עו"ד אמנון זכרוני הובא למנוחות: "איש עם לב ענק ומלא חמלה"
בהלווייתו של הפרקליט הבכיר השתתפו בני משפחה, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, עיתונאים וחברים. "בכל רגע היית מוכן להירתם לעזרת מי שהיו זקוקים לך", אמרה אלמנתו מירי. חבר הכנסת דב חנין: "היית האגודה לזכויות אדם עוד לפני שהיה דבר כזה"
עורך הדין אמנון זכרוני
שנפטר ביום שישי האחרון הובא היום (א') למנוחת עולמים בבית העלמין בהוד השרון. בין המשתתפים בהלוויה היו יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ודב חנין ואחרים. "אתה שוכב היום מתחתינו, אבל המקום שלך הוא הרבה מעלינו", ספד לזכרוני נכדו, דן גולדשטיין.
זכרוני, שהיה בן 82 במותו, שימש בעבר כיועצו של ראש הממשלה יצחק רבין לענייני שבויים ונעדרים והיה בין היתר פרקליטם של מרגל האטום מרדכי ואנונו ושר הפנים אריה דרעי. הוא הותיר אחריו שני ילדים ושישה נכדים.
במהלך טקס הקבורה ביקשה אשתו מירי להניח את הלבנים סביב הקבר לאט ובזהירות, כי לדבריה זכרוני אהב לעשות הכל לאט ובקפדנות. מירי ספדה לבעלה: "אמנון יקר ואהוב שלנו, החבר הכי טוב שלי, זכינו להיות יחד הרבה שנים ועכשיו אתה כבר לא כאן איתנו, הלב נשבר מהמחשבה שמסע חייך נקטע מוקדם מדי. היית אדם מיוחד, איש של מוסר וערכים, חכם כל כך, עורך דין מבריק עם חשיבה מקורית ועם כל זה כל כך צנוע. איש שלא אוהב להיות במרכז, אבל חבר נאמן ומסור. בכל רגע היית מוכן להירתם לעזרת מי שהיו זקוקים לך, איש עם לב ענק מלא חמלה.
"חיית חיים מלאי עניין, שותף למהלכים מדיניים", הוסיפה מירי. "הנחית תוכנית טלוויזיה שהייתה יקרה לליבך ובתוכנית היית פרשן פוליטי. תמיד התייצבת כשביקשו ממך ועשית הכול בשקט האופייני שלך, תמיד בהתנדבות ובמסירות אין קץ. היום מציינים את כל התיקים המשפטיים הגדולים שניהלת ואת כל פעולותיך למען השבויים והנעדרים, אבל מעטים יודעים על אצילות הנפש שלך ועל הוויתורים האישיים שעשית למען מטרות שנראו לך חשובות". האלמנה סיפרה כי המילה האחרונה שזכרוני אמר לה לפני מותו הייתה "סליחה".
הנכדה רוני גולדשטיין אמרה בהלוויה: "בשביל כל כך הרבה אנשים אתה דמות משמעותית בחיים, ובצורה כזו או אחרת הם יודו לך כנראה לנצח. עו''ד אמנון זכרוני, זה שתרם אין סוף למען המדינה ולמען כל מי שסבב אותך ואין ספק שאני אעריך ואעריץ אותך על זה כל החיים, אבל בשבילי אתה הסבא שלי, עמוד האש של המשפחה, זה שתמיד ידאג לנו ותמיד יהיה כאן בשבילנו, כדי לתת את העצה הכי טובה וההכוונה שרק לך יש את האופציה לתת".
הנכד דן גולדשטיין ספד לזכרוני: "סבא, אני חושב שזו הפעם הראשונה שאני קורא לך כך. כנראה שהגיע הזמן אחרי 25 שנה. עבורי אתה הרבה יותר מסבא ולכן תמיד היית ותישאר אמנון בשבילי. איש שיחה, נעים הליכות עם מוסר וערכים שמעולם לא חשבתי שאדם יכול להכיל. כאלה שלפעמים נראו תמוהים ולא מוסברים, אבל כאלה שהזכירו לי מדי פעם את הסיבה שלשמה אני קם כל בוקר כבר שבע שנים עם המדים והנשק ועושה את זה עם חיוך ובגאווה גדולה. תמיד תישאר חלק ממני ובעיקר חלק מהדרך שלי, לאן שלא אפנה".
ח"כ דב חנין אמר בהספדו: "היית האגודה לזכויות אדם עוד לפני שהיה דבר כזה. אמנון היה עו"ד לוחם, יש לו מקום בספר החוקים הישראלי".
עורך הדין של ואנונו ומנבר
זכרוני היה אחד מסרבני המצפון הראשונים בצה"ל. ב-1954 דרש שלא לשרת ביחידה קרבית או בלתי קרבית, ואחרי 23 ימי שביתת רעב גויס בסופו של דבר להג"א. הוא החל את הקריירה המשפטית שלו בשנות ה-60, כאשר היה היועץ המשפטי של העיתון "העולם הזה." הוא היה פעיל פוליטי באותה תקופה בארגוני שמאל, ופעל רבות למען חופש הביטוי. ב-1969 וב-1973 היה מועמד רשימת "העולם הזה-כוח חדש" לכנסת, אך לא נבחר.
בשנות ה-70 וה-80 עזב את הפעילות הפוליטית לטובת קידום הקריירה המשפטית. הוא הפך במהרה לאחד מעורכי-הדין הידועים בישראל וייצג את מרגל האטום מרדכי ואנונו עד שהוחלף על ידי אביגדור פלדמן. בנוסף ייצג את עיזאת נאפסו שנאשם בריגול, והביא לזיכויו. מאוחר יותר ייצג את שבתאי קלמנוביץ,' שנאשם בריגול לטובת רוסיה, אך לא הצליח להביא לזיכויו. כמו כן ייצג את המרגל שמעון לוינזון ואת נחום מנבר, איש העסקים שהורשע בבגידה בגין מכירת חומרים לייצור גז חרדל וגז עצבים לאיראן.
פרט לפעילותו כפרקליט, זכרוני היה מעורב במשך שנים כחבר בצוות המשא-ומתן של ישראל לעניין שיחרור שבויים ונעדרים. במסגרת זו פעל לקידום עסקה ישראלית-סורית-רוסית, שבה היתה אמורה ישראל לשחרר את המרגלים קלמנוביץ' ומרכוס קלינברג תמורת הנווט השבוי רון ארד. עסקה זו בוטלה ברגע האחרון.