שתף קטע נבחר
 

לראשונה בישראל: טיפול אימונותרפי חדשני שיוכל לנצח את הסרטן

זה לא מדע בדיוני: טיפול ייחודי שעבר יונתן בן ה-8 בבית החולים שיבא הוביל להיעלמות סרטן הדם מגופו תוך חודש. 19 מטופלים נוספים עברו את הטיפול, עם 75% אחוזי הצלחה. תכירו את "טיפול CAR" – הליך רפואי נדיר במהלכו מוחדר לתאים במערכת החיסונית גן מהונדס – שמכוון אותם לתקוף ישירות את הסרטן

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא

 

כשיונתן בן ה-8 הגיע עם הוריו לבדיקת מעקב שגרתית, קיבלו בני המשפחה ממרכז הארץ בשורה מרה: סרטן הדם (מסוג לוקמיה) שמקנן בגופו של יונתן כבר מגיל שנתיים וחצי – חזר אליו בפעם הרביעית. לאורך ההתמודדות עם המחלה עבר יונתן טיפולים תרופתיים אינטנסיביים, בהם כימותרפיה והקרנות, וגם שתי השתלות מח עצם – האחת בגיל 5.5 מתורם זר, והשנייה בגיל 6.5 מתרומה של אמו.

 

לאחר שהרופאים במרכז הרפואי שיבא זיהו תאי לוקמיה צעירים בדמו של יונתן, הומלץ למשפחה על טיפול ניסיוני שבוצע עד כה במרכזים רפואיים בודדים בלבד בארה"ב. "הצוות הרפואי נתן לנו תקווה וחשב מחוץ לקופסה", מספרת האם. יונתן עבר טיפול מתקדם ופורץ דרך באמצעות אימונותרפיה – שיטה לטיפול במחלות הסרטן שצוברת לאחרונה תאוצה, שמטרתה לחזק את המערכת החיסונית הטבעית של הגוף כדי שזו תוכל להילחם בכוחות עצמה בגידול הסרטני. מערכת החיסון של החולה היא זו שמשמידה את הגידול.

 

טיפול תוקף סרטן. לחשוב מחוץ לקופסה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול תוקף סרטן. לחשוב מחוץ לקופסה(צילום: shutterstock)

 

הנדסה גנטית

עד היום ניתנו טיפולי אימונותרפיה בשתי דרכים עיקריות: באמצעות תרופות מסחריות שפעולתן מחזקת את המערכת החיסונית; ובאמצעות איתור תאים במערכת החיסונית שחדרו לגידול הסרטני, הוצאתם, שיפעולם (הנעת התאים לפעולה) והרבייתם במעבדה – והחזרתם לגוף כדי שיילחמו בגידול. טיפול זה ניתן בשנים האחרונות לחולים בסרטן העור עם מלנומה מתקדמת.

 

אולם יונתן קיבל טיפול אימונו-תרפי חדשני הקרוי "טיפול CAR" – שבוצע לראשונה במלואו בישראל. במסגרת טיפול זה, שמבוצע בארץ עדיין במסגרת מחקרית, לאחר קבלת הסכמה מהחולה שואבים מגופו דם בשיטה ייחודית ומבודדים תאים השייכים למערכת החיסונית – תאי T ולימפוציטים. באוגוסט האחרון אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לראשונה טיפול CAR למטופלים ילדים ובוגרים עם לוקמיה בארה"ב.

 

במעבדה של "מכון אלה ע"ש אלה למלבאום לחקר אימונו-אונקולוגיה" שבשיבא, בניהולו של פרופ' יעקב שכטר, מוזרקים לתאים אלה גנים שעברו תהליך הינדוס גנטי, כך שיוכלו לזהות באופן ממוקד גידולים סרטניים שונים. "הגנים מוחדרים לתאים על גבי וירוסים לא מסוכנים, ויש להם פעילות כפולה", מפרטת ד"ר מיכל בסר, מנהלת המעבדה במכון אלה בשיבא. "הם גם מהווים נוגדנים שמכוונים נגד תאי הגידול, וגם משפעלים (מניעים לפעולה) את תאי המערכת החיסונית שאליהם הוחדרו". המעבדה בשיבא היא היחידה בארץ בעלת הטכנולוגיה להינדוס זה.

 

מעבדות מכון אלה ובעתיד מכון ווהל הינן יחודיות במחקר שלהן בסטריליות המיוחדת שלהן וציוד וכוח אדם יחודיים.

 

"בתקופה שלאחר החזרת התאים מערכת החיסון של החולה פועלת נגד הגידול הסרטני, והחולה זקוק לתמיכה רפואית אינטנסיבית", מסביר ד"ר אלעד יעקבי, המטו-אונקולוג ילדים משיבא, שעבר בארה"ב השתלמות בנושא טיפולי CAR. לדבריו, "האתגר הוא להפעיל את מערכת החיסון באופן אגרסיבי אך בטוח".

 

שיבא הוא מהמרכזים הרפואיים הבודדים בעולם והיחיד בישראל שבו מבוצע טיפול ה-CAR במעבדת בית החולים, בהבדל ממרכזים רפואיים אחרים שבהם נשלחים התאים למעבדות של חברות מסחריות חיצוניות לצורך החדרת הגן. מאז המקרה של יונתן, עד כה קיבלו עוד 19 חולים את הטיפול – עם 75% הצלחה, המוגדרת כנסיגה מוחלטת של המחלה.

