שתף קטע נבחר

 

מתחת למים: תיעוד מיוחד ביחידה החשאית

איתור וטיפול בטילי ניסוי ששוגרו ללב ים, משימות מיוחדות הרחק מישראל, נטרול מוקשים ימיים וחיפוש אחר אזרחים שטבעו. לוחמי ולוחמות הילת"ם ימצאו עצמם בקרוב מול משימה נוספת, העמוקה ביותר לה נדרש חיל הים – הגנה על אסדות הגז, 300 מטרים מתחת לקו המים. צפו בפיצוץ התת מימי וב"מסע הכומתה" הימי של היחידה

  

הילת"ם: לוחמה מתחת למים    (כתב: יואב זיתון, צילום: עידו ארז, דובר צה"ל, עריכה: דפי מקל)

הילת"ם: לוחמה מתחת למים    (כתב: יואב זיתון, צילום: עידו ארז, דובר צה"ל, עריכה: דפי מקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנקישות המתכתיות והצלילים העמומים מבעד לחשיכה הקלסטרופובית הם הנוף העיקרי בזירת הלחימה המיוחדת של לוחמי הילת"ם – היחידה למשימות תת מימיות של חיל הים. היחידה שכבר התרגלה לפעול בעומק 100 מטרים, תידרש בעתיד לשבור שיא עם צלילה לצורכי הגנה בעומק 300 מטרים על אסדות הגז שעליהן כבר מתבסס המשק הישראלי.

 

מאות קילומטר מישראל יידרשו בילת"ם להגן על הנכס האסטרטגי שהנ.צ שלו כבר ננעלה על טילי היאחונט המתקדמים של חיזבאללה – אסדות קידוח הגז. שם, בקרקעית ה"מדף" שבמצולות הים התיכון ייצאו הלוחמים, לפעילות מניעה, סיכול של כל איום שמכין ארגונו של נסראללה. בינתיים עסוקים הלוחמים באיתור נעדרים בים ובטיפול במוקשים ומטענים ימיים ישנים.

מתחת למים. ערוכים לכל תרחיש (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מתחת למים. ערוכים לכל תרחיש(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

צוות ynet הצטרף לשחיית "מסע הכומתה" של היחידה בתום שמונה חודשי מסלול מפרך וערך ריאיון ראשון מסוגו, בתוך המים, עם מפקד היחידה סגן אלוף עידו קאופמן. "יש משמעות קריטית לכך שספינת סוחר שבאה לישראל תיפגע, כי אז יתר האוניות לא יבואו ואספקת הסחורות לישראל תושבת", הוא מבהיר כיצד הזירה הימית הפכה למעוז הגנתי. "אנחנו יודעים להתעסק גם בחבלה בתווך התת ימי, שמביאה הרבה הרס ופגיעה באויב, מבלי שאני יכול לפרט. במלחמות עבר ביצענו פעולות מבצעיות בקו הגבול ומעבר לקו הגבול".

 

קאופמן אמר עוד כי "המים הכלכליים מביאים אתגר חדש של הגעה לעומקים בטווחים של 300 מטר ואנו מנסים להתגבר על אתגר זה באמצעות בחינת רכישה עתידית של אמל"ח שיענה לצורך זה".

 

מעטות היחידות בצה"ל עם מגוון משימות כמו שיש לילת"ם: בשגרה הלוחמים מוצאים עצמם מחפשים אזרחים נעדרים שטבעו בכינרת, מטפלים בנפל חשוד שזוהה צף בים מול חיפה. באותו שבוע הלוחמים יכולים גם לפרוס או לשדרג את רשת הסנסורים לגילוי צוללני אויב מול חוף רצועת עזה או בגבול הימי עם לבנון. זמן קצר לאחר מכן הם יפליגו מאות מיילים מערבה למצוא מחט בערימה של שחת: איתור והרמה מהמצולות של טיל חדש ששוגר כחלק מניסוי במערכת חדשה של חיל האוויר.

 

פיצוץ מהיר – הרחק מבסיס האם  

האתגר הגדול הבא של עידו ופקודיו נוגע להגנה על המים הכלכליים. בחיל הים הבינו שאסדות קידוח הגז המרוחקות הן רק חלק קטן מהמשימה. נתיבי שיט חשובים עוברים בקרבת האסדות הישראליות, מה שהופך אותם לפגיעות. "האויב התקדם ביכולותיו לתקוף מהאוויר ומהים וגם התחום התת מיימי מתקדם, לכן עלינו להקדים את מה שמכין לנו האויב. זהו שטח עצום, ארוך רחב ועמוק ועלינו להכירו היטב", אומר סא"ל עידו.

