שתף קטע נבחר
 

כתובות "אללה" נמצאו על בגדי קבורה של ויקינגים

על אריגים שלבשו לוחמים ויקינגים מהמאה ה-9 וה-10, שנקברו בשבדיה, נתגלו כתובות בערבית. בין היתר נכתב על הבגדים "אללה" ו"עלי". החוקרים בודקים את השפעת האסלאם על הלוחמים מסקנדינביה

מה הקשר בין הוויקינגים שחיו בסקנדינביה לפני יותר מ-1,000 שנה לאיסלאם? חוקרים בשבדיה מצאו את המילים "אללה" ו"עלי" על אריגי קבורה של ויקינגים, שנקברו ככל הנראה במאה ה-9 או ה-10 לספירה. כך דיווחו כלי תקשורת בבריטניה, ביניהם ה-BBC והגרדיאן.

 

החוקרים מצאו כי על האריגים נכתב אללה בכתב מראה (צילום: אוניברסיטת אופסולה)
החוקרים מצאו כי על האריגים נכתב אללה בכתב מראה(צילום: אוניברסיטת אופסולה)

 

האריגים, שנמצאו בסוף המאה ה-19 ותחילת ה-20, באתרי קבורה של לוחמים ויקינגים בשבדיה, נבדקו שוב על ידי החוקרת אניקה לרסון מאוניברסיטת אופסלה. במהלך הבדיקה התברר כי ישנן אותיות בערבית על האריגים. על-פי החוקרים, על האריגים נכתב אללה (אלוהים בערבית) וגם עלי - בן דודו של הנביא מוחמד והח'ליף הרביעי.

 

לרסון בדקה שוב את האריגים, לאחר שהועלתה האפשרות כי הם הגיעו מפרס, סין או מדינה אחרת ביבשת אסיה. לדבריה, העיצובים הגיאומטריים הזעירים - הקטנים יותר מ-1.5 ס"מ - לא היו דומים לכאלו שנמצאו בסקנדינביה בעבר. החוקרת הוסיפה כי היא נתקלה בעבר בעיצובים דומים על בדים מספרד - שם שלטו המוסלמים בעבר.

 

בעזרת עמית איראני, התברר כי מדובר במילה "עלי" החוזרת על עצמה כמה פעמים וגם שעל האריגים נכתבה המילה "אללה", שהייתה קשה יותר לפיענוח. "בסופו של דבר הבנתי שהמילה אללה כתובה בכתב מראה", אמרה לרסון. שתי המילים בערבית נמצאו עד כה על עשרה אריגים, אך ייתכן שהם נכתבו על אריגים נוספים, שבהם השתמשו הוויקינגים לקבורת הלוחמים.

 

מתוך הסדרה ויקינגים - גם רגנאר לודברוק הושפע מהאסלאם?

מתוך הסדרה ויקינגים - גם רגנאר לודברוק הושפע מהאסלאם?

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לרסון אינה פוסלת כי הנקברים היו מוסלמים - אך הסיכוי לכך די נמוך. "אנחנו יודעים ממחקר בקברים ויקינגים אחרים, כי ניתוח ה-DNA הראה שהמקור של כמה מהאנשים שנקברו באותם קברים היה באזור פרס, שם האסלאם היה דומיננטי מאוד", היא אמרה. עם זאת, היא מעריכה שמדובר בכל זאת בלוחמים ויקינגים. "סביר יותר שממצאים אלה מראים כי הוויקינגים בתקופה זו הושפעו מהרעיונות האסלאמים, כמו למשל חיי נצח בגן עדן לאחר המוות". 

 

מסתבר שהקשר בין הוויקינגים, שנדדו באותה תקופה, לבין המוסלמים - נמצא גם בעבר. חוקרים גילו בעבר מטבעות מאזורים שהיו תחת שליטת האיסלאם באזור שבו חיו הוויקינגים. לפני שנתיים, חוקרים בחנו מחדש טבעת כסף מקבר אישה בבירקה (אתר מורשת עולמי של אונסק"ו הנמצא בשבדיה) ומצאו את המילה "אללה" חקוקה על האבן.

 

עלי אבן אבו טאלב, ששמו מופיע על האריגים, הוא הח'ליף הרביעי של האסלאם, בן דודו של הנביא מוחמד וחתנו. הוא התאסלם בהיותו נער, ומאז תמך במוחמד. הוא הצטיין כלוחם אמיץ, אך לא כמדינאי. במות מוחמד (632) טיפל בקבורתו, מתוך הנחה שחבריו לא יעזו לבחור יורש בטרם יציעו לו את התפקיד. אולם עומר אבן אל-ח'טאב בחר באבו בכר לח'ליף.

 

עלי נבחר לתפקיד רק אחרי רצח הח'ליף השלישי, עות'מאן אבן עפאן (656), אך לא זכה שכל המוסלמים יכירו בו. סיעתו (השיעה) סברה שקופח, ושהח'ליפות מגיעה רק לו ולצאצאיו אחריו. מועאוויה אבן אבו סופיאן מרד בו. עלי נרצח בכופא (עיראק) בידי אחד מתומכי מועאוויה. בנו, חוסיין אבן עלי (626- 680), נחשב בעיני השיעים לאימאם השלישי (אחרי אביו עלי ואחיו הבכור חסן).

 

להודעה לעיתונות של החוקרים: http://www.uu.se/en/media/news/article/?id=9390&area=2,6,10,16,42&typ=artikel&lang=en

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוניברסיטת אופסולה
חלק מהאריג שעליו נמצאו הכתובות
צילום: אוניברסיטת אופסולה
מומלצים