שתף קטע נבחר
 

ברומו של עולם

מאומן ועד תימן, מניו יורק ועד איראן: המוני מאמינים לא מסתפקים באתרי העלייה לרגל המקומיים ופוקדים קברי רבנים וצדיקים ברחבי תבל. אלה הם האתרים הבולטים

קבר הרבי מלובביץ' (ארצות הברית)

מי: רבי מנחם מנדל שניאורסון (שניאורסאהן) חי בשנים 1994-1902. נולד בי"א בניסן התרס"ב בניקולייב שברוסיה (כיום אוקראינה). בגיל 19 פגש את האדמו"ר השישי של חב"ד והכיר את בתו האמצעית, חיה-מוסיא, וב-1928 נשא אותה לאישה.

 

 

צדיק תרדוף - כתבות נוספות בפרויקט:

קברי הצדיקים ברחבי הארץ - מפה אינטראקטיבית

תאמינו או לא: היהדות ופולחן הקברים - יחסי אהבה-שנאה

לקחו את הסוד לקבר: האם אנחנו יודעים מי באמת קבור שם?

להיות חילוני בראש השנה באומן / יומן מסע

 

ב-1941, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, הצליחו בני הזוג להימלט מאימת השלטון הנאצי. הרבי השתקע עם חותנו ברחוב איסטרן פארקווי מספר 770, בשכונת קראון הייטס שברובע ברוקלין בניו יורק. ב-1950, כשהלך לעולמו האדמו"ר השישי של חב"ד, הפך רבי מנחם מנדל שניאורסון לאדמו"ר השביעי בשושלת חב"ד-ליובאוויטש (לובביץ', בלשון העם).

 

קבר הרבי מלובביץ'. עזר לטראמפ, אז למה שלא תנסו? (צילום: בנצי ששון) (צילום: בנצי ששון)
קבר הרבי מלובביץ'. עזר לטראמפ, אז למה שלא תנסו?(צילום: בנצי ששון)

 

מיקום: החתן והחותן טמונים זה לצד זה ב"אוהל חב"ד לובביץ'" שבבית הקברות מונטיפיורי ברובע קווינס, ניו יורק.

 

מתי: הרבי נפטר בג' בתמוז התשנ"ד, אבל המקום שוקק חיים כל השנה ובייחוד בחודש תשרי, מאחר שמחוץ לבית העלמין נשכר שטח שבו מתקיימת "הכנסת אורחים" כל השנה.

 

למה: כי אם דונלד טראמפ זכה בבחירות לנשיאות ארצות הברית אחרי שבתו, איוונקה-יעל, התפללה שם – אולי שווה גם לכם לנסות.

 

 

קבר הבעל שם-טוב (אוקראינה)

מי: רבי ישראל בן אליעזר, שכונה "הבעל שם טוב", חי בשנים 1760-1690. באופן מפתיע למדי, יש מעט מאוד תיעוד מהימן על "מייסד תורת החסידות". שיטה חדשה זו ב"עבודת ה'" יצרה שינוי עצום ביהדות האורתודוכסית וביחס ליהודים ה"פשוטים" שלא למדו תורה וחיו בתנאים של עוני קשה במזרח אירופה.

 

קבר הבעל שם טוב במז'יבוז'. אל המעיין (צילום: אלחנן קוטלר) (צילום: אלחנן קוטלר)
קבר הבעל שם טוב במז'יבוז'. אל המעיין(צילום: אלחנן קוטלר)

 

הבעל שם-טוב, או בקיצור - הבעש"ט, חי בפודוליה (כיום במרכז אוקראינה) ונדד בין ערים שונות עד שהשתקע בעיירה מז'יבוז', שבה גם נפטר. בזכות תלמידיו, ובהם רבי יעקב יוסף מפולנאה ורבי דב בער ממזריטש (המגיד ממזריטש), החלה תורת החסידות להתפשט במזרח אירופה למרות ביקורת והתנגדות חריפה מצד בכירי הרבנים הליטאים, ובראשם הגאון מווילנה.

