עימות טראמפ-איראן: "טהרן תרגיש חופשייה להפר ההסכם"
נתניהו בירך בפתח ישיבת הממשלה את החלטת טראמפ שלא לאשרר את הסכם הגרעין: "צריך לנצל את ההזדמנות שנוצרה". השר גלנט לאולפן ynet: "אם לא נטפל באיראן היום, נקבל עוד צפון קוריאה", בכיר המוסד לשעבר רם בן ברק: "פרישה של ארה"ב מהסכם הגרעין עלולה להביא לתוצאה הפוכה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר (א') בפתח ישיבת הממשלה לנאומו של הנשיא דונלד טראמפ ביום שישי, שבו איים שאם לא יבוצעו שינויים בהסכם הגרעין בין המעצמות לבין איראן – ארה"ב תפרוש ממנו. "אני מברך אותו. ברור שאם לא משתנה דבר, לאיראן יהיה ארסנל גרעיני ההסכם ביניהם. ההסכם לא בולם את זה הוא יוצר נתיב מובטח למערך העשרה שיכול להוביל את איראן לעשרות פצצות גרעיניות".
נתניהו אמר עוד כי "טראמפ יצר הזדמנות לתקן את הסכם הגרעין ולתקן את התוקפנות האיראנית באזור כל מי שמבקש שלום וביטחון בעולם צריך לנצל את ההזדמנות שהחלטת הנשיא טראמפ יצרה מובן מאליו שצריך לתמוך בהחלטה להטיל סנקציות על משמרות המהפכה שהם זרוע מרכזית להפצת טרור בעולם".
רם בן ברק, לשעבר המשנה לראש המוסד, אמר הבוקר באולפן ynet שישראל תוכל להרגיש מעודדת אם הנאום הזה יהפוך גם למעשים. "כדי לתת תוקף לנאום, ארה"ב צריכה להעמיד קווים אדומים לאיראנים בכל מיני מקומות", אמר בן ברק. "לדוגמה לגבי משלוחי נשק לחיזבאללה, הבסיסים שהם רוצים להקים בסוריה, גם בסיס ימי וגם בסיס אוויר, הפעילות שלהם בתימן. צריך לשים להם קווים אדומים ובמידה שהם לא עומדים בהם - אז לפעול, בצורה כזאת או אחרת, על מנת להראות להם שלא רק מדברים. עד היום רק דיברו".
- ישראל צריכה לחגוג או להיות מודאגת בעקבות הנאום?
"ישראל צריכה להיות מעודדת אם הנאום הזה יהפוך גם למעשים. צריך להבין שאי אפשר לבטל את הסכם הגרעין. ארה"ב יכולה לפרוש ממנו אבל המעצמות האחרות יישארו חלק ממנו, וזה יכול לעשות את התוצאה ההפוכה: מצד אחד האיראנים ירגישו שהם כבר לא מחויבים להסכם ויוכלו להתקדם כראות עיניהם כי ארה"ב הפרה אותו. מצד שני חלק ניכר של המדינות - צרפת, בריטניה, סין, ברית המועצות - ימשיכו לעבוד מול האיראנים".
בן רק הוסיף: "מה שטוב בנאום של טראמפ זה שהוא קשר את האיראנים לא רק עם ההסכם, אלא לבעיה האזורית והעולמית שהם מייצרים. זו נקודת אור מאוד חיובית מול ישראל.
"הסכם הגרעין הוא הסכם רע אבל הוא כבר חתום. אם הייתי צריך לייעץ לטראמפ או לנתניהו, הייתי אומר: עזבו רגע את ההסכם, הוא רע, בואו נראה שממלאים אותו כלשונו ולא חורגים ממנו. בואו נדבר על היום שאחרי ההסכם. בואו נשב עם המעצמות ונדבר על מה יקרה אחרי. בואו נגבש את ההסכם החדש. על זה אפשר יהיה להגיע להסכמה יחסית בקלות כי מדובר על עשר שנים קדימה".
- בינתיים האיראנים עומדים בהסכם או שהם ממשיכים בתכנית הגרעין?
