שתף קטע נבחר
 

נטרול סוללת הנ"מ הסורית: קו אדום ישראלי חדש

הירי על מטוסי חיל האוויר, שעסקו במשימת צילום מעל שטח לבנון, היה ניסיון סורי לצמצם את חופש הפעולה האווירי של ישראל. התגובה המהירה לנטרול הסוללה הסורית קשורה גם לצורך להתמודד עם הסכנה בירי נגד מטוסים אזרחיים שעושים דרכם לישראל וממנה. ומה החשיבות בעדכון שהועבר למוסקבה?

 

רון בן ישי על תקיפת סוללת הנ"מ הסורית    (צילום: חגי דקל)

רון בן ישי על תקיפת סוללת הנ"מ הסורית    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראל סימנה היום (ב') קו אדום חדש מול המדינות והגורמים הצבאיים השונים הפועלים נגדה וסביבה. נטרול סוללת SA-5 של הצבא הסורי מעביר מסר חדש: כל התקפה על מטוסי ישראל, גם מחוץ לתחום האווירי הריבוני של מדינת ישראל, בעיקר בשטח לבנון, ייחשב להתקפה על ישראל - ולכן ייענה בפעולת תגמול צבאית.

 

לעניין זה חשיבות גדולה ביותר, כיוון שמטוסים מאוישים של חיל האוויר וגם כלי טיס לא מאוישים חגים דרך קבע בשמי לבנון כדי לעקוב אחר תהליך ההתחמשות, ההצטיידות וההתבצרות של חיזבאללה, וירי סורי על מטוסי חיל האוויר הישראלי בשטח לבנון הוא בגדר כרסום ופגיעה ממשית ביכולות איסוף המודיעין לצורכי הגנה עצמית של מדינת ישראל.

טיל SA-5 על משגר מהדגם שנוטרל (צילום: חיל האוויר האמריקאי בסיס נליס) (צילום: חיל האוויר האמריקאי בסיס נליס)
טיל SA-5 על משגר מהדגם שנוטרל(צילום: חיל האוויר האמריקאי בסיס נליס)

זה נכון, לעיתים - כך לפי מקורות זרים וטענות המשטר הסורי - מטוסי חיל האוויר הישראלי משגרים חימוש מונחה מדויק כדי לפגוע במטרות בתוך סוריה, בעיקר במאמצים איראניים לחמש את חיזבאללה, בטילים מדויקים ובטילים נגד מטוסים דרך שטחה של סוריה. לפי אותם מקורות, המטוסים שמבצעים את הפעולות האלו נגד התחמשות חיזבאללה חולפים בשמי לבנון ולא חודרים לשטח הסורי, בעיקר כדי לא להתחכך עם כוחות האוויר וטילי הקרקע-אוויר שהציבה רוסיה בסוריה.

 

הירי הבוקר על מטוסי ה-F-16 שהיו בטיסת צילום מעל שטח לבנון היה ניסיון של הסורים לצמצם את חופש הפעולה האווירי של ישראל גם מעל לבנון, ובישראל זה מוגדר כתוקפנות ישירה שראויה למענה.

 

בשל כך ראוי לציין הערה טכנית במהותה: טילי ה-SA-5 נגד מטוסים אינם כלי נשק חדש בזירה. הוא ניתן לסורים על-ידי בריה"מ עוד ב-1983 כלקח ממלחמת לבנון הראשונה. ואולם הטילים האלה הם ארוכי טווח ומגיעים לגובה רב ולכן הם מסוגלים לפגוע במטוסים ישראליים בשמי ישראל או קרוב אליה, בעיקר בצפון ובמרכז מדינת ישראל.

 

הסוללה יכולה לחזור לפעילות בתוך שעות 

הטילים האלה מעמידים סכנה למטוסי נוסעים ומטוסי קרב כאחד, ולכן כשסוריה משתמשת בהם כבר בפעם השנייה בתוך כמה חודשים - נדלקה נורת התרעה בוהקת במטה חיל האוויר ובמערכת הביטחון. אם סוריה תמשיך להשתמש בטילים אלה - הדבר יחייב נקיטת אמצעי התגוננות אפילו במטוסים אזרחיים שעושים את דרכם לישראל או ממריאים ממנה. לכן מיהרו במערכת הביטחון ובצה"ל להגיב על הירי הסורי הבוקר בשיתוק סוללת ה-SA-5 הסורית.

 

עם זאת צריך להדגיש: הסוללה שנוטרלה יכולה לחזור לפעילות מלאה בתוך שעות ספורות מכיוון שנפגע בה רק רכיב אחד - מכ"מ בקרת האש, שמורכב מקרון שליטה וקרון שמעליו אנטנה. את הקרונות האלה אפשר להחליף במהירות רבה, ובתוך כמה שעות לכל היותר הסוללה יכולה לשוב לפעולה ולאיים על כל המרחב האווירי של מדינת ישראל.

 

המאפיינים האלה של סוללות ה-SA-5 שבידי הסורים, כולל דגם משופר של הטיל, מחייבים התייחסות שונה לאמצעי הנ"מ הזה מאשר ליתר סוללות טילי הקרקע-אוויר שבידי הסורים ושהטווח שלהן והגובה שאליהם הן מסוגלות להגיע קטנים בהרבה. רק ה-S-400 שהביאו הרוסים לסוריה משתווה בטווח, בגובה וביכולות היירוט שלו ל-SA-5 ול-SA-5 המשופר שבידי הסורים.

 

צריך לשים לב שישראל מיהרה לעדכן את הרוסים ופגעה רק במרכיב אחד של הסוללה שירתה על מטוסינו, במטרה ברורה לאותת שאין פנינו להסלמה ולעימות מתמשך אלא לפעולה בודדת שתרתיע את הסורים מלהשתמש ב-SA-5 בעתיד.

 

ראש המכון למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל אביב (INSS), האלוף במיל' עמוס ידלין, מעריך שהשימוש שעשו הסורים ב-SA-5 הוא תגובת גמול על התקיפה שיוחסה לישראל נגד מתקן לייצור טילים מדויקים במרכז למחקרים מדעיים בסוריה (CERS).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים