שתף קטע נבחר

 

חיסול ה"חשבונות האבודים" בפנסיה רחוק מההצהרות

למרות הצהרות האוצר ורשות שוק ההון להפחתה דרמטית בדמי הניהול ב-2 מיליון חשבונות פנסיה ישנים, נראה כי ההבטחות רחוקות מאוד מהמציאות. למרות הבשורה למאות אלפי חשבונות, יוותרו עדיין כ-1.5 מיליון חשבונות בהם משולמים דמי ניהול גבוהים במיוחד

שנה אחרי שפרסמה רשות שוק ההון את התוכנית לאיחוד חשבונות פנסיה אבודים, מסתבר כי תוצאותיה רחוקים מאוד מההצהרות. מתוך 2.15 מיליון חשבונות שנחשבו ישנים, אחרי שבוצע המהלך נותרו עדיין כ-2 מיליון חשבונות המוגדרים כלא פעילים בהם משלמים החוסכים דמי ניהול גבוהים במיוחד.

 

 

נזכיר כי במהלך 2016 פרסמה הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון דורית סלינגר, נתונים לפיהם מבדיקות הרשות עולה שנכון לסוף שנת 2015 היו כ-2.15 מיליון חשבונות בקרנות הפנסיה שאינם פעילים – כאלו שהופסקו ההפקדות אליהם ובמקרים רבים החוסכים כבר שכחו מקיומם.

 

המציאות הזו נוצרת, בין היתר, במקרים של חוסכים שהחליפו מקומות עבודה כאשר בעת המעבר למקום עבודה חדש, החלו להפקיד לחשבון חדש בקרן פנסיה ואילו חשבון החיסכון הקודם "נותר מאחור".

 

הבדיקה העלתה כי בחשבונות הלא פעילים הללו נגבים במקרים רבים דמי ניהול כפולים מהממוצע. בדיקת ynet שנערכה בדו"חות הכספיים האחרונים (רבעון שני 2017) של 2 קרנות הפנסיה הגדולות בישראל – מנורה מבטחים ומגדל מקפת, מעלה כי פערי דמי הניהול יכולים להגיע לכמעט פי 3.

 

ברשות החליטו להוביל מהלך לאיחוד החשבונות הפעילים והלא פעילים וזאת במטרה להוזיל את עלויות דמי הניהול של החוסכים, ולמנוע תופעות של "כספים אבודים". אין חולק על כך שהמהלך הזה, עליו שקדה הפקידות הבכירה באגף הפנסיה של רשות שוק ההון בשנה האחרונה - חשוב מאוד והוא בשורה חיובית לחוסכים. אלא שלמרות המאמצים, מספר החשבונות שאוחדו, בהתאם להגדרות שנקבעו, נמצא נמוך משעותית מהמספרים עליהם הצהירו באוצר.

 

נזכיר כי שר האוצר משה כחלון, והממונה על שוק ההון מיהרו להצהיר בזמנו כי המהלך יוזיל באופן דרמטי את דמי הניהול שמשלמים החוסכים באותם חשבונות. על פי הנתונים שפרסמו, בחשבונות הללו שוכבים 25 מיליארד שקל ודמי ניהול שנגבו בפועל מעמיתים לא פעילים הסתכמו מעל ל-120 מיליון שקל, כך שהמהלך ייצר פוטנציאל חיסכון דמי ניהול לציבור של כ-60 מיליוני שקל לפחות, בכל שנה.

 

כוונות הרשות כאמור היו טובות, אלא שעם סיום המהלך הזה, לפני כחודשיים, באוצר וגם ברשות שוק ההון הופתעו לגלות כי גם אחרי שבוצע, עדיין קרוב ל-2 מיליון חשבונות נותרו לא פעילים. מדוחות קרן הפנסיה הגדולה מבין הקרנות - מנורה מבטחים, עולה למשל כי עדיין 522 אלף חשבונות פנסיה מוגדרים כלא פעילים (נכון לאמצע 2017) בהם צבור סך של כ-11 מיליארד שקל עליהם משלמים החוסכים דמי ניהול של כמעט פי שלוש בהשוואה לחוסכים הפעילים.

 

ברשות שוק ההון מיהרו לפרסם חוזר חדש המורה לגופים המוסדיים להיערך לפעימה נוספת לאיחוד החשבונות, וזו צפויה להיעשות בחודשים הקרובים.

 

ואמנם, על פי ההערכות, גם אחרי הפעימה הזו, בהתחשב בנתונים, לא צפויה השפעה שתצמצם באופן דרמטי את כמות החשבונות הללו ובטח תהיה רחוקה מאוד מחיסכון של 60 מיליון שקל בשנה כפי שהצהירו באוצר. אמנם מאות אלפי חשבונות ישנים (מתוך כ-2 מיליון) אכן אוחדו ודמי הניהול בהם ירדו, אך במקרה הטוב מדובר בהוזלה מצטברת של כמה מיליוני שקלים בודדים.

 

נציין כי בחודש מרס הקרוב יפוג תוקפה של הוראת השעה המאפשרת לרשות להורות על המהלך, כך שבהנחה שמספר החשבונות יצטמצם ב-10%-20% נוספים, עדיין צפויים להיוותר, לאחר שיפוג תוקף המהלך, כ-1.5 מיליון חשבונות לא פעילים המשלמים דמי ניהול גבוהים.

 

מרשות שוק ההון נמסר בתגובה: "הרפורמה תורמת באופן משמעותי לשמירת ומיצוי זכויותיהם של העובדים במשק הישראלי. הרפורמה מתאימה את מערכת הפנסיה לשוק העבודה הנוכחי בו יש מעברים רבים בין עבודות ומיישמת תהליכים אוטומטיים לשמירת הזכויות הפנסיוניות של העובדים. במקביל לחשבונות שאוחדו, מדי חודש מצטרפים חשבונות רבים להגדרה של חשבון לא פעיל, מה שמעלה את מספרם. בעקבות הפעימה הנוספת הצפויה, בחודשים הקרובים יצומצמו עוד מאות אלפי חשבונות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים