על רקע המשבר עם טורקיה: ארה"ב ויוון מהדקות את הקשרים הצבאיים
בשעה שוושינגטון ואנקרה מצויות בעיצומו של משבר דיפלומטי, דיווח הממשל האמריקני לקונגרס על עסקה לשדרוג חיל האוויר היווני במטוסי F-16 בהיקף של 2.4 מיליארד דולר. אמש נועדו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס ודנו בהידוק הקשרים הצבאיים
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס מתכוונים להדק את הקשרים הצבאיים בין שתי המדינות - על רקע המתיחות בין כמה מדינות נאט"ו לבין טורקיה. שני האישים דנו אמש (יום ג') בהרחבת ההסכם לשימוש בבסיס חיל האוויר האמריקני במפרץ סוּדה בכרתים ובמקביל דיווח הממשל האמריקני לקונגרס על עסקת ענק למכירת מטוסי F-16 בהיקף של 2.4 מיליארד דולר ליוון.
במסיבת עיתונאים משותפת בבית הלבן התבקש ראש ממשלת יוון להתייחס לאמירה שלו שטראמפ "מרושע" במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית. ציפרס חייך וטראמפ הגיב אף הוא בנימה מחויכת: "חבל שלא ידעתי את זה לפני הנאום". בנוסף הוא החמיא לעמיתו היווני וכינה אותו "איש מיוחד שעושה דברים מיוחדים". מנגד, ציפרס ציין כי הפגישה בין שני המנהיגים הייתה חיובית והוסיף בחיוך: "לא היה רגע אחד שבו הרגשתי מאוים".
טראמפ שיבח את היוונים על כך שהם נמנים עם המדינות המשקיעות לפחות 2 אחוזים מהתמ"ג לטובת הכוח הצבאי, דרישה שהציבה ארצות הברית לחברות נאט"ו ושעליה אף התעמתו פומבית הנשיא האמריקני וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. טראמפ אף אמר שהעסקה למכירת המטוסים ליוון תייצר אלפי מקומות עבודה בארצות הברית. שני האישים דנו גם בהרחבת קשרי המסחר, הכלכלה והאנרגיה בין שתי המדינות.
ב-2012 קרא טראמפ ליוונים לנטוש את היורו על רקע המשבר הכלכלי החריף שפקד אותם, וטען כי "הם מבזבזים זמן". הפעם הנשיא האמריקני נשמע אחרת ואמר כי "יוון עושה עבודה יוצאת מן הכלל כדי להתאושש". טראמפ הוסיף ואמר כי ליוון יש תפקיד מרכזי בשמירה על היציבות באזור: "היא תלך ותתחזק ברגע שתתגבר על המשוכה הכלכלית האדירה שמולה היא ניצבת. מבחינה צבאית, אנחנו רואים ביוון כמדינה שחשובה מאוד עבורנו".
יוון עשויה למלא תפקיד חשוב יותר מבחינת אסטרטגית עבור ארצות הברית על רקע העימותים בין טורקיה לבין חברות נאט"ו, שכבר גרמו לכך שגרמניה הוציאה את הכוח הצבאי שהחזיקה בבסיס אינצ'רליק. באחרונה ניכרה הידרדרות ביחסי וושינגטון ואנקרה על רקע חקירת ומעצר עובדים טורקים בשגרירות. האמריקנים השעו מתן ויזות לאזרחים טורקים וטורקיה נקטה צעד דומה.
המשבר של טורקיה עם ארה"ב מתווסף לשפל שנרשם ביחסי המדינה מול גרמניה, אשר הגיע לשיאו בחודש יוני כאשר הקנצרלית אנגלה מרקל החליטה להוציא 270 חיילים גרמנים מבסיס אינצ'ירליק בדרום טורקיה. שרת ההגנה הגרמנייה אורסולה פון דר ליין הודיעה בשעתו על הצעד בעיצומו של משבר דיפלומטי חריף בין ברלין לאנקרה, שכלל מעצר עיתונאים מגרמניה בטורקיה ולאחר שגרמניה קיבלה בקשות למקלט של חיילים וחשודים נוספים שהשתתפו לכאורה בניסיון ההפיכה בטורקיה בשנה שעברה.