תעלומה בספארי: המוות הפתאומי של הטפירה פפאיה
פפאיה, טפירה ברזילאית בת שש שנים שנולדה בספארי ברמת-גן נמצאה ללא רוח חיים בשבוע שעבר בגן החיות. מספר ימים לפני ההתמוטטות היא סבלה מקשיי נשימה והתקשתה לקום, אך התאוששה בזכות טיפול אנטיביוטי. אמה של פפאיה מתה ממחלת ריאות לפני כארבע שנים ובחצר נותרו האב מאיר טפירו והאח הצעיר פנחס. בטבע מצויים הטפירים בסכנת הכחדה
בספארי בר"ג נפרדו במהלך חג הסוכות מהטפירה פפאיה שנולדה לפני כשש שנים. לפני כארבע שנים מתה אם המשפחה, פסיפלורה.
משפחת הטפירים הברזילאים החלה את דרכה ב-2011. הזכר מאיר טפירו, הגיע מגן החיות "חי-פארק" בקרית מוצקין במסגרת תוכנית רבייה של מינים בסכנת הכחדה, לאחר שצמד הטפירים הקשישים מתו מזיקנה והותירו את פסיפלורה הנקבה הצעירה שנולדה בספארי, ללא בן זוג.
הזיווג בין השניים הסתבר כהצלחה מסחררת. "למרות שהם היו חשדניים זה כלפי זו בהתחלה, כיאה ליונקים גדולים שחיים בגפם בטבע, הם למדו להסתדר יפה ביחד", סיפרה אז ל-ynet המטפלת שלי אלגבה בספארי בר"ג.
לאחר הריון שנמשך למעלה משנה, הגיעה הגורה פפאיה לעולם, בת בכורה לצמד ההורים. לקראת ההמלטה, נערכו בספארי לקראת האפשרות כי הדבר עלול להתרחש בבריכת המים בחצר ולכן הורידו את המפלס כדי למנוע סיכוי של טביעה לגורה.
פסיפלורה המליטה את הגורה בסמוך לשטח הבריכה, אך למרות מפלס המים הנמוך, הבחינו המטפלים כי הגורה בלעה כמות מים גדולה והיה חשש מזיהום שעלול לסכן את חייה בשלב כה מוקדם והיא קיבלה טיפול תומך ע"י וטרינר הספארי, ד"ר יגאל הורוביץ. במשך מספר חודשים היא ינקה בהצלחה, גדלה והפכה לטפירה חזקה ובריאה.
שנה לאחר ההמלטה של פפאיה, המליטה פסיפלורה גור נוסף והפעם זכר בשם פנחס."האם פסיפלורה טיפלה בפפאיה ובאחיה פנחס בצורה יפה עד שמתה ככל הנראה מבעיית ריאות בשנת 2013", אומרת ל-ynet שלומית שרון, אחראית על התזונה בספארי ברמת-גן, ומטפלת במחלקת הטורפים.
לאחר מותה של האם פסיפלורה, הקשר בין פנחס לפפאיה הלך והתחזק. "פנחס האח הקטן הלך אחריה לכל מקום, חיקה אותה בכל דבר והצטרף אליה בין אם הלכה לאכול או לטבול בבריכה", היא אומרת.
לפני כשבועיים הבחינו המטפלים כי פפאיה מתקשה בקימה כשהגיעו לתת מזון לטפירים. "היא נשמה בכבדות ולא הצליחה לקום. אחרי שהווטרינר נתן לה אנטיביוטיקה וטיפול תומך, היא התאוששה והכל נראה במגמת שיפור חיובית", מגלה שלומית. בערב שמחת תורה, בשבוע שעבר, כשהגיעה המטפלת התורנית לבדוק את הטפירים לקראת סגירת גן החיות בערב החג, היא מצאה את פפאיה ללא רוח חיים.
הטפיר: יונק גדול עם חוטם ארוך וחובב מים
הטפיר הוא יונק גדול וכבד, אך חמקמק. משקלו מוערך בין 225 ועד 300 קילוגרם. הוא מצוייד בחוטם ארוך וזנב קצר. הוא צמחוני, בעל יכולת שחייה מרשימה ושהייה מתחת למים.
מאז 1865 היו ידועים למדע במשפחת הטפיריים, סוג אחד של טפיר הכולל ארבעה מינים:, טפיר ברזילי (טפיר מצוי), טפיר הרים וטפיר מקסיקני, המצויים ביערות הטרופיים במרכז ודרום אמריקה ומין נוסף, טפיר אסיאני, בדרום מזרח אסיה. ב-2013 התגלה לראשונה מזה כמאה שנה מין חדש למדע של טפיר בברזיל וקולומביה, המכונה טפיר קבאמוני. כל מיני הטפירים מוגדרים כיום על ידי איגוד השימור העולמי כמינים בסכנת הכחדה.
כיום החשש הוא בעיקר מציד של הטפירים באזור האמזונס למטרות מאכל. עורם משמש להכנת הנעלה ומוצרי אופנה שונים. כריתת יערות, פיתוח אזורים טבעיים לסלילת כבישים והקמת סכרים מאיימים על הישרדותם בטבע.
הערכה: יתכן ופפאיה סבלה מממחלת ריאות
שלומית מציינת כי "מה שמאפיין חיות בר הוא היכולת להסתיר מחלה. יכול להיות שמדובר בהליך מתמשך, אך מכיוון שחיות בר לא יפגינו חולשה, גם מטפל מיומן שרואה את החיות מדי יום, לא תמיד יכול לשים לב למשהו חריג, אלא רק כשקורה משהו קיצוני", היא מסבירה.
"לטפירים יש רגישות גדולה למחלות ריאות, למרות שהם בעלי חיים שמבלים זמן רב במים. הם אפילו זקוקים למים כדי לעשות בהם את הצרכים שלהם וכשהגבלנו את הכניסה של פפאיה למים בעקבות מצבה הבריאותי לפני כשבועיים, חששנו שהיא תסבול מעצירות שעלולה להשפיע על מצבה".
לאחר פינוי הפגר של פפאיה מהחצר היא הועברה לנתיחה לאחר המוות במטרה לגלות את הסיבה למותה. בעוד מספר שבועות מקווים בספארי לקבל את תוצאות הבדיקה. מאיר האב ובנו פנסח נותרו בגפם בחצר. בספארי ציינו כי הם עוקבים אחרי הדינמיקה בין שני הזכרים וכרגע לא מתוכננת הבאה של נקבה חדשה לגרעין הרבייה של הטפירים.