 

המכשור של הילת"ם (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
המכשור של הילת"ם(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

טעימה מהאיומים האפשריים על המים הכלכליים קיבלנו רגע לפני ההגעה לנמל. את השקט שיצר שובר הגלים על רקע הכרמל הפר פיצוץ עז, תת מימי, שיצר עמוד מים קצפי וחלקי מתכת שעפו מעלה. פלגת החבלה של היחידה ניסתה לחתוך 8 מ"מ של כבל מתכתי עבה, בתוך המים, לו חובר מוקש מעוגן. האמצעי: מטען חבלה של ק"ג חומר נפץ פלסטי, שהלוחמים נדרשו להרכיב במהירות. "יש לנו מטענים יעודים למשימה הזו, אבל לפעמים נהיה רחוקים מאוד מבסיס האם או מהבונקר, ויהיה עלינו לפעול מהר", הסביר מפקד פלגת החבלה, רס"ן רון ענבר, "באופן הזה נוכל לנטרל את האיום תוך דקות ספורות".

 

מכשור צלילה של היחידה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מכשור צלילה של היחידה(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

רון ולוחמיו יכולים לצלול בכמה שיטות, בהן צלילה באספקה תוך חיבור בצינורות ארוכים לספינה שמעל, או צלילת גיחה עצמאית יותר, על בסיס מערכות נשימה מוכרות. מפקדו סא"ל עידו מסביר את התופעות המסוכנות שבהן "לוחם עלול להיתקל בבעיות נשימה בגלל זרמים חזקים במעמקים, ותקרית של עודף ביטחון עצמי כאשר לוחם שצלל נקלע לתקלה ובמקום לנשום מבן זוגו לצלילה הוא חיפש פתרונות בעצמו. במצבי קיצון במים צריך לעצור, להירגע ולהמשיך במשימה. כשאתה במים הכל שקט, יש מי שמאחוריך וסומך עליך. יש לנו גם את הרכב התת מימי הזעיר, שבקרוב יוחלף ברובוט אחר, גדול וחזק יותר אל מול הזרמים החזקים שיש בים התיכון עם סונאר שסורק רדיוס רחב יותר".

 

"שרה – הלוחמת הכי חזקה בצוות"

נחזור ל"מסע הכומתה הימי". את תריסר החניכים שסיימו המסלול בשחיית הטילוף שנמשכת חמש שעות, מאזור מלון מרידיאן בדרום חיפה ועד לקרבת הנמל, מלווה רב סמלת נועה קרן, מדריכה, לוחמת וחבלנית ביחידה. היא מאפשרת לחניכים העייפים עצירת מנוחה קצרה ומוסרת להם צימוקים להתרעננות.

סמלת שרה ענוג וסמל נועם זינגר (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
סמלת שרה ענוג וסמל נועם זינגר(צילום: יואב זיתון)

"הכי חזקה בצוות" (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
"הכי חזקה בצוות"(צילום: יואב זיתון)

לפני 11 שנים פתחה היחידה לשורותיה גם לוחמות, ומקרב המטלפים בלטה סמלת שרה ענוג, לוחמת יחידה במחזור הנוכחי שסיים המסלול. "אנחנו פחות צריכים ללכת ולא לטפס הרים", אומרת רס"ל קרן, "השחייה הזו קשה מאוד פיזית, כי נשתמש ביכול הזו בימים הכי קרים ובימים הכי חמים, בים גבוה ובזרמים חזקים. זה הרי לא דבר טבעי לגוף. שרה עומדת בדרישות כמו הבנים ולכן אין סיבה שהיא לא תצליח. ליחידה הזו נדרשים לוחמים ולוחמות עם מוטוריקה גבוהה, יכולת לעבוד עם כלים וכושר פיזי גבוה. זו יחידה התנדבותית ואף אחד לא מכריח להוריד ראש מתחת למים".

 

סמל נועם זינגר ששוחה לצד שרה מעיד עליה שהיא "הכי חזקה בצוות, גם אם לא פיזית, בראש היא הכי חזקה". שרה עצמה מספרת כי מעולם לא צללה עד שהחלה את המסלול ביחידה: "קפצתי על ההזדמנות. אין כאן תחושה של הבדלים בין הבנים לבנות, ותמיד אתה מרגיש שיש לידך מישהו".

 

בדומה למג"די חי"ר, שבהם משרתים לוחמות, גם מפקד הילת"ם סא"ל עידו אומר דברים דומים על פקודותיו: "היחידה שלנו נחשבת לגברית מאוד לעומת מקבילותיה בעולם, בגלל המשקלים הכבדים שהחיילים נדרשים לשאת אבל הוכחנו שזה אפשרי. הלוחמות ניחנו בכישורי תכנון וביצוע גבוהים, מהירים ויסודיים יותר משל הבנים, גם בעולם ההדרכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תרגול של אנשי הילת"ם
צילום: דובר צה"ל
מומלצים