מסתמן: המדינה תזרים 700 מיליון שקל לאוניברסיטה העברית במשך עשור
האוצר והוועדה לתכנון ותקצוב מנהלים מו"מ מתקדם עם האוניברסיטה; לפי דו"ח שנחשף ב"כלכליסט", לאוניברסיטה העברית גירעון של 100 מיליון שקל בשנה
משרד האוצר והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) מנהלים בימים האחרונים מגעים מתקדמים עם האוניברסיטה העברית על תוכנית חילוץ. לפי המתווה המסתמן לתוכנית, שפרטיה עדיין לא נסגרו סופית, יוזרמו לאוניברסיטה הירושלמית סכום של כ-700 מיליון שקל שיתפרסו על כעשור, וזאת במטרה להתמודד עם המשבר הכלכלי הכבד שבו נמצא המוסד האקדמי.
אם אכן ייחתם ההסכם בין המדינה לעברית, תסתיים סאגה ארוכה הנמשכת כעשור ושיאה הגיע בשנה שעברה - אז פורסם ב"כלכליסט" דו"ח פיננסי שהזמינה המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) על מצבה של האוניברסיטה. מהדו"ח עלה לאוניברסיטה העברית גירעון של 100 מיליון שקל בשנה, הנובע בעיקר מהפנסיה התקציבית שהיא סוחבת על גבה ואשר מגיעה ל-20% מהוצאותיה.
לאחר פרסום הדו"ח, שכלל בתוכו ביקורת לא מעטה על בכירי האוניברסיטה ועל הדרך שבה ניהלו את המשבר הפיננסי, נטען בתגובה על ידי נציגי העברית כי המדינה אינה עושה די על מנת לסייע לאחת מספינות הדגל של המערכת האקדמית בישראל. המתיחות בין הצדדים הגיעה לשיא כשתחילת שנת הלימודים הקודמת אף איימה העברית לא לפתוח את שנת הלימודים האקדמית, אולם לבסוף איום זה הוסר.
לאחרונה נכנסו לתפקידם נשיא ומנכ"ל חדש בעברית, פרופ' אשר כהן וישי פרנקל, והם אלו שמנהלים את המגעים מול נציגי הות"ת והאוצר. לפחות עבור הנשיא הנוכחי, פרופ' כהן, הטיפול במשבר הפיננסי אינו זר לו, שכן נדרש לו גם בתפקידו הקודם כרקטור האוניברסיטה. פרטי ההסכם המתגבש צפויים לכלול גם שורת ויתורים מצד האוניברסיטה, ובהם ככל הנראה תוכנית התייעלות שתכלול קיצוץ בשכר הסגל האקדמי.
האוניברסיטה אף חוותה באחרונה צלילה בדירוגים הבינלאומיים, אך יש לציין – בדומה למוסדות אקדמיים נוספים מישראל. העברית שנכללה בשנה שעברה ב-100 הראשונים (87), ובעבר דורגה ראשונה מבין המוסדות הישראליים, נדחקה מחוץ ל-100 הראשונות.
ממל"ג, האוצר והאוניברסיטה העברית נמסר הערב (א') בתגובה כי "מתקיימים מגעים מתקדמים בין האוצר, ות"ת והאוניברסיטה העברית. המגעים טרם הבשילו לכדי הסכם".