"אחד החסרונות הגדולים של ההסכם הזה, ובזה טראמפ צודק, הוא שהוא התייחס אך ורק לגרעין. במה שקשור לגרעין, ככל שאני יודע, ואני כבר לא במערכת, הם כן עומדים בהסכם. אבל כל מה שקשור לשאר הדברים, אין הסכם. אני חושב שההתנהלות הישראלית מול ההסכם שהתגבש הייתה לא טובה. אם היו ממשיכים בהתנהלות מאחורי הקלעים, שהייתה טובה, ולא היו יוצאים החוצה ומייחצנים את זה, אפשר היה להגיע להסכם יותר טוב".
במשדר התראיין גם חבר הקבינט השר יואב גלנט, שאמר: "נאום טראמפ היה ישיר, כנה, ובעיקר אמיץ. הוא אמר 'אני מוריד את המסיכות ואת ההסוואה ואת ההונאה שהיתה פה על ידי הממשל הקודם, יחד עם מדינות נוספות שחיפשו שקט אבל לא פתרו את הבעיה. אני מתכוון לנקוט צעד'. הדברים הם פשוטים. איראן היא מדינה תומכת טרור, אימפריאליסטית, שמגיעה מצד אחד עד תימן ומצד שני דרך עיראק, סוריה ולבנון עד הים התיכון. בחסות כל המהלכים האלה היא גם מפתחת נשק גרעיני שעלול להבשיל בעוד עשור לסדר גודל של עשרות פצצות".
- איך הנאום הזה מעכב את תוכנית הגרעין האמריקנית? האם משהו השתנה בהשוואה לשבוע שעבר? האיראנים עכשיו יושבים ואומרים: "אוקיי, אנחנו הולכים לעשות צעד אחורה כדי להרגיע את האמריקנים"?
"מדובר על צעדים ממושכים, ארוכי טווח, שלא נסגרים ברגע אחד. הנשיא האמריקני הוא לא שחקן יחיד, אבל כשחקן בודד הוא הגורם המשמעותי ביותר בזירה הבינלאומית. כאשר הוא אומר: 'רבותי, מה שהושג לא טוב, אני מחפש דרך אחרת', אי אפשר להתעלם מהעניין. הוא קובע קו והקו אומר: אם מישהו ממשיך להעשיר אורניום, גם אם לרמה נמוכה, איננו חושף את המתקנים שמצויים ברשותו לפיקוח אמיתי, מפתח טילים על מנת לשאת ראשי נפץ בטווחים של אלפי ק"מ, דוגל בפעילות טרור ממסדית מוסדרת מטעם המדינה - כל התהליך הזה מחייב טיפול. אם לא נטפל באיראן היום, נקבל עוד צפון קוריאה".
הלית בראל, לשעבר מנהלת במטה לביטחון לאומי, הוסיפה במשדר מהאולפן: "לישראל יש השפעה מינימלית. היא בכלל לא הייתה סביב שולחן הדיונים בהסכם הגרעין. היא גם לא באמת נקטה גישה קונסטרוקטיבית בזמן הדיונים. היא בעיקר היתה בהתנגדות, שזה תפקיד חשוב, אין לזלזל בו, אבל זה היה התפקיד".
- אם היית יושבת עכשיו במשרד שלך במטה לביטחון לאומי, היית מוחאת כפיים או אומרת "הנה, הצלחנו, העברנו את המסר"?
"אני אישית לא. גם כשהייתי במטה, לא ראיתי את הדברים ככה. אני חושבת שלהסכם יש פגמים גדולים שכולנו דיברנו בהם לא אחת. אבל מצד שני, מעניין מאוד לראות מה תהיה האלטרנטיבה שמציע טראמפ. כרגע הוא מדבר על רצונו לשפר את ההסכם, להכניס לתוכו כל מיני אלמנטים שלא היו בו קודם, כמו למשל הטילים וכו', להאריך את פרק הזמן, לטפל יותר טוב במחקר ופיתוח, כל הטענות שישראל העלתה לאורך כל התקופה הזאת. אבל השאלה איך הוא עושה את זה. קודם כל השותפות האירופאיות שלו לא איתו בינתיים. אין לו קואליציה לזה. שנית, המנופים מול איראן ירדו מאז כניסת ההסכם לתוקף, שכן הסנקציות הוסרו. איך בדיוק הוא ישכנע את איראן עכשיו לקבל עליה הגבלות נוספות? אני לא יודעת".