תיאוריית האושר של אלברט איינשטיין
החיים לאחר הזכייה הנובל: פתקים שכתב המדען לשליח כתחליף לטיפ התגלו אחרי 95 שנה ויימכרו במכירה פומבית בירושלים
תיאוריית האושר של מפתח תורת היחסות: פתק שאלברט איינשטיין העניק לשליח בטוקיו, שבו תיאר בקצרה את דרך החיים הראויה לאדם, התגלה לאחר 95 שנה ויוצע היום (ג') למכירה פומבית בירושלים.
השנה הייתה 1922 והפיזיקאי היהודי היה בסיבוב הרצאות ביפן. בדרכו מאירופה ליפן התבשר כי זכה בפרס נובל לפיזיקה, אך למרות זאת החליט להמשיך במסע ונעדר מהטקס בשטוקהולם. התהילה שלו, גם מחוץ לעולם המדעי, הלכה וגדלה. ביפן זכה לקבלת פנים נלהבת של אלפי אנשים, אך הפרסום גרם לו גם מבוכה מסוימת.
שליח שהגיע אליו למלון אימפריאל בטוקיו סירב לקבל טיפ, כנוהג המקומי, או שלאיינשטיין כלל לא היה כסף קטן. בכל מקרה, מפתח תורת היחסות - ששמו הפך לשם נרדף לגאונות - לא רצה להותיר את מעביר המסר בידיים ריקות, אז הוא כתב לו שני פתקים בגרמנית. כך לפחות על פי האיש שהעמיד את הפתקים למכירה פומבית, קרוב משפחתו של אותו מעביר מסר.
"אולי אם יהיה לך מזל הפתקים הללו יהיו שווים הרבה יותר מסתם טיפ רגיל", אמר איינשטיין למעביר המסר. כך טען המוכר, גרמני תושב המבורג, שהעדיף להישאר אנונימי. באחד מהם נכתב כי "חיים רגועים וצנועים מביאים יותר אושר מאשר רדיפה אחר הצלחה, המשולבת עם חוסר מנוחה מתמיד". בפתק האחר נכתב רק: "כשיש רצון, יש דרך".
לפי ד"ר רוני גרוס, מנהל ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית, אי אפשר לקבוע אם אותם פתקים משקפים את ההרהורים של איינשטיין בנוגע לתהילתו הגוברת. לפתקים, שלא היו ידועים לחוקרים עד עתה, אומנם אין משמעות מדעית – אך הם חושפים טפח ממחשבותיו הפרטיות של מי שנחשב לאחד מגדולי המדענים בכל הזמנים.
"מה שאנחנו עושים כאן זה מציירים את הפורטרט של איינשטיין - האדם, המדען, האפקט שלו על העולם - דרך כתביו", הוסיף גרוס, שאחראי על אוסף כתבי איינשטיין הגדול בעולם. "זו אבן בפסיפס".
הפתקים מוצעים היום למכירה פומבית בבית המכירות "ווינרס" בירושלים לצד פריטים נוספים, ובהם שני מכתבים שכתב איינשטיין בשנים מאוחרות יותר. מחיר הפתיחה של הפתק שבו מתוארת "תיאוריית האושר" עמד על 2,000 דולר, וההערכה הייתה שיימכר בין 5,000 ל-8,000 דולר - אבל כבר שעות לפני פתיחת המכירה עצמה הועברה הצעה בסך 19 אלף דולר.