 

כיום קיימות מספר גישות טיפוליות בנוגע לחולים שעברו השתלת תאי CAR. לפי זו הנהוגה בשיבא, לאחר התאוששות החולים הם עוברים השתלת מח עצם נוספת – לייצוב הגוף. בספטמבר האחרון עבר יונתן השתלה שלישית של מח עצם מתורם זר, ולאחר אשפוז של חודש וחצי הוא שוחרר לביתו להמשך התאוששות.

 

"עברנו ימים לא פשוטים אבל היום הוא מתאושש, ובינתיים כבר לא ניתן לזהות אצלו בגוף תאים של הגידול הסרטני", אומרת אמו. "אנחנו מתפללים שבזכות תאים אלה הסרטן יעלם לחלוטין והוא ייכנס להפוגה עמוקה". יונתן, הלומד בכיתה ג', הפסיד לימודים מאז חודש מאי, וכיום הולך לבית ספר רק למסגרות לימוד בקבוצות קטנות. "אני מקווה שהוא יוכל בקרוב לשוב ללמוד עם חבריו", אומרת האם.

 

"הסרטן התנקה"

הטיפול פורץ הדרך יועד במקור לחולים עם לוקמיה עד גיל 39, אולם אושר באופן חריג גם לאמיר, בן 44 ממרכז הארץ, שאובחן עם לימפומה שאיננה הודג'קין ולא הגיב לטיפולים המקובלים במחלה. אמיר אובחן עם לימפומה אגרסיבית במאי 2015 אחרי תשעה חודשים שבהם סבל מכאבים באגן. "סבלתי מכאבים בזמן ריצה והתלוננתי עליהם", הוא מספר. "הכאבים שויכו בתחילה לבעיה אורטופדית ולאחר בדיקות רבות ומקיפות נמצא מעין 'חור' בעצם האגן בבדיקת סי.טי ייעודית. בהמשך התברר שזו לימפומה אגרסיבית שלא התבטאה בשום תופעת לוואי מוכרת והיתה מפושטת בדרגה 4 באתרים רבים בגוף.

 

אמיר, שהופנה מבית החולים איכילוב למרכז הרפואי שיבא, עבר שני מחזורי כימותרפיה והשתלת מח עצם עצמית שהשיגו הפוגה של חצי שנה בלבד, עד חזרתה האגרסיבית של המחלה. מחזור כימותרפיה שלישי ניתן על מנת לנסות ולהגיע להשתלת מח עצם מתורם תחת הפוגה במחלה. ואולם הטיפול הכימותרפי לא צלח והמחלה המשיכה להתפשט ולא איפשרה השתלה. בסתיו האחרון הוא הופנה למרכז הרפואי שיבא במטרה לעבור במהירות את הטיפול הייחודי בשיטת CAR.

 

בנובמבר שעבר הוזרקו התאים הנושאים את הגנים המהונדסים לגופו, וכעבור חודש וחצי עבר באיכילוב השתלת מח עצם נוספת מתרומה של אחיו הצעיר, כדי לנסות למנוע חזרה של הסרטן. "בימים הראשונים אחרי החזרת התאים אמנם פיתחתי חום גבוה, אבל לא הגעתי למצב סוער כמו חלק משמעותי מהמטופלים שעוברים את התהליך", אומר אמיר שנמצא בימים אלה בהתאוששות בביתו. "בהמשך, הטיפול הזה היה כמו קסם. כעבור חודש כבר ראו שהסרטן התנקה, אין מחלה פעילה ואין ממצאים פתולוגיים".

 

שיבא הוא בית החולים הראשון בישראל שקיבל אישור מסודר ממשרד הבריאות לביצוע הטיפול בילדים חולי סרטן ובמבוגרים עד גיל 50. הטיפול בוצע עד כה ב-19 חולים – מרביתם הגיבו בצורה מלאה, כשהגידול הסרטני בגופם נעלם. "צריך לזכור שחולים אלה עברו לפני כן את כל הטיפולים המוכרים לסרטן ולא הגיבו, כולל טיפול תרופתי והשתלת מח עצם, ופרט לטיפול הנוכחי לא היה להם אופק טיפולי", מדגישה בסר.

 

לדברי ד"ר אברהם אביגדור, מנהל מכון המטואונקולוגיה בשיבא, "טיפולי CAR הולכים להיות העתיד של ההמטולוגיה. הטיפול חולל מהפך בלתי רגיל כי יש מטופלים שלא מגיבים לכימותרפיה ולטיפולים הביולוגיים החדשים שהתפתחו בשנים האחרונות, או שמחלתם חזרה אחרי השתלות מח עצם. זו גישה טיפולית חדשה לאותם חולים שלא היה להם מוצא טיפולי נוסף קודם לכן".

 

לדברי פרופ' עמוס תורן, מנהל המערך להמטו-אונקולוגיה בבית החולים ספרא לילדים שבשיבא, "עד כה בוצעו בעולם עשרות טיפולי CAR, בעיקר במרכזים רפואיים מובילים לטיפול בסרטן בארה"ב". במקביל, נעשים ניסויים לפיתוח תאי CAR שהוחדרו אליהם גנים מהונדסים אחרים המכוונים נגד גידולים סרטניים נוספים. לדברי תורן, "עד כה נעשו טיפולים ניסיוניים לחולים עם סרטן המוח, סרטן נוירובלסטומה של מערכת העצבים הסימפתטית בילדים וגידולי עצם מסוג אוסטיאוסרקומה, וטיפולים אלה ממשיכים להשתכלל כל הזמן".

 

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול אימונותרפי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים