שתף קטע נבחר

 

רשות הכבאות תשלם מיליונים על מחדל כיבוי שריפה במפעל

הרשות הארצית לכבאות והצלה חוייבה לשלם מיליוני שקלים לבעלי מפעל צבעים באופקים שנשרף כליל. הסיבה: כוחות קטנים מדי הוזנקו לאירוע והכבאים לא החלו מיד בכיבוי האש. רשות הכבאות: "נלמד את ההחלטה"

 

שריפה במפעל דנבר. ארכיון  (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
שריפה במפעל דנבר. ארכיון (צילום: שאול גולן)
 

 

שמונה שנים אחרי ששריפה כילתה את מפעל "דנבר" באופקים, חייב בית המשפט המחוזי בירושלים את הרשות הארצית לכבאות והצלה לפצות את בעלי המפעל בכ-15 מיליוני שקלים. זאת בשל רשלנות הכבאים שהיו יכולים לכבות את השריפה עוד בתחילתה ולמנוע את התפשטות האש.

  

השריפה במפעל הצבעים פרצה בליל 3 ביולי 2009 וצוות כיבוי הגיע למפעל תוך מספר דקות, אלא שהכבאים לא החלו מיד בפעולות כיבוי האש. הכבאים ביקשו להיכנס אל תוך המפעל עצמו אך לשומר לא היה מפתח, ובעודם נערכים להפעיל את התותח שיזרים מים וקצף מעכב בעירה על הלהבות, התפשטה האש והציתה את רכב הכיבוי.

  

באמצעות משרד עורכי הדין אטיאס-נוה-כהן הגישו בעלי מפעל "דנבר" תביעת נזיקין נגד הרשות הארצית לכבאות והצלה בטענה שמחדלי הכבאים הביאו להשמדתו של המפעל. בנוסף נטען שמכבי האש נמנעו מהזנקת מלוא הכוחות שנדרשו מיד עם קבלת ההודעה על שריפה במפעל לחומרים מסוכנים, ושגם הכבאים שהגיעו בשלב מאוחר התיזו מים במקום קצף מעכב בעירה, ובכך גרמו להחמרת הנזקים.

  

מכבי האש וחברת הביטוח "הפניקס" טענו שהכבאים הראשונים שהגיעו למפעל פעלו בהתאם להנחיות, שלא ניתן לדרוש מהם לסכן את חייהם כדי להציל רכוש, ושממילא אין קשר סיבתי בין ההתרשלות הנטענת לבין הנזקים, שכן דינו של המפעל נחרץ מרגע שפשטה בו אש כבר בשלבים הראשונים. עוד הועלו טענות בדבר אחריותה של "דנבר", שהחזיקה מלאי גדול של חומרים דליקים ומסוכנים בחצר המפעל, ולא קיימה את דרישות הרשויות.

"פסק דין תקדימי". עו"ד אפי נוה (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
"פסק דין תקדימי". עו"ד אפי נוה(צילום: יריב כץ)
  

עו"ד אלישע אטיאס (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
עו"ד אלישע אטיאס(צילום: יוסי זמיר)

 

השופט ארנון דראל קבע כי ההתרשלות של כוחות הכיבוי היתה חמורה וכתב: "בחינת הדברים שאמרו העדים והמומחים אינה מותירה ספק שלדעת כולם צריך היה לנהוג אחרת באותן נסיבות, ושההמנעות מפעולה כזו הייתה בגדר הפרה של חובות הזהירות".

  

עורכי הדין אפי נוה ואלישע אטיאס שייצגו את המפעל מסרו: "מדובר בפסק דין תקדימי בכל מה שקשור בהטלת אחריות נזיקית על מכבי אש, כאשר בית־המשפט מאזן בשיקולים בין הרצון שלא להרתיע את מכבי האש מביצוע עבודתם מצד אחד, אך מצד שני לא לפטור מאחריות כאשר מדובר ברשלנות בדרגה החמורה. אסור לשכוח שבסופו של יום נגרם נזק אדיר למפעל שנשרף לחלוטין כתוצאה מרשלנות של מכבי האש, ובצדק קבע בית־המשפט את החובה לפצות על הרשלנות".

  

מהרשות הארצית לכבאות והצלה נמסר: "הרשות הארצית לכבאות והצלה תלמד את פסק הדין ותבחן כיצד לפעול".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
שריפה במפעל דנבר. ארכיון
צילום: שאול גולן
מומלצים