שתף קטע נבחר
 

ירי סורי מכוון: להשיג לגיטמציה והרתעה בלי מלחמה

בצל הירי לגולן, סוריה ואיראן שנותנת לה חסות, פועלות דיפלומטית ולעיתים צבאית נגד תקיפות ישראל מעבר לגבול כמו בניסיונות יירוט מטוסי חיל האוויר, אך לציר הטרור אין כוונה להסלים למצב של מלחמה. בישראל יש מאמץ זהה, אך נתניהו וליברמן משחררים איומים בכל הזדמנות ומשיגים תוצאה הפוכה מהרצוי

 

הרמטכ"ל האיראני בדמשק

הרמטכ"ל האיראני בדמשק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כעת ברור כבר לגמרי שסוריה ואיראן פתחו במתקפה דיפלומטית הסברתית וצבאית במטרה להרתיע את ישראל מתקיפות נוספות בסוריה. המקרה האחרון היה ירי במכוון של חמש רקטות לעבר שטח ישראל וכפרובוקציה כדי שישראל תגיב צבאית ואז הסורים יוכלו לפנות במחאה למזכיר הכללי של האו"ם ולמועצת הביטחון. אבל המערכה שסוריה ואיראן, או יותר נכון איראן וסוריה, מנהלות נגד ישראל היא הרבה יותר רחבה.

 

האיראנים רוצים להשיג שני דברים: האחד - לגיטימציה בינלאומית ואזורית לנוכחות ולפעילות הצבאית האיראנית בסוריה. היעד השני - הרתעת ישראל מהמשך תקיפות בתוך סוריה, שלא רק מחבלות במאמצים שהאיראנים להתבסס בה, אלא גם פוגעות ביוקרת משטרו של אסד וביכולתו להשליט את סמכותו בסוריה.

 

האיראנים והמשטר הסורי רוצים להשיג את שני היעדים האלה בלי מלחמה עם ישראל. מלחמה כוללת עם ישראל ואפילו הסלמה תפריע לאסד להשתלט על שטחים נוספים בסוריה ותפריע לאיראנים להמשיך את "החדירה הזוחלת" שלהם לתוך סוריה בתחומים צבאיים שונים וגם בתחומים אזרחיים.

אחת הרקטות שאותרה בגולן (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
אחת הרקטות שאותרה בגולן(צילום: אביהו שפירא)

האיראנים מנסים כיום להשתלט על שדות נפט בסוריה ועל פעולות שיקום אזרחיות כדי להרוויח כסף. הסלמה או מלחמה עם ישראל תחבל במעמד הזה שמתבצע בעיקר על ידי משמרות המהפכה. ולכן השורה התחתונה היא שסוריה ואיראן יבצעו פעילות דיפלומטית, הסברתית וגם צבאית מוגבלת כדי להשיג את יעדיהם, אבל ייזהרו שלא להצית מלחמה.

 

באיזה מישורים פועלים האיראנים והסורים? המישור הראשון הוא הצבאי: הסורים ביצעו בחודשים האחרונים כמה ניסיונות יירוט של מטוסי צה"ל מעל שטח לבנון אל מול חופי סוריה במטרה לאיים על חופש הפעולה אווירי של ישראל. הם יודעים שצה"ל זקוק לחופש פעולה אווירי מעל שמי לבנון, ולעיתים גם סוריה, לצורך פעולות איסוף מודיעין ופגיעה בניסיונות האיראנים להעניק לחיזבאללה טילים מדויקים, בנוסף לעשרות אלפי הטילים הסטטיסטיים שיש כבר לחיזבאללה.

 

סוללות טילי הקרקע הסוריות שנועלות על מטוסי חיל האוויר וטילי ה-SA5 שנורו, נועדו ליצור משוואת הרתעה מול חיל האוויר הישראלי. את ההרתעה מקווים האיראנים ליצור בעקיפין גם באמצעות הרוסים שבעל כורחם כנראה נגררים לעימותים האלו באוויר. מוסקבה מתבקשת למחות באוזני ישראל ואפילו לאיים עליה בהספקת מערכות טילי נ"מ מודרניות לסוריה.