 

מיקום: מז'יבוז', אוקראינה.

 

מתי: על פי המסורת תאריך פטירתו הוא ו' בסיוון - חג השבועות.

 

למה: בנוסף לתפילה ליד קברו של הצדיק, רבים מקפידים להגיע לעיירה מז'יבוז' כדי למלא בקבוקי מים ממעיין הבעש"ט, שאותו מכנים המקומיים "ראבינובה קריניצה", המעיין של הרבי. יש מסורת שבה מאמינים גם המקומיים, שלפיה הבעש"ט - שנהג לצאת לטבע כדי להתפלל - מצא עצמו פעם אחת ללא מים לנטילת ידיים לפני תפילת מנחה. הוא התפלל לבורא עולם, ובו במקום נבע מעיין של מים חיים. שתייה ממים אלה נחשבת סגולה לרפואה שלמה.

 

 

קבר המגיד ממזריטש (אוקראינה)

מי: רבי דב בער ממזריטש (מזריץ') חי בשנים 1772-1710. הוא נולד באזור ווהלין (כיום במערב אוקראינה) והיה תלמידו של הבעש"ט. בתחילה התנגד לתנועת החסידות, אך בהמשך הפך לבכיר תלמידיו של הבעל שם-טוב ואף נבחר ליורשו בהנהגת תנועת החסידות.

 

ל"מגיד" הייתה בת בשם דאבא ובן שכונה "רבי אברהם המלאך". שנים רבות הוא חי ופעל במזריץ', ובתקופתו החלה החסידות להתפשט במזרח אירופה. לאחר פטירתו החלו תלמידיו להקים חסידויות נפרדות שנקראו על שמות היישובים שבהם התגוררו האדמו"רים – בהם רבי מנחם נחום, מייסד חסידות צ'רנוביל, ורבי אהרן "הגדול", מייסד חסידות קרלין.

 

מיקום: העיירה אנופול במחוז חמלניצקי שבצפון אוקראינה.

 

מתי: על פי המסורת נפטר בי"ט בכסלו התקל"ג. 26 שנים לאחר מכן, באותו תאריך בדיוק, שוחרר ממאסר תלמידו "האדמו"ר הזקן" ("חג הגאולה").

 

למה: על פי המסורת, הבעש"ט אמר על "המגיד", שסבל מנכות ברגליו, ש"יודע אני כי הדב הזה אין לו רגליים, אבל יש לו ידיים רחבות, לקרב בהן את הלבבות, ומסוגל הוא לאחד תחת הנהגתו את כל אלה הנאמנים לחסידות".

 

קבר רבי לוי יצחק מברדיצ'ב (אוקראינה)

מי: רבי לוי יצחק מברדיצ'ב חי בשנים 1809-1740. הוא נולד בעיירה הפולנית הוסקוב (כיום במערב אוקראינה). לאחר חתונתו למד אצל המגיד ממעזריטש, בהמשך כיהן כרב בערים רוטשוול וז'לחוב ולאחר מכן היה רב וראש ישיבה בפינסק.

 

רבי לוי יצחק כונה "סנגורם של ישראל", תואר שעמד במבחן ב-1785, כשהודח מכל תפקידיו בפינסק הואיל וראשי הקהילה - כמו רוב הממסד היהודי באותה תקופה - תמכו בחרמות נגד החסידים ובנידוים מהקהילה. רבי לוי יצחק נאלץ לעבור לעיר ברדיצ'ב שבאוקראינה, שם עמד בראש קהילה חסידית עד לפטירתו.

 

קבר רבי לוי יצחק בברדיצ'ב. "סנגורם של ישראל" (צילום: אלחנן קוטלר) (צילום: אלחנן קוטלר)
קבר רבי לוי יצחק בברדיצ'ב. "סנגורם של ישראל"(צילום: אלחנן קוטלר)

 

מיקום: ברדיצ'ב, אוקראינה.

