התנאי לניזוקי ההוריקן לקבלת סיוע: "אסור להחרים את ישראל"
העיר דיקינסון שבטקסס דורשת מהמבקשים לשקם את בתיהם ועסקיהם שנהרסו בסופה "הארווי" לחתום על הצהרה שכוללת סעיף שבו הם מתחייבים: "לא נחרים את ישראל". "זה בלתי חוקתי", זעמו באגודה לזכויות האזרח
אזרחי העיר דיקינסון שבטקסס המועמדים לקבלת פיצויים מהמדינה בעקבות נזקי ההוריקן הארווי התבקשו לחתום על תנאי מיוחד עם הגשת בקשתם – שלפיו הם מתחייבים לא להחרים את ישראל, כך דווח היום (ו') באתר Dallas News ובכלי תקשורת נוספים בארצות הברית. האגודה האמריקנית לזכויות האזרח (ACLU) כינתה את המהלך שעורר תמיהה ומחלוקת "בלתי חוקתי".
העיר שנפגעה בסופה הגדולה לפני כחודשיים החלה לקבל בקשות לפיצויים ולסיוע בשבוע שעבר. הבקשות נעות מסיוע כספי פרטי למשפחות ועד סיוע לשיקום עסקים שנהרסו בהוריקן. מרבית הכסף נתרם על ידי הקרן Dickinson Harvey Relief Fund.
ההסכם שעליו צריכים לחתום האזרחים כדי לקבל את הסיוע שהם זקוקים לו כולל סעיפים רבים, וכך נכתב בסעיף 11 למסמך: "אישור שלא להחרים את ישראל. על ידי יישום ההסכם שלהלן, המועמד מאשר כי המבקש: (1) אינו מחרים את ישראל; (2) ולא יחרים את ישראל במהלך תקופת הסכם זה".
היועץ המשפטי בארגון ACLU בטקסס, אנדרה סגורה, אמר שהתנאי הוא "הפרה בוטה של התיקון הראשון לחוקה" ואמר כי הסעיף מזכיר "שבועות אמונים מתקופת מקארתי שהכריחו אזרחים להתכחש לחברות במפלגה הקומוניסטית וצורות אחרות של 'פעילות חתרנית'".
"התיקון הראשון לחוקה מגן על זכותם של האזרחים להחרים, והממשלה לא יכולה להתנות סיוע בעקבות ההוריקן או כל תועלת ציבורית אחרת בהתחייבות להימנע מהתבטאות פוליטית המוגנת בחוק", הוסיף.
השפה שבה נעשה שימוש בהסכם משקפת חוק שהועבר לאחרונה שאוסר על סוכנויות במדינה לשכור שירותים של חברות שמחרימות את ישראל או להשקיע בהן. החוק, שדומה לחוקים דומים שהועברו גם במדינות רבות אחרות בארה"ב, נכנס לתוקפו ב-1 בספטמבר.
מושל טקסס גרג אבוט ביקר בישראל לפני כמעט שנתיים ונפגש בין היתר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. כשחתם על החוק החדש נגד החרמת ישראל בחודש מאי האחרון אמר: "מדיניות אנטי-ישראלית היא מדיניות אנטי-טקסנית".
טקסס לאחר הסופה הארווי
צילום: AP
מומלצים