כתב אישום נגד גיא מונסונגו: מצגי שווא והונאה במיליונים
מונסונגו, שהציג עצמו כיזם נדל"ן, מואשם ברקימת תוכנית מרמה שבמסגרתה שיווק דירות שלא היו בבעלותו, גבה כ-15 מיליון שקל כ"דמי רצינות" מלמעלה מ-100 לקוחות, והשתמש בכספים לשימושיו האישיים
בכתב האישום, שהוגש על ידי הפרקליטה לילך שלום מפרקליטות מחוז תל אביב לבית המשפט המחוזי בעיר, צוין כי במהלך 2015 גמלה בלבו של מונסונגו החלטה להרוויח כסף רב בביצוע מעשי מרמה בתחום הנדל"ן. הוא רקם תוכנית מרמה במסגרתה פעל למכור זכויות פרויקטים בנדל"ן וביודעו כי לא ייצאו לפועל, בין אם כיוון שאין לו זכות חוזית בפרויקטים, ובין אם בשל כך שמעולם לא הגיש בקשות להיתרי בנייה לעיריות על הפרויקטים.
מטרת הנאשם הייתה לקבל לידיו במרמה כמה שיותר "דמי רצינות" ראשוניים שגבה מלקוחות הרכישה, שנעו בסכומים של עשרות אלפי שקלים מכל לקוח, והגיעו אף ל-200 אלף שקל מכל לקוח. הנאשם השתמש בכסף שהתקבל לשימושיו האישיים הרבים והשונים, ולא למטרות שלשמן התקבל.
הנאשם פעל בשיווק מספר פרויקטים במסגרת תכנית תמ"א 38 או פינוי-בינוי. מונסונגו פעל לשיווק אגרסיבי של הפרויקטים, הקים מערך מכירות משומן וגדול, פרסם את הפרויקטים באינטרנט, בעיתונים ובמסרונים, ושכר משרדי פאר כדי לשוות אמינות ורצינות לשיווק. הוא אף יצר מצגים כוזבים שונים הכוללים מצגות והדמיות של תכנון הדירות והבניינים שלא מבוססות על תכנון אמיתי של הפרויקטים. לשם כך השתמש בהדמיות מהאינטרנט או בתכנון דירות שבוצע על ידי מעצבים שאותם הציג כאדריכלים. כך יצר מצג כוזב של תכנון בשלב מתקדם של הפרויקטים השונים.
כמו כן הכין מונסונגו גם הסכמי רכישה, שנקראו "טופסי הרשמה", במסגרתם הוצגו מצגים כוזבים שונים. הוא הציג בפני לקוחות הרכישה מצגים כוזבים כאילו מלווים את העסקה עורכי דין מסוימים.
הנאשם מכר זכויות בפרויקטים ברצף זה אחר זה, או במקביל, על מנת לגבות "דמי רצינות" בהיקף נרחב בזמן קצר, ולהגדיל את קופת המרמה ככל שניתן, וזאת מבלי שעשה ולו מהלך אחד לשם הוצאת הפרויקטים מהכוח אל הפועל.
כאשר ביקשו חלק מהלקוחות לבטל את עסקת הקנייה, הפעיל הנאשם, בעצמו או באמצעות הסוכנים, לחץ על הלקוחות שלא לבטל, באמצעות שכנוע, הבטחות רבות שאין מאחוריהם דבר, ובחלק מהאירועים אף איים בפתיחת הליכים משפטיים נגד הלקוחות.
בשל הכרזתו של הנאשם כפושט רגל, פתח באמצעות "אנשי קש" שונים מספר חברות, כל זאת במטרה להסוות את היותו הבעלים בפועל של החברה ואת העובדה כי הוא נהנה מרווחיה. הנאשם מואשם בקבלת דבר במרמה של כ-15.7 מיליון שקל, הלבנת הון בהיקף זהה ועבירות מס בהיקף של כ-15 מיליון שקל.
בנוסף, מואשם מונסונגו כי לאחר פתיחת החקירה הפלילית, שיבש מהלכי משפט בכך שיצר קשר באופן ישיר ועקיף עם מעורבים בפרשה שהם עדים פוטנציאלים.
בחקירותיו טען מונסונגו כי הוא רק איש שיווק ואינו המנהל. הוא אמר כי מעשיו הם במסגרת פעילות עסקית חוקית והכחיש כל כוונת מרמה מצדו. הוא אף טען כי אחרים הם אלו שלקחו כספים מלקוחות, כאשר זהות האחרים משתנה מגרסה לגרסה.
התיק נחקר על ידי מפלג הונאה - מחוז ת"א במשטרת ישראל, יחידת יהלום ברשות המיסים ויחידת החקירות של הכונס הרשמי במשרד המשפטים. עורכי דינו של מונסונגו, שרון נהרי ואיתמר פלג, טוענים כי מרשם מכחיש את המיוחס לו וכי יגיבו לאחר שילמדו את חומר הראיות.
עורכת הדין לילך שלום מפרקליטות מחוז תל אביב אמרה:"מדובר באדם שמואשם בביצוע עבירות מרמה מאוד חמורות בנסיבות מחמירות: הלבנת הון מיסוי ופשיטת רגל. הוא מואשם בכך שהציג מצגי שווא מאוד מתוכחמים ומורכבים כלפי 105 מתלוננים לערך בלמעלה מ15- מליון שקלים. הוא שיווק פרויקטים של נדל"ן שלא הייתה לו שום כוונה להוציאם אל הפועל".