שתף קטע נבחר

"התן ננעל על הרגל שלי": חשש להתפרצות כלבת בבית שאן

שורת התקלויות של בני אדם מאזור בית שאן עם תנים נושכים ובדיקה של פרה שחזרה חיובית להימצאות כלבת, מעלות את החשד להתפשטות המחלה באזור העמק. "יש כמויות של תנים באזור יותר מאשר חתולים", אומר תושב האזור, "יש פה הרבה ילדים, צריך לטפל בזה לפני שיקרה אסון"

חשש להתפרצות כלבת בבית שאן וביישובי המועצה האזורית עמק המעיינות: שני בני אדם ננשכו על ידי תנים באזור בית שאן במהלך סוף השבוע, וחקלאי מהמושב ירדנה נזקק לחיסונים לאחר שפרה בעדרו התגלתה כנגועה בכלבת. בשבוע שעבר, בארוע נוסף, ננשכו שני בני אדם, שני כלבים וחתול בקיבוץ ניר דוד הסמוך.

 

האירוע הראשון בסוף השבוע התרחש בפארק המים גני חוגה, דרומית לבית שאן, כשתן נשך במקום ילד כבן 8 ופצע אותו. התן חוסל והפגר נשלח לבדיקה במשרד החקלאות. הילד, תושב מרכז הארץ, טופל בבית החולים העמק בעפולה, קיבל בין השאר חיסונים נגד כלבת ונשלח לביתו.

 

חשש מהתפרצות כלבת. תן באזור בית שאן (צילום: אופיר בן חמו) (צילום: אופיר בן חמו)
חשש מהתפרצות כלבת. תן באזור בית שאן(צילום: אופיר בן חמו)

בנוסף, נפצע אתמול אחר הצהריים אילן זילפה (46), תושב בית שאן, בעת שבילה עם בני משפחתו בגן משחקים סמוך לחורשה בפאתי העיר. "היינו שם אחי ואני עם הנשים והילדים", הוא משחזר, "זה אזור שמטיילים בו הרבה, אני בעצמי נמצא שם ביער פעמיים שלוש בשבוע לטיול, וראיתי שם כבר תנים אבל הם אף פעם לא מתקרבים.

 

"הפעם ראיתי פתאום תן שיוצא מהיער והולך לכיוון הילדים. צעקתי להם שיעלו מהר על המתקנים. היה לי ברור שהוא חולה, כי תן בריא בחיים לא מתקרב לבני אדם. מצאתי אבן קטנה וזרקתי עליו. חיפשתי משהו יותר גדול. לא פחדתי על עצמי אלא על הילדים. הנשים בינתיים העלו אותם גבוה על המתקנים. בינתיים התן התקרב אלי, בלי שום פחד, וננעל לי על הרגל".

 

זילפה סיפר כי גיסו הגיע עם מוט עץ וחבט בתן עד שהרגו. גם נבלת התן הזה נשלחה לבדיקה במשרד החקלאות. הוא פונה לבית החולים העמק, נחבש, חוסן ואושפז במחלקה האורתופדית.

 

"התן ננעל על הרגל שלי". אילן זילפה לאחר החבישה בבית החולים ()
"התן ננעל על הרגל שלי". אילן זילפה לאחר החבישה בבית החולים
 

 

"יש כאן תנים יותר מאשר חתולים"

תושב בית שאן נוסף נתקל בתן בשביל המוביל משכונת רבין בעיר לכיוון קיבוץ מסילות. "הייתי בהליכה בבוקר, ולפתע במרחק של מטרים ספורים ממני תן יצא מבין השיחים", סיפר תושב העיר, כבן 38, על שאירע אתמול. "היה ברור שהוא מתכוון לרדוף אחרי או לתקוף אותי והייתי בידיים ריקות. זה היה עניין של שניות אז פשוט נהמתי עליו בכל הכוח, והוא הסתלק", סיפר.

