דיווחים: טראמפ יתקוף את הסכם הגרעין, אך לא יקדם סנקציות חדשות על איראן
על פי הערכות, בנאומו לא צפוי נשיא ארה"ב לסגת מההסכם, אך הוא ינקוט עמדה נוקבת כלפי איראן ויסביר מה עשתה עד כה בניגוד להבנות. הוא ימליץ לקונגרס לתקן את החקיקה כך שהפרות איראניות יגרמו לחידוש הסנקציות כלפיה, וכן לאפשר לאשרר את ההסכם רק כל חצי שנה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא ינטוש את הסכם הגרעין שעליו חתמו נציגי המעצמות עם איראן, למרות שהוא צפוי להתנער ממנו ולתקוף את הממשל בטהרן. כך עולה מדיווח שפרסם הבוקר ה"גרדיאן" הבריטי מפי גורמים שתודרכו בבית הלבן. גורמים אירופיים הביעו תחושת הקלה מכך שנאומו של טראמפ (בשעה 19:45) לא יביא עמו בשורה של נסיגה מההסכם.
מאחר שטראמפ רמז בחודשים האחרונים כי אינו רוצה לאשרר את ההסכם עם איראן, עמלו דיפלומטים אירופיים בוושינגטון על צעדים שימנעו מארה"ב לנטוש את ההסכם. גורם אירופי מסר: "מכל האפשרויות שהיו - זו שמסתמנת טובה הרבה יותר". עם זאת, בנאום ינקוט הנשיא עמדה נוקבת כלפי איראן, צעד שעלול להגביר את המתחים ולגרום לחיכוך. טראמפ צפוי לפרט מהם הצעדים שאיראן ביצעה כחלק מהעסקה, אף שאינם עולים בקנה אחד עם ההקלה בסנקציות.
נאומו של טראמפ יכלול רשימה של טענות על התנהלות איראנית שלילית ומכוונת, תוך התמקדות בתוכנית הטילים הבליסטיים שלה, בתפקידה המכריע במשטר הסורי של בשאר אסד, ובתמיכתו בחיזבאללה. הנשיא צפוי עוד לקרוא להטלת סנקציות על אנשי משמרות המהפכה באיראן, נוכח תמיכתם בקבוצות קיצוניות ברחבי העולם, אך לא יגדיר אותם כארגון טרור.
החשש הגדול ביותר באירופה היה שטראמפ יטרפד את הסכם הגרעין באמצעות השבת הסנקציות, או קריאה לקונגרס לעשות זאת. אך נראה שלא כך ינהג. אם כי יש החוששים שהוא עלול לשנות את דעתו ברגע האחרון.
תחת זאת הוא צפוי להדגיש שאנשיו נכונים לעבוד עם הקונגרס ובעלי הברית בארה"ב כדי לתקן את "הפגמים" בהסכם, ולהבטיח באופן נחרץ יותר כי איראן תעמוד בהתחייבויותיה. "למעשה, הוא יאמר כי אם איראן תסטה אפילו מעט מההסכם, ארה"ב תעזוב. לא תהיה גמישות", אמר גורם בכיר.
טראמפ יבקש מהקונגרס לתקן את החקיקה הידועה כ"חוק ביקורת הגרעין האיראני" (INARA), כדי להכניס אלמנטים אוטומטיים שישיבו את הסנקציות. כמו כן ידרוש להחליף סעיף הדורש ממנו לאשרר את ההסכם כל 90 יום, מקור למבוכה פוליטית כפי שהוא הגדיר זאת שוב ושוב, לאחר שכינה את ההסכם "העסקה הגרועה ביותר אי פעם".
על פי הצעתו של טראמפ, יהיה עליו לאשר את העסקה בתדירות פחותה, אך על קהילת המודיעין האמריקנית יהיה להעריך אם איראן מבצעת פעילות חשאית במתקניה. ברשת "פוקס ניוז" דווח כי האשרור יסתמך על דו"חות מודיעין שבהם פרטים גם על התנהלות איראנית שאינה כלולה בהסכם הגרעין - כמו בדיקות טילים ופיתוח, סיוע לחיזבאללה ואסד ואיומים על ישראל ועל המזרח התיכון.
תחת ממשל אובמה מאגר הנשק של איראן שבו ניתן להשתמש בכורים גרעיניים מסוימים, לא עמד במגבלות המוסכמות לפחות פעמיים. זאת אף שעל פי הדו"ח האחרון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הוא נמצא כעת הרבה מתחת לרף זה. טראמפ הודיע שלא יהיה כל כך אדיב.
שאר המדינות החתומות על ההסכם - בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה, סין ואיראן, הודיעו כי לא מציאותי לנסות ולדון בו מחדש. עם זאת, המדינות החתומות על האמנה האירופית הודיעו כי יהיו מוכנות לדון באופן שבו ניתן לחזק אותו באמצעות צעדים נוקשים יותר הנוגעים לתוכנית הטילים האיראנית.