החקלאים חסרי אונים מול הגניבות: "כבר לא פונים למשטרה"
עשרות טונות של עגבניות וענבים נגנבו בסוף השבוע ממושב שקף שבדרום והחקלאים, שנותרו חשופים, מעידים כי מדובר בתופעה יומיומית: "המשטרה רוצה לעזור, אך אין לה את היכולות". במשטרה מבהירים: "יש לנו את כל הכלים להתמודד עם התופעה"
הפשיעה החקלאית מגיעה לשיאים חדשים. לא פחות מ-67 פלסטינים, בהם 40 ילדים ובני נוער, גנבו בשבת האחרונה עשרות טונות של תוצרת חקלאית ממושב שקף בחבל לכיש, גרמו נזק לחממות והשחיתו רכוש חקלאי. "אני רגיל לתופעות האלה", סיפר גיורא דהן, אחד מקורבנות הגניבה האחרונה. "באינתיפאדות הקודמות כרתו לי כרם והוציאו לי שתילי פרחים. מאז לא מפסיקים לבצע ניסיונות של גניבות - של טרקטוקים, ציוד חקלאי ועוד", הוסיף.
לדבריו, החקלאים המקומיים נותרו חשופים אל מול הטרור החקלאי ונאלצים להתמודד עם הגנבים בעצמם: "רבים מאיתנו כבר לא פונים בכלל להגיש תלונה במשטרה שאולי רוצה לעזור, אבל אין לה את היכולות. התיקים נסגרים מחוסר עניין לציבור ומסיבות אחרות. באחד המקרים תפסתי אישית גנב שהיה תקוע לילה שלם מתחת לטרקטור שאיתו התהפך, ואחרי יומיים-שלושה שבהם הוא היה בבית החולים - הוא פשוט חזר הביתה כאילו לא קרה כלום".
חוקרי מג"ב מעריכים כי החשודים קטפו בין 24-20 טונות ענבים ועוד 7-5 טונות עגבניות, במה שנראה כגניבת התוצרת החקלאית הגדולה ביותר בשנים האחרונות. את השלל העבירו בארגזים ובדליים לכמה כלי רכב שחיכו בשטחי יו"ש, ומשם על-פי החשד נסעו למכור את התוצרת החקלאית בשוק המקומי בכפר בית עווא, שממנו הגיעו הגנבים.
"התרגלנו לחיים האלה", מוסיף גיורא. "כל מי שגר במקומות האלה וניזוק מהשכנים שלו, עושה מאמצים להתמודד ולהמשיך את החיים בכוחות עצמו. אין הרבה מה לעשות. אנחנו רוצים להמשיך לשמור על האדמות שלנו - ככה גדלנו וזה מה שאנחנו יודעים לעשות".
"אם נסתכל לאורך קו התפר - הקימו חומה מדהימה בעלות של מיליוני שקלים ורואים שישבו וחשבו על כל פרט בחומה הזו. רק פשוט שכחו לסגור לה את הדלת", הוא טוען.
מתוך "ידיעות אחרונות"
רב פקד אורי אפללו, קצין חקירות מג"ב דרום במשטרה, משיב לטענות: "הנושא של חוסר עניין לציבור לא קיים בלקסיקון שלנו במחוז. לא היו גם מקרים כאלה וכמובן גם לא יהיו. לא אחת ואפילו בעשרות מקרים אותם חקלאים אפילו לא יודעים שגנבו להם מהשטח, והכל בזכות תפיסות של אותם שוטרים שפרוסים בשטח".
רפ"ק אפללו מבהיר כי התופעה לא גדולה על המשטרה: "יש לנו את כל הכלים להתמודד איתה ולא חשים באיזשהו חוסר. חשוב שיבינו שנעשה שימוש באמצעים טכנולוגיים מהגדולים והחשובים ביותר שיש. כמו שמשתמשים בהם בתיק רצח, כך גם עושים בפשיעה החקלאית".
אחד הגופים שסימן כיעד להגן על חקלאים מפני גניבות ופגיעה ברכושם הוא ארגון השומר החדש, המורכב ממתנדבים. "אנחנו נכנסים לפעילות בשטחים הפתוחים של מדינת ישראל ולא מתוך ביקורת על אף גוף אחר", טוען אורי ספיר, סמנכ"ל מרחבים בשומר החדש. "אנחנו יודעים שהמשטרה עושה עבודה נפלאה ומאמצים גדולים מאוד, אבל אולי יש כאן עניין של תעדוף, הקצאת משאבים והרבה מאוד סוגיות שצריכות להיות מטופלות כדי להגיע למיצוי יותר טוב של הסוגיה".
"מדובר בעניין יומיומי - אם זה בדרום, בצפון ובמרכז", מוסיף ספיר. "הבעיה היא לא רק של החקלאים. מדובר בשטחים של כולנו. אנחנו רוצים לטייל בסופי שבוע ולראות שטחים ירוקים וחקלאיים, לקנות תותים או לאכול לבנה. לא נוכל לעשות זאת אם לא נשמור על החקלאים - כי הם אלה ששומרים על האדמות שלנו".