 

מתי: נפטר בכ"ה בתשרי התק"ע, ורבים מגיעים לקברו בתאריך זה.

 

למה: מסופר בשמו של האדמו"ר "הצמח צדק" (השלישי לשושלת חב"ד) כי בשמיים יש היכל מיוחד בזכות העובדה שרבי לוי יצחק תמיד סינגר על עם ישראל. לכן כאשר יהודי מתפלל ואומר תהילים ומבקש רחמים מה' בזכות הצדיק, נפתח ההיכל והיהודי נושע מהצרה.

 

קבר רבי נחמן מברסלב (אוקראינה)

מי: רבי נחמן מברסלב חי בשנים 1772–1810. נולד בעיירה מז'יבוז' (כיום באוקראינה), בן לפייגע, נינתו של הבעל שם-טוב (הבעש"ט), ולרבי נחמן מהורדנקא, מבכירי תלמידיו של הבעש"ט. רבי נחמן לא זכה להכרה רבה בחייו, כיוון שהתייחס בבוז לאדמו"רים אחרים וטען שרק הוא "צדיק האמת".

 

ב-1802 הפך לאדמו"ר בעיירה ברסלב, אך לאחר שבית מדרשו נשרף, עבר לגור בעיירה אומן. הוא נפטר כעבור זמן קצר ממחלת השחפת, והוא בן 38 בלבד. בנותיו שרה, חיה, אדל ומרים לא נישאו לחסידי ברסלב, ואילו בניו נפטרו עוד בימי חייו.

 

לאחר פטירתו של רבי נחמן לא קם אדמו"ר חדש בחסידות, אולם היו רבנים שקיבלו הכרה מחסידי ברסלב - שהיו ונותרו מעטים קרוב ל-200 שנה. לקראת סוף המאה ה-20 החלו להגיע לאומן גם יוצאי עדות המזרח, ליטאים, חסידים מחסידויות אחרות ואפילו חילונים גמורים, שהתלהבו מהאפשרות להיות קרובים לקבר הצדיק בחגים (ורחוקים מהמשפחה).

 

אומן. עומס כבד בראש השנה ()
אומן. עומס כבד בראש השנה

 

מיקום: העיר אומן שבאוקראינה.

 

מתי: יום ההילולה של הצדיק חל בי"ח בתשרי, אבל ראש השנה ויום כיפור הם המועדים העמוסים ביותר בשנה באתר.

 

למה: תלמידיו של רבי נחמן העידו כי רבם התחייב שכל מי שיבוא לקברו שבאומן, ייתן פרוטה לצדקה לעילוי נשמתו ויאמר את עשרת המזמורים של התיקון הכללי - "מובטח לו שיזכה לתקן במהלך חייו את כל הדרוש תיקון, וייפטר מן העולם בעתו, בלא חטא ומתוך תשובה שלמה, כך שלא יצטרך לראות פני גיהינום".

 

קבר הרמ"א (פולין)

מי: רבי משה בן ישראל איסרליש חי בשנים 1572-1530. הוא נולד בקז'ימייז' שבדרום פולין. במהלך המאה ה-16 התפרסמו שני חיבורים הלכתיים שעל פיהם התיישרה כל היהדות האורתודוכסית: רבי יוסף קארו חיבר בצפת את "שולחן ערוך", שעל פי פסיקותיו נוהגים יוצאי עדות המזרח; ורבי משה בן ישראל איסרליש, או בקיצור הרמ"א, חיבר את "המפה", שהיא השלמה ל"שולחן ערוך" עם פסיקות המסתמכות על המסורות של קהילות אשכנז. הרמ"א הוסמך לרבנות בגיל 13 בלבד - ולמרות שנפטר בגיל צעיר מאוד, פסיקתו התקבלה כמחייבת את היהודים האשכנזים.

