השקופים: 1.1 מיליארד בני אדם בעולם ללא זהות
הם לא זכאים להטבות סוציאליות ולשירותי חינוך ובריאות, לא מוכרים על ידי הרשויות ומתחתנים כשהם קטינים: זהו סיפורם העצוב של יותר ממיליארד בני אדם ברחבי העולם, ששליש מהם ילדים. איך הם הגיעו למצב הזה?
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בקרב אוכלוסיית "הבלתי נראים" או "השקופים", רובם חיים בעיקר באפריקה ובאסיה, יותר משליש מהם ילדים שחשופים לאלימות ושהלידות שלהם לא נרשמו בשום מקום. כך הזהירה באחרונה "תוכנית הזיהוי" (ID4D) של הבנק העולמי.
הבעיה אקוטית במיוחד באזורים גיאוגרפיים שבהם מתמודדים התושבים עם עוני, אפליה, מחלות או סכסוכים.
וג'יאנטי דסאי, מנהלת "תוכנית הזיהוי" של הבנק העולמי, אמרה שהסוגיה נובעת מכמה גורמים, אבל לדבריה המרחק בין אנשים לבין שירותי ממשלה באזורים מתפתחים היא הגורם העיקרי.
מוותרים על שיט של 5 ימים בסירה ונשארים בלי זהות
עבור אוכלוסיות שמתגוררות ליד האמזונס הפרואני, למשל, נסיעה לאזור שבו מעניקים שירותים מנהליים יכולה להימשך כחמישה ימים בשיט בסירה. כך לפי שרת הפיתוח לשעבר של פרו, קרולינה טריוולי.
משפחות רבות גם לא מודעות לחשיבות של רישום לידות ולהשלכות של אי רישום, שיכול להביא לשלילת זכויות בסיסיות והטבות וכן להגברת הסבירות של נישואים או כניסה לשוק העבודה מצד קטינים. וגם אם הורים מודעים לצורך להצהיר על לידה, העלויות עשויות להיות גבוהות במיוחד, אמרה אן-סופי לואה, נציגה של האו"ם בז'נבה ומנהלת ארגון הסיוע לילדים Plan International.
התוצאה היא שמיליוני ילדים באפריקה ובאסיה פוגשים לראשונה את אנשי המנהלה או הרשויות רק כשהם מגיעים לגיל בית ספר. אולם לדברי לואה, "תעודות לידה לרוב נחוצות כדי להירשם לבית ספר או כדי להיבחן בבחינות ארציות".
ילדים לא יכולים להירשם לבית ספר ונופלים קורבן לאלימות
האווירה הפוליטית גם מרתיעה משפחות רבות מלהרשות לעצמן שיזהו אותן באופן רשמי. "אנשים מפחדים להיות מזוהים עם קבוצה אתנית אחת או עם לאום אחד", אמרה טריוולי. "למרבה הצער, לממשלה יש לפעמים העדפות לכמה קבוצות על פני אחרות". ובמדינות רבות, לידות של ילדים מחוץ לנישואין או שנולדו כתוצאה מאונס מוסתרות לעתים בכוונה מחשש לאפליה. בסין, למשל, משפחות נמנעו בכוונה במשך שנים מהצהרה על לידות בגלל החשש לענישה נגדן בעקבות מדיניות "ילד אחד במשפחה".הילדים האלה לא יכולים להירשם לבתי הספר, והם עלולים גם ליפול קורבן לשורה ארוכה של מקרי אלימות, מעבודה בכפייה לבנים ועד לנישואים בכפייה לילדות. ילדים אלה גם נופלים קורבן לסחר בבני אדם. "חוסר הנראות של הילדים הלא רשומים הופך ליותר סבירה את האפשרות שההיעלמויות והניצול שלהם יעברו מבלי שהרשויות ישימו לב אליהם".
הפתרון לבעיה גדולה זו היא, בין היתר, שארגוני סיוע יעבדו בשטח בזיהוי "האנשים הבלתי נראים". לדברי לואה, הטכנולוגיות הדיגיטליות נתנו דחיפה אדירה לקידום הפיתרון כאמצעי להגדלת הרישום, סיפוק תיעוד משפטי של אירועים חשובים ואספקת סטטיסטיקה שלמה ומדויקת".
טריוולי אמרה שזה עוזר שהטכנולוגיה משתפרת מיום ליום ושאפשר לאסוף בשטח מידע ביומטרי מאנשים.
ארגון Plan International, שהשיק ב-2005 את הקמפיין "כל ילד נחשב", תרם לרישומם של יותר מ-40 מיליון ילדים ב-32 מדינות.
הארגון פיתח אסטרטגיה דיגיטלית: מנהיגי כפרים יכולים להוריד אפליקציה שמסוגלת להודיע לממשלה על לידות ומקרי מוות בכפרים שלהם.
"מערכת רישום דיגיטלי של לידות לא רק מספקת לילדים זהות חוקית, אלא גם מעניקה לממשלות מקור מתמשך של מידע דרך איסוף הנתונים", אמרה לואה. "זה מאפשר להן להיערך ביעילות לכל השירותים שילד זקוק להם, כולל תוכניות חיסונים וחינוך".