ללא פרישה: טראמפ מתכנן חוק עוקף להסכם הגרעין
נשיא ארה"ב יכריז כי איראן לא עמדה בתנאי הסכם הגרעין, אך לא יודיע על פרישה ממנו. עוד לפני נאומו הערב, הציגו מזכיר המדינה והיועץ לביטחון לאומי נקודות מפתח לאסטרטגיה החדשה. במוקד: שינוי החוק האמריקני שיאפשר הטלת סנקציות בכל הפרה איראנית מחוץ להסכם כמו עידוד טרור ופיתוח תוכנית הטילים: "להסכם תאריך תפוגה, החוק יישאר לנצח"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ימסור הערב (ו') הודעה דרמטית על אי-אשרור ההסכם עם איראן. הנשיא צפוי להכריז כי איראן לא עמדה בתנאי הסכם הגרעין ולא עמדה ב"רוח ההסכם". טראמפ צפוי להציג אסטרטגיה חדשה, שתתמקד בנטרול כוחה האזורי של איראן ותמיכתה בטרור בניסיון להפסיק את הסיוע שמעניקים משמרות המהפכה לארגוני טרור ובעצירת תוכנית הטילים של איראן.
הממשל יפעל כדי למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני גם לאחר שיפוג תוקף ההסכם בין איראן למעצמות. מהבית הלבן נמסר כי הממשל הקודם התמקד רק בתכנית הגרעין האיראנית ובכך איפשר לאיראן להגביר את השפעתה השלילית באזור. "ממשל טראמפ לא יחזור על טעות זו", נאמר במסמך שהפיץ הבית הלבן ומפרט את עקרונות האסטרטגיה החדשה. הממשל גם מתכנן הטלת סנקציות, אם כי לא חמורות, על משמרות המהפכה וקורא למדינות העולם להשתתף במהלך זה.
בנאומו הערב יפרט טראמפ את הדרך שבה הוא מבקש להשיג את שינוי המדיניות. יש לציין כי במהלך מערכת הבחירות הבטיח טראמפ כי אם ייבחר, ביומו הראשון בתפקיד הנשיא הוא יקרע לגזרים את ההסכם שנחתם בין איראן למעצמות. זה לא קרה. גם היום לא יודיע הנשיא כי ארצות הברית פורשת מההסכם, שכן זה בניגוד לעמדת הממסד הביטחוני האמריקני המתנגד לכך בטענה כי איראן עומדת בתנאי ההסכם.
בתדריך שקיימו בבית הלבן, היועץ לביטחון לאומי ה.ר מקמאסטר ומזכיר המדינה רקס טילרסון שורטטו הקווים לשינוי המדיניות: למעשה, הנשיא לא יודיע על פרישת ארצות הברית אלא יבקש לשנות את החוק האמריקני, זה המחייב את הנשיא להודיע מדי 90 יום לקונגרס אם איראן עומדת בתנאי ההסכם ואם ההסכם עמה הוא עדיין חיוני לבטחון הלאומי האמריקני.
בכך בעצם עצר טראמפ ולא עשה מה שרצה: לפרוש מההסכם כאמור כי הצמרת הביטחונית התנגדה והושגה פשרה, שלפיה הוא רק יבקש לשנות את החוק. טראמפ יבקש מהקונגרס שאם איראן תבצע הפרה כלשהי, לא רק בתכנית הגרעין אלא גם בנושאים אחרים כמו עידוד טרור, התנהגות הגורמת לאי יציבות באזור ועוד, כלומר אם היא תפר את "רוח ההסכם" יוטלו עליה סנקציות באופן אוטומטי.
טילרסון אמר בתדריך לכתבים כי ההסכם שהושג ב-2015 עוסק רק בפעילות גרעינית, אבל זה רק דבר אחד שמטריד את הממשל האמריקני ביחס לאיראן. נושאים אחרים שמדאיגים את הממשל הם תמיכתה בחיזבאללה, דבר שמטרתו להוות איום על ישראל, תמיכה בחות'ים בתימן וייצוא לוחמים ותמיכה בפעולות טרור.
טילרסון אמר כי ארצות הברית רוצה לטפל בנושאים שלא טופלו בעבר. הוא הדגיש כי ארצות הברית רוצה לבחון את ההסכם הגרעיני, אבל גם את הנושאים האחרים, ועל כן נבנתה אסטרטגיה רחבה יותר כלפי איראן. "הנשיא ביקש מאיתנו לשים יותר שיניים להסכם או לעזוב אותו בכלל", אמר טילרסון.
לתקן לפני פרישה
ההגיון שמאחורי המהלך, מבחינת הממשל, הוא שיישאר חוק אמריקני בנושא לנצח, גם אחרי שיפוג תוקף הסכם המעצמות עם איראן וחוק זה יאפשר למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני גם לאחר שההסכם יפוג. טילרסון ציין כי נוהלו מגעים עם איראן בנושא זה, אך סייג כי הוא לא רואה סיכוי הצלחה גבוה להעברת חוק כזה.
עם זאת, מזכיר המדינה הבהיר כי הממשל האמריקני שולח הערב מסר חזק לאיראן, שיהיה חוק לנצח. היועץ מקמאסטר הוסיף בתדריך בבית הלבן כי בממשל טראמפ מצפים לתמיכה בין מפלגתית בשינויים המוצעים והבהיר כי מתקיימים מגעים גם עם מדינות אירופה כדי שיצטרפו לסנקציות שאינן קשורות להסכם הגרעין.
גם מקמסטר וגם טילרסון אמרו כי הם חושבים שההסכם הנוכחי עם איראן הוא חלש ולא מטפל בכל הנושאים. הם היו רוצים לפתוח אותו, אבל זה בלתי סביר ועל כן הם מטפלים באזורי הדאגה במסגרת החוק האמריקני.
בנאומו צפוי הנשיא להודיע שהוא מורה למשרד האוצר לנקוט צעדים נגד פעולות התמיכה של משמרות המהפכה בארגוני טרור וזה יכוון נגד יחידים. תחילה שקל הממשל להכריז על משמרות המהפכה כעל ארגון טרור, אולם לדברי המתדרכים יש בכך סיכונים וסיבוכים בהגדרת צבא שלם כארגון טרור.
"זה יכול לגרום לפעולות שלא היו בגדר האינטרס שלנו", אמר מזכיר המדינה בתדרוך. "הנשיא דיבר על קריעת ההסכם או תיקון ההסכם. אנו חושבים שזו הדרך. לתקן את ההסכם. אולי לא נצליח לתקן, ואולי נמצא עצמנו מחוץ להסכם, אבל לפני שעושים זאת צריך לנסות לתקן. הנשיא לא מאוד אופטימי אבל מוכן לנסות. הסכם הגרעין כולל תאריך תפוגה, אולם החוק יישאר לנצח".
בפני הקונגרס עומדת האופציה להטיל סנקציות נוספות על איראן, אולם בשלב הזה נראה שהקונגרס לא יעשה זאת. ההמתנה תהיה לתגובה שתגיע מאיראן אם חוק כזה, שעוקף את הסכם הגרעין, אכן יחוקק.