המכונה מאחורי תוכנית הטילים של צפון קוריאה
הסנקציות הבינלאומיות דורשות מהמדינה המבודדת להסתמך על טכנולוגיה תוצרת בית. צפון קוריאה תלויה במכונות החיתוך הממוחשבות CNC, שמשמשות גם לייצור רהיטים ובגדים. המכונות מאפשרות לקים ג'ונג און לקדם את תוכניות הטילים והגרעין. צפון קוריאה חיברה שיר הלל למכונות
בשנת 2009 פורסם בצפון קוריאה סרטון שמהלל את הגיבורה הלאומית החדשה - שמומחים בעולם יבינו באיחור שהיא נמצאת במרכז תוכניות הטילים והגרעין של המדינה המבודדת. הגיבורה הזו, שנמצאת במפעלים ברחבי צפון קוריאה, היא מכונת החיתוך הממוחשבת CNC.
המכונות הגדולות, המרובעות והאפורות הללו, משתמשות במדריכים מתוכנתים מראש כדי לייצר חלקים מורכבים לשלל מוצרים - ממכוניות וטלפונים עד לרהיטים ובגדים. הן מאפשרות דיוק שמכונות שמופעלות על ידי בני אדם לא מסוגלות לספק.
בגלל הסנקציות הבינלאומיות מסתמכת צפון קוריאה על טכנולוגיה תוצרת בית, ולכן יש למכונות תפקיד קריטי בתוכניות הטילים והגרעין. הן מאפשרות לקים ג'ונג און לייצר נשק גרעיני וטילים מבלי להיות תלוי בטכנולוגיות זרות ובייבוא.
מומחים לנשק גרעיני אומרים שבזכות מכונות ה-CNC מצליחה צפון קוריאה לקדם את הניסויים בטילים, למרות הסנקציות הבינלאומיות שאוסרות להעביר לה את הציוד הרגיש. אחד המומחים, ג'פרי לואיס, אמר כי "הצנטריפוגות של צפון קוריאה והטילים החדשים תלויים כולם ברכיבים שמייצרות מכונות ה-CNC. זו הטכנולוגיה ההכרחית לייצור טילים ונשק גרעיני".
מאז 1996 מכונות ה-CNC נכללות בהסכם וסנאר – שנועד לפקח על ייצוא של ציוד טכנולוגי למטרות צבאיות ואזרחיות. צפון קוריאה לא חתומה על ההסכם.
צפון קוריאה התחילה ככל הנראה לפתח את מכונות ה-CNC בתחילת שנות התשעים, אחרי שייבאה מכונות דומות מברית המועצות. את מכונת ה-CNC הראשונה שלה היא הציגה ב-1995. השליט לשעבר קים ג'ונג איל נתן למכונה את השם "ריונה".
ב-2009 כבר הפכו המכונות לחלק חשוב בתעמולה הצפון קוריאנית. ובצפון קוריאה פורסם שיר ההלל "לפרוץ את חוד החנית" שנפתח בשיגור טיל ארוך טווח. באותה תקופה מומחים לפיקוח על נשק הביעו דאגה מביקור של קים ג'ונג איל במפעל צפון קוריאני, שם מכונות CNC שיוצרו במדינה ייצרו צינורות אלומיניום - שמשמשים כרכיבים לצנטריפוגות.
רק ב-2013 נכנס התאגיד הצפון קוריאני שמייצר את המכונות לרשימה השחורה של מועצת הביטחון, על תמיכתו בתוכנית הנשק. באוגוסט השנה אמרו גורמי מודיעין אמריקנים לרויטרס כי צפון קוריאה בעלת יכולת לייצר את מנועי הטילים בעצמם.
לי הונג-גוואנג, עריק צפון קוריאני, מעריך כי כיום יש לצפון קוריאה כ-15 אלף מכונות CNC. הוא מסתמך על דיווחים צפון קוריאנים ועל תמונות וראיונות עם עריקים היו מדענים, פרופסורים ועובדים במפעלים.
באוגוסט 2016 פרסמה התקשורת הצפון קוריאנית תמונות של קים ג'ונג און מבקר במפעל שמייצר מכונות CNC. על המכונות הופיע הלוגו של חברת ההנדסה השוויצרית ABB – מהגדולות בתחום ייצור מכונות ה-CNC. לא ברור איך הגיעה המכונה לצפון קוריאה. ABB הודיעה כי היא מכבדת את הסנקציות נגד צפון קוריאה.
למרות הסנקציות ייתכן שמכונות CNC מגיעות לצפון קוריאה מסין ומרוסיה. צוות מטעם האו"ם שאחראי על הפיקוח של אכיפת הסנקציות אמר כי השנה סיפקה חברה סינית לצפון קוריאה מכונות CNC חדשות. איש מכירות של החברה אמר לרויטרס כי החברה, Tengzhou Keyongda, הפסיקה למכור לצפון קוריאה מכונות כאלו לפני ארבע שנים.