מפה לאוזן: כל סוגי הקמטים - ואיך מטפלים בהם
מהו קמט "רגלי העורב", מה כדאי לעשות כדי להימנע מקמטי ה"ברקוד" ולמה אנשים שכועסים הרבה נראים זקנים מוקדם יותר? ד"ר איתי גל וד"ר אלה אגוזי מסבירים כיצד נוצר כל קמט, מה אפשר לעשות כדי לטשטש אותו (כי למחוק את הקמטים לחלוטין אי אפשר למרבה הצער) ומהם הטיפולים הכי יעילים לסוגי הקמטים השונים
איך נראית מפת הקמטים באזור הפנים ואיך מטפלים בכל קמט? לצפייה:
זה מתחיל כשאתם עדיין צעירים: קמטים ראשונים מופיעים בפנים בערך בגיל עשרים וחמש, וזו רק ההתחלה - הקמטים רק יתרבו עם השנים, ובמהלך הזמן הם גם יהפכו לעמוקים יותר ויתקבעו בצורתם. הבשורה היא שיש מה לעשות, ולא מעט. יחד עם ד"ר אלה אגוזי ריינמן, אנו פורשים בפניכם את מפת הקמטים על פי אזורי הפנים השונים. כל קמט ותכונותיו הייחודיות, וגם הדרכים לטשטש אותו.
קמטי ההבעה בשליש העליון של הפנים
נוצרים בגלל תנועה חוזרת של השרירים בשילוב עם ירידה בכמות השומן ובאלסטיות של העור שמתרחשת עם הגיל באזורים הללו. תנועות חוזרות של שרירי ההבעה משאירות את הקמטים חרוטים על העור, שעם הזמן מפסיק לחזור לעצמו ולהתיישר - כך שהקמטים נראים גם בעת המנוחה ולא רק בעת תנועה של השרירים.
קמטי הגלבלה - קמטי זעף
נוצרים בגלל תנועה חוזרת של שרירי הגלבלה - השרירים שבין הגבות שאחראים בין השאר להבעות זעף וכעס. בעת מאמץ גופני וחשיבה אנשים נוטים להפעיל את שרירי הגלבלה. אצל אנשים שמרבים להביע זעף הקמטים הללו יהיו מודגשים יותר, ואצל גברים במיוחד - שכן ברוב המקרים מקבץ שרירי הגלבלה מסיבי יותר אצלם מאשר אצל נשים.
קמטי המצח - קמטי תמיהה
נוצרים בגלל תנועה חוזרת של שרירי המצח כדי להרים את הגבות. יש שעושים זאת כשהם מתפלאים או סתם בעת שיחה. אנשים עם גבות נמוכות וקרובות לעיניים, וכן אנשים עם עודפי עור בעפעפיים, מפעילים יותר את שרירי המצח על מנת להגדיל את שדה הראייה שלהם. בדרך כלל הגבות של הגברים ממוקמות נמוך יותר משל נשים ולכן הם נוטים להפעיל שרירים אלו יותר. נשים עם עודפי עור בעפעפיים או צניחה של הגבות נוטות להרים את שרירי המצח בעת איפור איזור העיניים ולכן מפעילות ביתר שרירים אלו.
קמטי רגלי העורב - קמטי צחוק
שמם של הקמטים ניתן להם בשל צורתם המזכירה רגלי עורב. הם נוצרים בגלל תנועה חוזרת של שריר האורביקולריס אוקולי - שתפקידו לסגור ולפתוח את העפעפיים. קמטים נוצרים בעת חיוך, מצמוץ או עצימת עיניים בחוזקה. קמטים אלה בולטים יותר אצל אנשים שצוחקים ומחייכים הרבה, ואצל אנשים קצרי ראייה המכווצים את העיניים כדי להקל על ראייתם.
איך מטפלים?
כאשר הקמטים אינם חרוטים בעור ונראים רק בעת תנועה, אפשר לטפל בהם בעזרת בוטוקס. בוטוקס הוא חלבון שאחראי להרפייה של שרירי ההבעה. הוא משפיע רק על המרכיב הדינמי (התנועתי) של הקמטים, ולא על המרכיב הסטטי (הקמטים במנוחה). במידה שמתחילים טיפול בבוטוקס בגיל צעיר כאשר הקמטים עדיין לא חרוטים (סביב גיל 30), הרי שטיפולים חוזרים מונעים את החריטה של הקמטים בעור עם תהליך ההזדקנות.
אם הקמטים כבר חרוטים בעור, הטיפול בבוטוקס לבדו אינו מספיק. הוא חיוני למנוע את המשך העמקתם וחריטתם של קמטי ההבעה, אך יש צורך גם במילוי על ידי חומצה היאלורונית של קמטים סטטיים, וכן פעולות כמו פילינג ולייזר כדי לעודד את העור לייצר קולגן ואלסטין ולמנוע החמרה של חריטת הקמטים.
