שתף קטע נבחר

 

הכורדים נכנעו ללחץ והקפיאו את הליך העצמאות

בהצהרה שפרסמו חברי ההנהגה בכורדיסטן נכתב כי הם אינם מעוניינים במלחמה ובשפיכות דמים, ובוחרים לנהל דיאלוג עם עיראק. "העימותים גרמו לנפגעים רבים בשני הצדדים, אין מנצחים במלחמות"

אחרי הכרזת העצמאות וההיפרדות מבגדד: הפרלמנט הכורדי הודיע הלילה (ד') על הקפאת תהליך הקמת מדינה עצמאית בתמורה למשא ומתן עם עיראק בהתאם לחוקת המדינה. בהצהרה הרשמית שפורסמה כתבו חברי הפרלמנט בכורדיסטן כי הם אינם מעוניינים במלחמה ובשפיכות דמים בין הכוחות העיראקיים לאזרחים הכורדים, ועל כן החליטו להקפיא את התהליך.

 

הפרלמנט הודיע בנוסף כי הוא מכריז על הפסקת אש מיידית ועוצר את כל הפעילות הצבאית בחבל הארץ. עוד נכתב כי "המצב המסוכן והמתיחות בין עיראק לכורדיסטן הביאה אותנו לקבל החלטה אחראית ולא לאפשר הידרדרות ביחסים, מה שיגרום לעימותים בין כוחות הפשמרגה והכוחות העיראקיים.

מנהיג הכורדים מסעוד ברזאני  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג הכורדים מסעוד ברזאני (צילום: AFP)

 

 

חגיגות הכורדים לאחר משאל העם    (רויטרס)

חגיגות הכורדים לאחר משאל העם    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"העימותים בין הצדדים שהתחילו ב-16 לחודש גרמו לנזק ולנפגעים רבים בשני המחנות, ועלולים להוביל לשפיכות דמים ולניתוק היחסים עם השותפים בעיראק. במקרה של מלחמה לא יהיה מנצח, ויתרה מכך - הנזקים יורגשו בכל תחומי החיים. מהסיבה הזאת החלטנו לקבל אחריות על תושבי כורדיסטן ועיראק".

 

הנשיא הכורדי מסעוד ברזאני הודיע על משאל העם בעניין הכרזת העצמאות לפני כחודשיים, ובהצבעה שנערכה ב-25 בספטמבר 92.7% מכלל המצביעים תמכו במדינה עצמאית. מאז הכרזת התוצאות בסוף בחודש שעבר הממשלה העיראקית השתלטה על אזורים עשירים בנפט בשטחה של כורדיסטן. 

 

לפני כחודש הורה הממשל העיראקי לאסור על הטיסות לחבל בתגובה לקיום המשאל שעורר התנגדות רבה ברחבי העולם. חברות התעופה הזרות צייתו להוראת הממשל בבגדד, ששולט על המרחב האווירי בכל עיראק, והשהו את טיסותיהן לערים ארביל וסולימאניה שבמחוז הכורדי.

 

בשבת דווח כי כוחות הביטחון של עיראק השתלטו על הרובע האחרון שבו החזיקו כוחות הפשמרגה הכורדים במחוז כירכוכ העשיר בנפט, לאחר קרב בן שלוש שעות. העיר כירכוכ נפלה לידי צבא עיראק בתחילת השבוע שעבר, וכך גם ארביל, בירתו של חבל כורדיסטן החצי-אוטונומי בצפון עיראק, שהצביע בעד פרישה מעיראק במשאל עם בחודש שעבר, נגד רצונו של הממשל בבגדד.

 

בתחילת החודש נפגשו המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, עם נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. חמינאי הדגיש כי ארצות הברית מתכננת להקים "ישראל חדשה" במזרח התיכון, באמצעות תמיכה בהצבעת הכורדים בעיראק לטובת עצמאות. הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה שחמינאי אמר כי "אמריקה וישראל מפיקות תועלת מההצבעה. אמריקה וכוחות זרים אינם מהימנים ומעוניינים ליצור ישראל חדשה באזור".

 

ארדואן, שכוחות הביטחון שלו מסובכים במאבק בן עשרות שנים עם הבדלנים הכורדים בדרום-מזרח טורקיה, חזר על האשמתו כי ישראל עומדת מאחורי משאל העם של הכורדים בעיראק. "אין אף מדינה חוץ מישראל שמכירה בו. אין לגיטימציה למשאל עם שנוהל בצמוד למוסד", אמר - בהתייחסו לארגון הביון הישראלי. ישראל כבר הכחישה את הטענות שטורקיה השמיעה בימים האחרונים לגבי מעורבותה במשאל העם, אך בירכה על הצבעת הכורדים לטובת עצמאות. ארה"ב התנגדה למשאל העם, מכיוון שלדבריה זהו צעד שפוגע ביציבות, בזמן שכל הצדדים באזור עדיין נלחמים בכוחות ארגון "המדינה האסלאמית" (דאעש).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהיג הכורדים מסעוד ברזאני
מומלצים