שתף קטע נבחר

תשאירו משהו גם להשכלה הגבוהה / דעה

שנים של אפליה ונקיפות (מ)צפון הביאו את הממשלה לאשר תוכנית ממוחזרת לפיתוח הצפון. הכוונות טובות, היישום לוקה בחסר אך סדרי העדיפויות פשוט מעוותים

השנה אושרה בקריאה ראשונה ה"תוכנית לפיתוח הצפון" הקובעת כי במהלך חמש השנים הבאות יוזרם לחבל הארץ הצפוני 15 מיליארד שקלים. יוזמה מבורכת, אך תושבי הצפון למודי ניסיון ושבעי הצהרות שאינן מגיעות לידי מימוש. ביוני 2015 אושרה "התוכנית האסטרטגית לחיזוק צפון" במסגרתה הייתה אמורה הממשלה להשקיע 20 מיליארדי שקלים כבר בשנה שעברה "בפיתוח תשתיות, תעסוקה, השכלה, כבישים ועוד.. בכדי שלא 'נאבד את הצפון'". בפועל, ההבטחות שנכתבו על הקרח נמסו והתוצאות ידועות לכל מי שמתגורר צפונית לקיסריה.

 

הצפון כמה להשקעות הללו בכל תחומי החיים בכדי למתן את ההגירה השלילית ולשמר את האוכלוסייה האיכותית המאפיינת אותו.

 

הייתי רוצה להאמין כי התוכנית החדשה אכן תביא, לשם שינוי, בשורה לתושבי הצפון וזאת למרות שחלק גדול מתקציב התוכנית הוא תקציב "צבוע" שיועד בעבר למטרה זו והוקפא.

 

סטודנטים באקדמית גליל מערבי (צילום: ענבל לויתן קראוס) (צילום: ענבל לויתן קראוס)
סטודנטים באקדמית גליל מערבי(צילום: ענבל לויתן קראוס)

 

תהייה נוספת העולה מעיון בסעיפי התקציב היא אופן החלוקה. אינני משוכנע שהקצבת רוב מוחלט של התקציב, כ-12 מיליארד שקלים, דווקא לטובת תשתיות בתחום התחבורה לעומת שני מיליארד שקלים בלבד עבור מערכות הבריאות והרווחה (הנמצאות על סף קריסה), עידוד עסקים קטנים, יזמים תעשיינים, התיירות המקומית, מענקי פיתוח לרשויות המקומיות וכו'.., היא חלוקה אופטימלית.

 

מוסדות החינוך בצפון יזכו לתקצוב של פחות ממיליארד שקלים עבור שיעורי תגבור בבתי הספר, תקצוב החינוך הבלתי פורמאלי והגדלת תקציב הבינוי. בסוף יגיע השלב בו תיאלץ המדינה להשקיע את השאריות גם בהשכלה הגבוהה בצפון.

 

ההשכלה הגבוהה היא מנוע צמיחה חברתי. היא הבסיס לשיפור איכות החיים של הפרט והקהילה. מוסדות לימוד המנגישים את מקצועות הניהול, הטכנולוגיה, מדעי החברה ומטמיעים "אקדמיה היישומית", צריכים לקבל תעדוף בקרב משרדי הממשלה.

 

לצערי, התוכניות להגדלת מכסות הסטודנטים, תקציבי המחקר למרצים ולשדרוג המעטפת הניתנת לסטודנטים, שעליהן מדברת כרגע הממשלה, נמצאות על הנייר כבר לא מעט שנים, אך טרם הוסרו החסמים הבירוקרטיים והועברו התקציבים הנדרשים.

 

ה"זוהר" הצפוני והשלווה הגלילית עדיין מהווים מוקד משיכה למי שמחפש לשלב לימודים גבוהים וקצב חיים נינוח יותר. כולי ציפייה כי הפעם תשכיל הממשלה למקסם את התשתית והפוטנציאל הקיים, לממש את הבטחותיה ולחזק גם את ההשכלה הגבוהה בצפון מתוך הכרה בחשיבותו.

 

אבינועם לזרוב, מנכ"ל האקדמית גליל מערבי

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: האקדמית גליל מערבי
אבינועם לזרוב
צילום: האקדמית גליל מערבי
מומלצים