הקמט הנזו-לביאלי
נקרא כך בשל מיקומו בין האף לפה (נזו-לביאל). הוא אינו קמט אמיתי אלא למעשה קפל עור הנוצר כחלק מתהליך ההזדקנות בשל אובדן האלסטיות של העור, היחלשות ליגמנטים של רקמת חיבור התומכים בעור וירידה בנפח השומן העמוק בלחי. כל אלו גורמים לצניחת העור למטה ויצירת הקפל הנזו-לביאלי יחד עם הצטברות שומן כנגד הקפל - שמעמיק אותו.
איך מטפלים?
יש לטפל בגורם לקפל זה, והדרך היא באמצעות החזרת נפח לאזור הלחי העמוק על ידי חומצה היאלורונית. את החומר מזריקים עמוק לאזור עצמות הלחיים כדי להרים את הצניחה של העור באזור ורק לאחר מכן ניתן גם להזריק חומצה היאלורונית ישירות לתוך הקמט. פעולות לשיפור ייצור הקולגן והאלסטין בעור, כגון לייזר ופילינג, עוזרות גם כן למיצוק ושיפור מראה הקפל.
קמט (קפל) המריונטה
נקרא כך משום שהוא משווה לנפים מראה כשל בובת מריונטה על חוטים. בדומה לקפל הנזו-לביאלי, גם קמט המריונטה אינו אמיתי, אלא קפל עור הנוצר כחלק מתהליך ההזדקנות בשל אובדן האלסטיות של העור, ירידה בקולגן והיחלשות ליגמנטים של רקמת חיבור התומכים בעור, ירידה בנפח השומן בלחיים ובסנטר, ספיגה של עצם באזור עצם הלסת וספיגה של שיניים.
העור הצונח מטה מאיזור הלחיים, במקביל לאובדן התמיכה מלמטה באיזור הסנטר, הלסת והשיניים - מעמיקים את הקמט.
איך מטפלים?
לרוב מחזירים נפח לאזור הלחי באמצעות חומצה היאלורונית, הזרקת החומצה עמוק לאזור עצמות הלחיים כדי להרים את צניחת העור, הזרקת חומצה היאלורונית או חומרים על בסיס סידן לאזור הלחי התחתונה והסנטר כדי לעודד ייצור קולגן ואלסטין ולהענקת אפקט הרמה של הקמט.
בתוך כך, ממלאים בחומצה היאלורונית את אזור הסנטר ופנימית לקפל המריונטה כדי להעניק תמיכה מלמטה לקפל. פעולות נוספות לשיפור ייצור הקולגן והאלסטין בעור, הכוללות לייזר ופילינג, מסייעות למיצוק ושיפור מראה הקפל.
קמטי השפתיים האנכיים: קמטי עישון / קמטי הברקוד
נקראים קמטי ברקוד בשל מראה הברקוד שהם משווים לאיזור שמעל השפה העליונה. אלו קמטים אנכיים הנמצאים מעל השפה העליונה שנגרמים בגלל תנועה חוזרת של שריר האורביקולריס אוריס (השריר סביב השפתיים), שעם תהליך ההזדקנות נחרטים ומעמיקים בגלל אובדן האלסטיות של העור וירידה בנפח השומן באזור זה, יחד עם תנועתיות יתר של האזור הכוללת עישון, אכילה, נשיקה ודיבור. הם בדרך כלל מודגשים ועמוקים יותר במעשנים, אך קיימים גם אצל אנשים שאינם מעשנים.
איך מטפלים?
ניתן להזריק בוטוקס בכמויות קטנות מאוד לאזור הקמטים כדי להחליש את פעולת השריר סביב הפה (אורביקולריס אוריס). יש להקפיד על כמויות מזעריות על מנת שלא לגרום להפרעה בתנועתיות האזור, שחיונית לאכילה ולדיבור.
ניתן להזריק חומצה היאלורונית דלילה (בסמיכות נמוכה) שאינה גורמת לנפח, על מנת לשפר את הקמטים ללא יצירה של נפיחות באזור שמעל השפה. לקמטים עמוקים יש לבצע פעולות כמו לייזר או פילינג כימי עמוק, ולהימנע מפעילות חוזרת של השריר כמו עישון.
קמטי אקורדיון
הקמטים שנוצרים לאורך הלחי התחתונה בעת חיוך וגם במנוחה. נקראים כך בשל מראה האקורדיון שהם משווים ללחי התחתונה. הם נוצרים כחלק מתהליך ההזדקנות בשל אובדן האלסטיות של העור, ירידה בנפח השומן התת עורי יחד עם תנועות חוזרות של השרירים באזור בעת חיוך ואכילה.
איך מטפלים?
פעולות לשיפור מרקם העור ובהן הגברת האלסטיות של העור, לייזר או פילינג כימי בינוני או עמוק, הזרקת חומצה היאלורונית, הזרקת חומרים ביוסטימולטורים המעודדים ייצור קולגן ואלסטין כגון רדיאס או אלנסה.