 

"יש כמויות של תנים באזור שכונת רבין", מוסיף הגבר, "יותר מאשר חתולים. וזו ממש בעיה כי זו שכונה שיש בה הרבה ילדים, צריך לטפל בזה לפני שיקרה אסון".

 

כאמור, הבוקר (א') התברר כי מקרה נוסף של כלבת התגלה ברפת במושב ירדנה, צפונית לבית שאן. משרד הבריאות הודיע כי התגלתה תוצאה חיובית לכלבת לפרה שברפת, וקרא לכל מי שבא עמה במגע – להגיע ולהתחסן. בעל העדר חוסן אף הוא בבית החולים העמק.

 

מחר בבוקר תתקיים ישיבת חירום במועצה האזורית עמק המעיינות במטרה להתמודד עם המשבר. במועצה אמרו כי נקטו שורה של צעדים מיידיים, בעקבות האירועים האחרונים: בוצע דילול תנים במרחב בין היישובים, בוצע חיסון של כל בעלי החיים בניר דוד ובעלי חיים חשודים כנגועים הוכנסו להסגר.

 

"אנחנו נמצאים בקשר רצוף עם השירותים הווטרינריים ומשרד הבריאות ופועלים על פי ההנחיות שלהם", נמסר מהמועצה. "מתבצעת הסברה לכל אורך התקופה בכל ישובי המועצה ואנו נמצאים בקשר עם הגופים הממשלתיים הרלוונטים על מנת שאלה יאפשרו דילול אוכלוסיית התנים ופיתרון הבעיה".

 

הווטרינר העירוני בבית שאן, ד"ר דוד ליאון, אמר כי בחודשים האחרונים קוראים אנשי העירייה לבעלי הכלבים בעיר באופן אישי, באמצעות שיחות טלפון, להגיע ולחסן את בעלי החיים. "כבר ארבע שנים שמשרד החקלאות מבצע חיסונים גם לחיות הבר באמצעות פתיונות שמפוזרים מהאוויר", ציין. "ההתפרצות הזו שהחלה בראשית אוקטובר היא הראשונה מאז שנת 2012".

 

תגובת משרד החקלאות: "בתקופה האחרונה אנו עדים לעליה של אירועי מחלת הכלבת בכלבים באזור עמק המעיינות ועמק בית שאן, המקרים שדיווחתם עליהם בכתבה עדיין בבדיקת השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות וטרם התקבלו תוצאות.

 

"מחלת הכלבת (Rabies) ידועה ונפוצה בכל חלקי העולם מאז שחר ההיסטוריה האנושית. המחלה הינה חשוכת מרפא ונגרמת על ידי נגיף. מרגע הופעת סימנים קליניים ראשונים בבעל החיים אין אפשרות להצילו והמוות הינו וודאי ומוחלט. נגיף הכלבת פוגע בכל היונקים, ומועבר ברוק, בעיקר על ידי נשיכה.

 

"את המחלה ניתן למנוע בבבעלי חיים על ידי חיסון הניתן מבעוד מועד, ובבני אדם באמצעות חיסון לאחר חשיפה לנגיף. ככלל, השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים נוקטים פעולות למניעת התפשטותה של המחלה, ועושים פיזור שנתי של חיסון אוראלי (המפוזר מן האוויר) הנקרא פיתיון, המכיל תרכיב חיסון ומיועד לחיות הבר, כגון: תנים ושועלים.

 

"בנוסף יש לחסן את חיות המחמד נגד מחלת הכלבת אחת לשנה. גורים יש לחסן בגיל שלושה חודשים, יש להימנע ממגע עם כלבים וחתולים משוטטים וחיות בר, אין לאמץ בעל חיים משוטט, אלא לאחר בדיקה של רופא וטרינר, אין לאסוף חיות בר ואין להכניסן הביתה או לקרבם למקום ישוב, אין לנסות להציל חיית בר חולה. חיית בר חולה יכולה להיות נגועה בכלבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופיר בן חמו
תן משוטט באזור בית שאן
צילום: אופיר בן חמו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים