לא מחויבים להיות בעלי רישיון או לרשום במאגר הממשלתי את הנשק שבאחזקתם. נשקים אוטומטיים ותתי-מקלע הם חוקיים במדינה ורק בהם יש צורך ברישום. כפי שניתן כבר להבין, אין כל הגבלה על מספר כלי הנשק שיכול לשאת כל אדם שחפץ באקדח או ברובה. לובי תומכי הנשק פועל כיום להרשות זאת בכל ארה"ב, והצעת חוק בנושא עומדת להצבעה בקונגרס.
בעוד שפרופיל האוחזים והמשתמשים בנשק חם בארה"ב איננו אחיד על דבר אחד אין עוררין: במדינות עם חוקים נוקשים יותר של רישוי נשק התרחשו מאז ומתמיד פחות אירועי ירי. לפי הערכות לשליש מהבתים בארה"ב יש כלי נשק. 265 מיליון מתושבי ארה"ב אוחזים ברובים ואקדחים, כמעט אחד לאדם. בערך 10 מיליון כלי נשק חם נמכרים בשנה.
מנתון שפירסם ארגון "Gun Violence Archive" עולה כי בארה"ב חיים פחות מחמישה אחוזים מאוכלוסיית העולם, אבל להם 42 אחוז מכמות כלי נשק בבעלות של אזרחים בעולם. הארגון מצא בנוסף כי מינואר 2013 עד יוני האחרון התרחשו בארה"ב 1,399 מקרי ירי שבמסגרתם נרצחו 1,564 בני אדם ו-5,515 נפצעו.
אנחנו כמובן נסערים עד כלות בכל פעם שאדם, ללא שום סיבה ברורה לעין לוקח את מכונת הרצח שבידיו וטובח בחפים מפשע, 66% ממקרי הטבח ההמוני של אזרחים מתרחשים בארה"ב ועדיין, חשוב לציין שמרבית מקרי המוות מכלי נשק בבעלות אזרחים קשור דווקא בהתאבדויות.
כבר בשנה שעברה אחרי הטבח באורלנדו נראה היה שמשהו עומד להשתנות, כשאושר חוק המחייב כל אזרח לעבור בדיקת רקע אצל מוכרי נשקים ברישיון לפני מכירה בחנויות וגם מכירות באינטרנט. אך זה טרם נכנס לתוקף. הפעם נראה שמשני צידי הקשת הפוליטית קולות חדשים נשמעים. גם בכירי המפלגה הרפובליקנית בקונגרס, הודו השבוע כי יש לשקול חקיקה בנושא. בעיקר חוק שיאסור רכישה של ערכת הסבה לנשק, שהפך את הרובים של הרוצח פאדוק ממש לכלי נשק אוטומטיים, כלי נשק מלחמתיים. מדובר בערכה המכונה bump stocks, שהופכת רובה חצי-אוטמטי לכלי נשק שיכול לירות באופן מהיר וקטלני. גם ה NRA איגוד הרובאים הלאומי יצא השבוע בהצהרה לפיה יתמוך בתקנות פיקוח על ערכות כאלו.
"אני מחזיק ברובים כציד ואיש ספורט", קרא הסנאטור ג'ון קורנין מטקסס, "אני חושב שזו זכותנו כאמריקאים, אבל אני לא מבין את השימוש בערכה. עלינו לחקור ולראות אם הקונגרס צריך לפעול בנושא". קורנין לא היה היחיד מקרב המפלגה הרפובליקנית שיצא השבוע בהצהרות חדשות. "אנחנו בהחלט רוצים ללמוד עוד פרטים על מה שאירע בלאס וגאס", אמר מארקו רוביו, "ואם יש נקודות תורפה בחוק הפדרלי שעלינו לדון בהן כדי למנוע תקיפות כאלה בעתיד, עלינו תמיד להיות פתוחים לכך".
בבית הנבחרים, המחוקק הרפובליקאי קרלוס קיורבלו, רפובליקני מפלורידה יצא בהצעה לחקיקה בין-מפלגתית שתאסור את הערכה. ביל פלורס, מחוקק רפובליקני אף הוא, התבטא בחריפות: "יש לאסור עליהם את השימוש בערכה. אין שום סיבה שבעל הנשק הטיפוסי יחזיק דבר שהופך נשק חצי-אוטומטי לכזה המתנהג כאוטומטי".
יש לציין שעוד בשנת 2013 עבדה הסנאטורית הדמוקרטית דיאן פיינסטיין מקליפורניה, על חקיקה שתאסור על שימוש ב- bump stocks, אך לא זכתה לגיבוי בין-מפלגתי.
לאורך השנים הסערה שאחרי הטרגדיות הגדולות שכחה והחוק נשאר בעינו כשתעשית הנשק ממשיכה לגלגל מיליארדים ואלפים נפגעים מדי שנה. הפעם, אולי, משהו באמת השתנה.