 

אמצעי נוסף הוא הזמנת רמטכ"ל צבא איראן לביקור ממלכתי בסוריה ולחתימת הסכמי שיתוף פעולה צבאיים בעת הביקור הזה. המהלך הזה הוא חשוב ביותר מפני שהוא נועד לתת לגיטימציה חוקית בינלאומית וגושפנקה דיפלומטית לחדירה האיראנית לסוריה. צריך לשים לב: רמטכ"ל צבא איראן באקרי עומד בראש מוסד ממלכתי איראני רשמי ומוכר בעולם. הוא אינו מפקד משמרות המהפכה, אלא חלק מהממשל הלגיטימי באיראן שבראשו עומד נשיא המתון יחסית רוחאני.

 

הסורים והאיראנים יודעים היטב שמשמרות המהפכה הוא ארגון חתרני שהנשיא טראמפ עמד להכריז עליו כעל ארגון טרור. משמרות המהפכה גם מפעילים את המיליציות השיעיות שגם הם ארגונים לא מוכרים ולא לגיטימיים בזירה הבינלאומית ובוודאי בזירה המזרח-תיכונית.

דרך דיפלומטית. הרמטכ"ל האיראני בסוריה.  ()
דרך דיפלומטית. הרמטכ"ל האיראני בסוריה.

לכן שלחו האיראנים לסוריה את הרמטכ"ל, שהוא עומד בראש הצבא הממלכתי שאגב, כמעט לא היה מעורב בקרבות עם המורדים הסונים בסוריה. את העבודה המלוכלכת הזאת עשו משמרות המהפכה והמיליציות עבור משטרו של אסד, אבל עכשיו שהגיעה השעה לקצור את הפירות, הם שולחים את רמטכ"ל הצבא שיחתום הסכמים עם הצבא הרשמי של המדינה הסורית כפי שמקובל בזירה הבינלאומית. כאמור, הביקור וחתימת ההסכמים בין הצבא הסורי לצבא האיראני נועדו לתת לגיטימציה דיפלומטית לחדירה האיראנית לסוריה, אבל הסכמים אלה גם מסוכנים מפני שהם מאפשרים בצורה רשמית וגלויה לאיראן להעביר נשק וטכנולוגיות צבאיות - למשל טילי נ"מ מתקדמים- מאיראן לסוריה. זאת מבלי שישראל תוכל להתלונן אצל הרוסים או אפילו באו"ם על כך שאיראן מציבה כלי נשק משלה בסוריה ומעבירה אותם לחיזבאללה.

 

אנחנו צפויים לראות בזמן הקרוב מערכות נשק איראניות מתקדמות בסוריה בעיקר בתחום האנטי-אווירי שנועד להגביל את חופש הפעולה האווירי של צה"ל וגם בתחום הטילים המדויקים שהאיראנים יספקו כביכול לצבא סוריה אבל בעצם יגיעו לחיזבאללה.

התחום הרביעי שבו מתנהלת המתקפה האיראנית-סורית הוא הרתעה תודעתית באמצעות לוחמה פסיכולוגית נגד אזרחי מדינת ישראל. כל פעם שיש אירוע בגבול או אירוע אווירי בצפון, הסורים מאיימים ש"התוקפנות הישראלית תיתקל בתגובה חמורה" סורית.

 

האיום הזה מושמע פעם אחר פעם בהודעות הצבא הסורי ובאמצעי התקשורת הסוריים ונועד לגרום בישראל את התחושה שעוד התקפה על סדנת נשק איראנית בסוריה, כפי שמיוחס לישראל, ועוד ירי תגובה על "זליגות" ברמת הגולן, יביאו להתלקחות כללית. לסורים וגם לאיראנים אין שום כוונה להסלים למלחמה, אבל הם רוצים שהציבור הישראלי והתקשורת הישראלית יהיו מודאגים ויחששו כל הזמן שאוטוטו מתרחשת מלחמה.

 

מה עושה ישראל מול המתקפה הסורית?