 

קבר הרמ"א בקרקוב. לא רק למשלחות תיכוניסטים (צילום: אילת שי)
קבר הרמ"א בקרקוב. לא רק למשלחות תיכוניסטים(צילום: אילת שי)

 

מיקום: בית העלמין הרמ"א בקז'ימייז', פרבר של העיר קרקוב בפולין.

 

מתי: על פי המסורת נפטר הרמ"א בל"ג בעומר, לאחר שחיבר 33 ספרים.

 

למה: המסעות של תלמידי תיכון ישראלים למחנות ההשמדה בפולין הפכו את קרקוב ואת בית העלמין העתיק שלה לאתרים פופולריים בקרב יהודים המגיעים למדינה.

 

קבר החפץ חיים (בלארוס)

מי: רבי ישראל מאיר הכהן מראדין חי בשנים 1933-1839. כינויו מגיע משם הספר שחיבר - "חפץ חיים" - שעסק בהלכות לשון הרע ומרגע פרסומו גרם לציבור החרדי-ליטאי לעסוק בנושא בצורה עקבית ורציפה. בנוסף לספר זה כתב סדרת ספרים בשם "משנה ברורה" כדי להנגיש את ההלכות לציבור הרחב - עד אז רק רבנים ידעו לפסוק הלכה. סדרת "משנה ברורה" הכירה לרבים את ההלכה בקלות יחסית. החפץ חיים הקים ישיבה בעיר מגוריו ראדין, נחשב כבעל מעמד בכיר מאוד בציבור החרדי והיה מעורב בהקמת "אגודת ישראל". לפרנסתו, אגב, התעקש לעבוד בחנות מכולת.

 

מיקום: העיירה ראדין, בלארוס.

 

מתי: החפץ חיים נפטר בכ"ד אלול התרצ"ג, ומדי שנה רבים מגיעים להתפלל בקברו בתאריך זה.

 

למה: הוא תמך בהקמת בית הספר החרדי לבנות "בית יעקב", לאחר שקבע כי למרות שעל פי המסורת היהודית אין ללמד בנות תורה - הרי שבתקופה זו על בנות ללמוד הלכות ותנ"ך כדי להתחזק ביהדותן. בסופו של דבר התירה החלטה זו לדור שלם של נשים חרדיות, בתקופה שלאחר השואה, לרכוש השכלה ולפרנס את המשפחה כדי שהגברים החרדים יוכלו לשקם את עולם הישיבות, שכמעט ונכחד.

 

קברי מרדכי ואסתר (איראן)

מי: מרדכי ואסתר - גיבורי המגילה, שמשוער כי חיו במאה השישית לפני הספירה - הם דמויות נערצות עבור יהודי איראן. בעיר המדאן יש מבנה קבורה שנחשב קדוש גם בקרב התושבים המוסלמים וגם בקרב היהודים. כבר במאה ה-12 תיאר הנוסע היהודי-צרפתי בנימין מטודלה בכתביו את הביקור באתר הקדוש ואת המסורת שלפיה מרדכי ואסתר קבורים במערה המצויה במקום (המבנה המפואר הוקם רק כ-500 שנים לאחר מכן).

 

קבר אסתר ומרדכי באיראן. קדוש גם למוסלמים (צילום: Philippe Chavin) (צילום: Philippe Chavin)
קבר אסתר ומרדכי באיראן. קדוש גם למוסלמים(צילום: Philippe Chavin)

 

מיקום: העיר המדאן, בירת מחוז המדאן שבמערב איראן. ראוי לציין כי רבים וטובים משוכנעים שאסתר ומרדכי קבורים בארץ ישראל: רבי מנחם החברוני כתב במאה ה-13 כי קבריהם שוכנים סמוך למקום שבו נמצא כיום קיבוץ ברעם. רבי יוסף דמונטנייא טען במאה ה-15 שאסתר קבורה בצפת. רבי נתן שטרנהרץ (רבי נתן מברסלב), שנולד במאה ה-18, העלה את האפשרות שאסתר קבורה בטבריה. יש גם טענות שהיא קבורה בגוש חלב או בכפר הפלסטיני עוורתא.

