המנהיגות הפוליטית מפלגת, צה"ל מאחד: סקר הלכידות
סקר שנערך עבור ועידת ישראל ללכידות חברתית מעלה כי 64% מהנשאלים סוברים שהחברה הישראלית מפולגת. רובם האשימו בכך את המנהיגות הפוליטית, התקשורת והממסד הרבני. 57% מהנשאלים סבורים שהחברה תישאר מפולגת גם ב-2048
סקר מיוחד שנערך עבור "ועידת ישראל ללכידות חברתית", שנערכה היום (ג') בתל אביב, מעלה כי 64% מהנשאלים סבורים כי החברה הישראלית מפולגת. רובם טענו כי הגורמים האחראים לכך הם המנהיגות הפוליטית, התקשורת והממסד הרבני. גם בעתיד רוב הנשאלים רואים שחורות: יותר מחצי סוברים שהחברה הישראלית תישאר מפולגת.
הוועידה, שהתקיימה בפעם הראשונה ביוזמת הליגה נגד השמצה, עסקה בדמותה של החברה הישראלית ביום העצמאות המאה של ישראל, בשנת 2048. בין היתר התקיימו דיונים בנושאים כמו מגזרי החינוך השונים, השסעים בין חילונים ודתיים ומקומה של יהדות התפוצות בקבלת ההחלטות בחברה הישראלית.
על פי הסקר שנערך עבור הוועידה 64% מהנשאלים מתארים את החברה הישראלית כמפולגת ורק 7% בלבד מתארים אותה כמאוחדת. לשאלה כיצד תיראה החברה הישראלית בעוד כ-30 שנה ענו 13% כי היא תהיה מלוכדת ואילו 57% סברו שעדיין תהיה מפולגת.
מהסקר עולה כי ישנם כמה גורמים מרכזיים שהציבור סובר שגורמים לפילוג: 75% האשימו בכך את המנהיגות הפוליטית, 73% את התקשורת המסורתית ו-67% הטילו את האשמה על התקשורת החדשה והממסד הרבני. בנוסף, 42% סבורים שמערכת המשפט תורמת לפילוג. מי שהכי תורם לאחדות, על פי הסקר, הוא צה"ל שזכה לתמיכת 63% מהנשאלים.
עוד עלה בסקר כי ישנו סיכוי גבוה לשינוי העמדות כלפי רב יוצאי עדות המזרח, אשכנזים, עולי חבר העמים ויוצאי אתיופיה. במקביל, ישנו סיכוי נמוך מאודל שינוי העמדות כלפי ערביי ישראל וחרדים.
כחמישית מהנשאלים האשימו את יהדות התפוצות בכך שהם גורם מפלג בחברה הישראלית. יותר מחצי מהנשאלים מאמינים שהיהודים שבגולה צריכים להיות מעורבים במידה מועטה בתהליכי קבלת ההחלטות בישראל.
ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של "הליגה נגד השמצה", הזהיר ממשבר מחריף ביחסים בין יהדות ארה"ב לישראל: "כמי שכיהן בעבר בממשל האמריקני, אני יכול להעיד על כך שיהודים אמריקנים רבים מודאגים מהמגמות בחברה הישראלית. הם אמנם לא חיים פה, אבל הם מודאגים מנושאים כמו פלורליזם דתי, חברה משותפת ותהליך דמוקרטי. רבים מרגישים כי ההתפתחויות בנושאים הללו פגעו בקשר שלהם למולדת שלנו. והם לעיתים קרובות רואים את הנושאים הללו דרך עדשה מאוד אמריקנית שמציגה רק אמיתות מוחלטות – שחור או לבן".