ישראל מנהלת כרגע מתקפה משלה באמצעים דיפלומטיים. המטרה היא להגיע לשיתוף פעולה אמריקני-רוסי שיביא להסדרה ארוכת טווח בסוריה, שבה לאיראנים לא תהיה נוכחות צבאית, לא על הגבול עם ישראל ברמת הגולן, וגם לא בבסיסיי אוויר וים רחוקים יותר בשטח סוריה. לשם כך, היה היועץ לביטחון לאומי החדש בוושינגטון בשבוע שעבר ומשם טס ישר לשיחות עם מקביליו במוסקבה. שר הביטחון ליברמן, גם הוא נמצא בוושינגטון כרגע, אחריי שסיים שיחות בשבוע שעבר עם מקבילו הרוסי, שויגו. ואם בכך לא די, יצא היום הרמטכ"ל גבי איזנקוט לביקור בוושינגטון.

 

המתקפה הדיפלומטית הזאת נועדה להביא את הרוסית ואת האמריקנים לשיתוף פעולה במטרה לנטרל את האפשרות שישראל תיאלץ להפעיל כוח צבאי בהיקף ובעוצמה גדולים יותר כדי למנוע התבססות איראנית בסוריה. השיחות של בכירי ממשלת ישראל והממסד הביטחוני בוושינגטון, במוסקבה ובתל אביב, נועדו למנוע מלחמה, אך מבלי לוותר על הקווים האדומים של ישראל:

 

מניעת התחמשות חיזבאללה בטילים מדויקים ובנשק מתוחכם נגד מטוסים.

מניעת פגיעה באש ובתקיפות מהקרקע בשטח ישראל ברמת הגולן.

מניעת שימוש סורי בנשק כימי.

 מניעת התבססות איראנית סמוך לגבול ברמת הגולן כדי למנוע מצב שבו אם תהיה מלחמה יפעלו האיראנים משטחה של סוריה נגד ישראל בעוד חיזבאללה פועל נגדנו משטח לבנון. האיראנים וחיזבאללה מעוניינים להפוך את הצפון לחזית אחת.

משחררים איומים שלא לצורך. נתניהו וליברמן (צילום: הלל מאיר, TPS) (צילום: הלל מאיר, TPS)
משחררים איומים שלא לצורך. נתניהו וליברמן(צילום: הלל מאיר, TPS)

ישראל גם לא תוותר על חופש הפעולה האווירי בשמי הצפון. על הקווים האדומים האלו, ישראל עומדת, בצדק ובהצלחה לא מבוטלת באמצעות המלחמה שבין המלחמות (מב"ם) החשאית והלא חשאית שצה"ל מנהל בצפון. מה שפחות מוצלח ומזיק הם ההתבטאויות הפומביות התכופות של שר הביטחון אביגדור ליברמן וראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין האיראני והסורי. ישראל עד היום ידעה לפעול ולא לדבר, אולם מזה חצי שנה שר הביטחון משחרר בכל הזדמנות איומים לכל הכיוונים לצורך ובעיקר שלא לצורך.

 

אם תקפנו עמדות צבא של המשטר הסורי, שירי מתוכן זלג לרמת הגולן, הרמז הובן בדמשק. לא צריך להוסיף זרם איומים שרק מונע מהסורים מלתקן בשקט את מה שטעון תיקון ומחייב אותם בסופו של דבר אפילו לעשות פרובוקציות כדי למנוע כרסום נוסף ביוקרתו של המשטר.

 

גם ראש הממשלה נוקט באותה דיפלומטיה ציבורית קולנית שאינה נחוצה. הרוסים והאמריקנים, שבעזרתם אנחנו מבקשים לנטרל את האיראנים בסוריה, אינם זקוקים להצהרות בומבסטיות די ריקות מתוכן בתקשורת. הם מקבלים את המסרים הישראליים היישר מפי ראש הממשלה, שר הביטחון, היועץ לביטחון לאומי והרמטכ"ל ואינם זקוקים לאיומים פומביים שרק מחייבים את הרוסים להראות שהם מסייעים לבני חסותם ומעניקים להם מטרייה דיפלומטית ונשק מתוחכם. ההצהרות של ליברמן ושל נתניהו משיגות את התוצאה ההפוכה מהרצוי למדינת ישראל ואזרחיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
אחת מהרקטות שאותרו בגולן
צילום: אביהו שפירא
מומלצים