דמעות בכנסת: "מתייחסים לעובדים כמו לעבריינים"
דיון סוער בוועדת העבודה בנוגע לכווונה לסגור את מפעל "נגב קרמיקה" בירוחם ולפטר את 140 עובדיו. "הפסקתי טיפולים לבני שסובל ממוגבלות כי אין לי כסף", אמר אחד העובדים. המנכ"ל: "הבעלים הגיעו מציונות, אבל כנראה שלא ניתן להפוך את המפעל לרווחי"
"אנחנו בסך הכול רוצים להתפרנס, אבל בהנהלה מתייחסים אלינו כמו לעבריינים". כך אמר היום (ג') בגרון חנוק יוסי גל, עובד "נגב קרמיקה", במהלך דיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות סביב סגירתו הצפויה של מפעל החברה בירוחם. לצידו ישב יעקב צרפתי, שעובד 28 שנה במפעל, ולא הצליח לעצור את הדמעות. "למה לתרום - כדי שאחר כך יזרקו אותי מהעבודה? זה הורג אותי", אמר בבכי.
כזכור, ביום שישי הודיע מנכ"ל קבוצת נגב אורי גלבוע על הכוונה לסגר את המפעל בירוחם ועל פיטוריהם של 138 עובדיו. ביום ראשון ביטל זמנית בית הדין האזורי לעבודה בב"ש את מכתבי השימוע והפיטורים שנשלחו לעובדים, הורה לצדדים להיכנס למשא ומתן אינטנסיבי וקבע דיון נוסף ב-30 באוקטובר. עם זאת, השופט שמואל טננבוים הורה כי בתקופה זו המפעל יישאר סגור.
"עשו לנו עוקץ, אנחנו בסך הכול רוצים להתפרנס", הוסיף גל. "אני אישית סובל ממחלה כרונית ויכולתי להוציא לפני שלוש שנים פנסיה רפואית, אבל אמרתי שלא זו הדוגמא שאני רוצה להראות לילדים שלי. אני בא לעבודה עם זריקות וכדורים, ויש לי ילד עם מוגבלות בבית. לפני חודש הפסקתי לילד שלי את הטיפולים כי אין לי כסף להוציא. אני עם חמש נפשות בבית".
"אני מכיר רק את ירוחם, לא חלמתי לעמוד מול חברי כנסת. בשבילי זה סוף העולם", אמר גל והבהיר: "אומנם אנחנו מהפריפריה, אבל יש לנו חוכמת רחוב. אנחנו לא פראיירים ואם צריך נבעיר את המדינה".
מנכ"ל קבוצת נגב, אורי גלבוע, השיב: "הבעלים הגיעו בידיים נקיות ומתחושת ציונות למפעל בירוחם. אומנם אנחנו יושבים פה בשני צדי המתרס, העובדים ואנחנו, אבל כנראה שכולנו ביחד לא יכולים להפוך את המפעל ואת תעשיית הפורצלן מהנגב לרווחיים. אנחנו עובדים יום ולילה כדי להציל את הקבוצה".
"לפני חמישה חודשים הבעלים רכשו את קבוצת 'נגב קרמיקה' בעת שהייתה על סף פשיטת רגל. באפריל 700 עובדים לא ידעו אם הם יקבלו משכורות", הוסיף גלבוע. "אנחנו צריכים לעשות רה-ארגון בקבוצה ובמפעל כדי להביא פרנסה ל-700 עובדים. אם מפעל 'נגב' בירוחם מייצר אריחים ב-44 שקלים בעוד שמייבאים אריחים מהעולם לארץ ב-25 שקלים, אני לא יודע אם למפעל כזה יש קיום".
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), שיזם את הדיון, אמר: "אני לא נגד התייעלות, אבל יש לי חשד סביר שההנהלה הזו רכשה את נגב שלא בתום לב. הם לא מממשים את ההתחייבות מול בית המשפט. הם באו לעשוב סיבוב שמראש היה בדעתם לסגור את המפעל בירוחם ולהתרכז בייבוא. חצי שנה חלפה מאז הרכישה, מה שמעיד שידי הבעלים אינן נקיות".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר במהלך הדיון: "בכל מקום שבו נסגר מפעל זו מכה קשה, אבל בפריפריה זה קשה שבעתיים - בעיקר בגלל שלעובדים אין אלטרנטיבות של תעסוקה ראויה אחרת. ההנהלה נוהגת בצורה בוטה ובריונית, שולחת מכתבי פיטורים בוואטסאפ ושמה גברתנים בפתח המפעל כדי למנוע מהעובדים להיכנס. הם התחילו לעשות דה-לגיטימציה וקוראים לעובדים פושעים, בריונים וסכינאים".
"יש פה ניסיון לקחת את העובדים ולסחוט אותם, לשבור אותם. אלו עובדים שמגיעים בכל יום, עושים עבודה נאמנה ואז חוטפים מכה כזו על הראש. להנהלות המפעלים אני אומר - בכל פעם שאתם באים לכנסת ומבקשים עזרה, אתם מקבלים אותה. במקום לקחת את העובדים ולפטר אותם כשקשה, מה יותר נכון היה מלקחת אותם ולרתום גם אותנו ולמצוא ביחד פתרון. הם לא האויבים שלכם".
יו"ר וועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בתום הדיון: "מדובר במפעל אדיר מבחינה אנושית ובעיקר מבחינת העיר ירוחם. המלחמה היא לא על מפעל אחד עם כמה עובדים, זו מלחמה על העיר כולה ועל המאמצים שנעשו בה. אני חוזר ומבקש לפתוח מחדש את המפעל ללא תנאים מיידית".