בת 11, המדענית הצעירה של אמריקה
מנגנת בפסנתר, מסייפת ורוקדת - והמציאה מכשיר שמאתר מים מזוהמים בעופרת. גיטנג'לי ראו, שגולשת בזמנה הפנוי לאתר MIT ועושה ניסויים בביתה, זכתה בתחרות "המדען הצעיר". זהו מכשיר "טתיס" שפיתחה
היא מנגנת בפסנתר, שוחה, מסייפת ורוקדת - ועכשיו היא גם הזוכה בתואר המדענית הצעירה של אמריקה. גיטנג'לי ראו, ילדה בת 11 מלון טרי, קולורדו, זכתה בתחרות "המדען הצעיר של דיסקברי", לאחר שפיתחה סנסור שיכול לזהות עופרת במים באופן טוב יותר מהשיטות המוכרות.
ראו, שניצחונה בתחרות הוכרז שלשום (יום ג'), תקבל 25 אלף דולר על ההמצאה. לדבריה, היא פיתחה את הרעיון לפני כחמישה חודשים, לאחר שלמדה על משבר המים המתמשך בפלינט, מישיגן.
"הרעיון עלה במוחי כשראיתי את הוריי בוחנים אם יש עופרת במים", אמרה ראו, תלמידת כיתה ז', ל"ביזנס אינסיידר". "חשבתי – 'רגע, זה לא תהליך אמין ואני צריכה לעשות משהו כדי לשנות את זה'".
לפי נתונים מ-2016, ביותר מ-5,300 מערכות מים בארצות הברית המים מזוהמים בעופרת. בפלינט עלו דרמטית רמות העופרת במים לאחר שבמטרה לחסוך בכספים הממשל במישיגן החליט להפסיק להעביר לעיר מים מדטרויט ובחר באופציה זולה יותר - לשאוב מים מנהר פלינט המזוהם. 15 נהרגו עקב מחדל המים המזוהמים.
אם רוצים לבדוק הימצאות עופרת במים, נוהגים לרוב על פי אחת משתי שיטות. אפשר להשתמש ברצועות לבדיקת עופרת - תהליך מהיר, אך לא מדויק. האופציה השנייה היא לשלוח את המים לבדיקה ב-EPA (הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב), תהליך ממושך שדורש ציוד יקר. ראו, שהסבירה זאת, רצתה לפתח מכשיר שיביא פתרון חכם ואפקטיבי יותר.
ראו סיפרה כי גילתה דרך לפתור את הבעיה בזמן שגלשה לאתר האינטרנט של הפקולטה להנדסת חומרים ב-MIT. "אני גולשת לשם פעם בכמה שבועות כדי לראות אם יש משהו חדש", הסבירה. "יש לי חדר עם קירות ירוקים, נקודות שחורות ושולחן לבן ענק עבור הניסויים שלי. רוב התכנות נעשה שם. רוב הכישלונות אירעו שם".
במהלך הקיץ היא עבדה עם אנשי התחרות כדי להפיח חיים ברעיון. למכשיר שפיתחה היא קראה "טתיס", על שם אל המים היווני, ובו ננו-צינוריות פחמן שבאמצעותן ניתן לזהות נוכחות של עופרת. הילדה המדענית כווננה את אותן ננו-צינוריות כך שיאתרו את העופרת, ושילבה את המכשיר עם אפליקציה שמציגה את מצב המים.
לאחר זכייתה אמרה ראו כי תמשיך לפתח את המכשיר, במטרה בסופו של דבר למכור אותו לכל אחד שגר בסביבת מים שעלולים להיות מזוהמים. כשתהיה גדולה היא רוצה להיות גנטיקאית או אפידמיולוגית (חוקרת התפשטות מחלות) ולדבריה זיהום מעופרת עניין אותה כי יש לו קשר לשני התחומים. "למדתי קצת על התחומים כי מאוד התעניינתי בזה. ואז פיתחתי את הרעיון כדי לעזור להציל חיים", היא אומרת.