 

מתי: תאריך פטירתם לא ידוע, אבל רבים מיהודי איראן נהגו להגיע לקבר של מרדכי ואסתר במהלך חג הפורים.

 

למה: יהודי פרס נהגו להתפלל במקום לזיווג, למרות שעל פי התלמוד הנישואים של אסתר לאחשוורוש שמו קץ לנישואיה למרדכי.

 

קבר שלום שבזי (תימן)

מי: רבי שלום שבזי חי בשנים 1686-1619. הוא נולד בדרום תימן, ביישוב נג'ד אל-וליד שליד תעיז. כשהיה בן 15 נפטר אביו והוא לקח על עצמו את עול הפרנסה, מה שלא הפריע לו להפוך אחר כך לדמות הרבנית החשובה ביותר בתולדות הקהילה היהודית בתימן. בנוסף לחיבורים שלו בנושאי הלכה, תפילה (תִּכְּלַאל) ואפילו ספר סגולות שפרסם הוא חיבר גם שירי קודש רבים, שחלקם הפכו לקלאסיקות, בהם "אם ננעלו", ששרו עפרה חזה וישי ריבו, ו"אם תחפצה" ו"ביום שבת" בביצועו של עידן רייכל. כשעבר לגור ביישוב שבז, זכה רבי שלום בכינוי "אל-שבזי", וכביטוי של הערצה הוא מכונה עד היום בפי יוצאי תימן בשם "אבא שלום שבזי".

 

מיקום: העיר תעיז שבתימן.

 

מתי: יש מחלוקת אם נפטר בט' או בי' בשבט.

 

למה: לא רק יהודים אלא גם מוסלמים רבים נוהגים לפקוד את קברו ומאמינים כי בכוחה של תפילה במקום להגשים משאלות.

 

קבר רבי יעקב אביחצירא (מצרים)

מי: רבי יעקב בן רבי מסעוד אביחצירא חי בשנים 1880-1805. הוא נולד וגדל בתאפילאלת שבמרוקו, בן למשפחת רבנים מוכרת המכונה גם "אבוחצירא". לאחר שהוסמך לרבנות הנהיג את קהילת תאפילאלת, שפעם אחר פעם התנגדה לבקשתו לעלות לארץ ישראל. אחרי שישה ניסיונות כושלים הצליח לשכנע את בני הקהילה כי מי שראוי לשמש תחתיו הוא בנו, רבי מסעוד - אביו של הבאבא סאלי. הרב הנערץ, שכונה גם "אביר יעקב", יצא למסע הארוך אל ארץ ישראל ועבר דרך אלג'יריה, תוניסיה, לוב ומצרים. את המסע הוא לא הצליח להשלים: עם הגיעו לדמנהור שבמצרים הוא חלה ונפטר. לאחר מותו נקבר בעיר המצרית.

 

מיקום: העיר דמנהור שבמצרים.

 

מתי: רבי יעקב נפטר בכ' בטבת התר"מ, ובמשך שנים נהגו יהודים וגם מוסלמים להגיע להילולה על קברו. ב-2014 קבע בית המשפט המצרי כי יש להפסיק את מנהג ההילולה בקבר והורה למחוק את המקום מרשימת אתרי המורשת ההיסטוריים של המדינה. כמו כן, הבקשה להעביר את עצמותיו של הרב לקבורה בישראל נדחתה על הסף.

 

למה: עוד בחייו התפרסם הרב כמי שברכתו מתקיימת, ולכן ילידי מרוקו ומצרים מגיעים לקבר כדי להתפלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים